ERCO i nya Fondazione Prada, Milano

ERCO i nya Fondazione Prada, Milano  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Ljusverktyg från ERCO används i ett av årets mest uppseendeväckande museiprojekt. Belysningen i utställningsrummen och utemiljöerna i nya Fondazione Prada i Milano visar att framtidsinriktade museer kan förverkliga avancerade ljuslösningar på ett effektivt sätt med ERCO.

På en tomt i södra Milano där det tidigare fanns en spritfabrik, uppförd kring 1910, har ett stort kulturcentrum skapats av den nederländske arkitekten och Pritzker-pristagaren Rem Koolhaas (OMA, Rotterdam). I utemiljöerna och utställningsrummen i det nya Fondazione Prada används olika LED-ljusverktyg från ERCO. Miuccia Pradas och Patrizio Bertellis kulturstiftelse förlitade sig på ERCOs långa erfarenhet av museibelysning: De flexibla LED-ljusverktygen från ERCO fyller vitt skilda belysningskrav i museisammanhang på ett perfekt sätt - med en jämn, bländfri allmänbelysning och med väl avstämd accentuering av värdefulla utställningsföremål.

Antika brons- och marmorskulpturer i hypermodern omgivning
Till exempel i "Podium", det på tre sidor inglasade centrala museiområdet i nya Fondazione Prada, utgör strålkastarna Parscan, Optec konturstrålkastare och Pantrac linswallwashers den bästa möjliga kombinationen av högkvalitativa LED-ljusverktyg. Parscan 12 W med Spherolit-lins spot och flood samt Parscan 4 W med Spherolit-lins narrow spot belyser här de antika mästerverken vid invigningsutställningen med en exakt accentuering. Minsta detalj på brons- och marmorskulpturerna framhävs med skarp avgränsning och betoning av formerna. På det första våningsplanet i "Podium" belyser Pantrac LED-linswallwashers 24 W 4000 K väggytorna mycket jämnt och skapar ett dagsljusliknande ljus med den neutralvita belysningen - ett belysningskoncept, som ger ett rymligt intryck av lokalen.

Kompakt iscensatt konstutställning i ett gyllene hölje
I det så kallade "Haunted House", en restaurerad fyravånings byggnadsdel av den gamla spritfabriken, vars fasad arkitekten Rem Koolhaas lät belägga med bladguld, visas den permanenta utställningen av mästerverk ur Fondazione Pradas samling. Strålkastarna Parscan 24 W med ljusfördelningen wide flood ger här en jämn grundbelysning, medan Parscan 12 W accentuerar utställningsföremålen med Spherolit-linserna spot och flood. Den minimalistiska svarta strålkastaren Parscan smälter diskret in i den befintliga byggnadens struktur av stålbalkar och riktar fokus mot de belysta utställningsföremålen. I tavelgallerierna på sidorna ger strålkastare 12 W och linswallwashers 12 W ur familjen Parscan en perfekt jämn belysning av målningarna som hänger på väggen och framhäver på ett utsökt sätt de uttrycksfulla färgerna.

ERCOs ljusverktyg för inomhus- och utomhusbruk i nya Fondazione Prada
ERCOs LED-ljusverktyg med neutralvitt ljus används i utställningslokalerna, och utemiljöerna mellan byggnaderna i kulturkomplexet får belysning med varmvitt ljus. Strålkastaren Beamer 36 W med ljusfördelningen flood och wide flood belyser de stenlagda gångvägarna, och washers i armaturserien Lightscan, speciellt utvecklade för utomhusbruk, används för området framför ingångarna. Den oöverträffade avbländningen hos ERCOs utomhusarmaturer ger god visuell komfort och styr ljuset dit det behövs.

Projektdata
Projekt: Fondazione Prada, Milano / Italien
Arkitektur: OMA, Rotterdam / Nederländerna (Rem Koolhaas, Chris van Duijn)
Scenografi: Ducks Sceno, Villeurbanne, Frankrike
Ljusplanering: Lucas Goy, les éclaireurs, Lyon, Frankrike
Färdigställt: 2015
Produkter: Beamer, Lightscan, Optec, Pantrac, Parscan
Fotoinformation: ERCO GmbH, www.erco.com, foto: Dirk Vogel

(4081 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget som grundades 1934 har verksamhet i närmare 40 länder med mer än 60 dotterbolag, filialer och agenturer. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. Under ledmotivet "light digital" utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.
Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Dirk Vogel
2 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
3 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
4 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
5 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
6 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
7 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
8 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
9 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.