ERCO individual LED-lichtwerktuigen voor een uitstekend verlichtingsconcept voor façaden: Hoofdkantoor SPG Genève

ERCO individual LED-lichtwerktuigen voor een uitstekend verlichtingsconcept voor façaden: Hoofdkantoor SPG Genève  [PKM_Objekt]
De zetel van de Zwitserse vastgoedonderneming, SPG, in Genève kreeg in het kader van een omvangrijke renovatie een nieuwe "tweede huid" van licht en verticaal voorgezette, glazen lamellen. Gedurende de dag bieden deze het gebouw schaduw en zorgen zo voor een goed ruimteklimaat en een hoog visual comfort op de werkplekken. Verlicht met speciaal ontwikkelde ERCO LED-façadearmaturen verleent de glazen ommanteling het gebouw 's nachts zijn buitengewoon en representatief karakter in de stedelijke context.

De verbetering van de kwaliteit van de werkplekken was het belangrijkste doel van de renovatie van het kantoorgebouw van de Zwitserse vastgoedonderneming SPG Société Privée de Gérance met acht verdiepingen dat afkomstig is uit de jaren 70 van de vorige eeuw en aan de rand van de stad Genève staat. Giovanni Vaccarini Architekten vervingen de oude glasfaçade door een nieuwe, driedelige isolatiebeglazing en vulden daarvoor nog een "tweede huid" aan met bijna 2900 met vierkante rasters bedrukte, verticaal uitgelijnde, glazen lamellen. Deze hullen het kantorenblok in een soort nevel van glas die de contouren van het gebouw laat vervagen en de binnenruimte tegen nieuwsgierige blikken van buitenaf beschermt. De voorgezette, glazen lamellen fungeren overdag als zonwering. Deze brengen schaduw in de kantoorruimten en verzekeren zo het hoge visual comfort op de werkplekken, maar ook door een gecontroleerd ruimteklimaat het geringe stroomverbruik van het gebouw. Toch blijft een bepaalde doorlaatbaarheid van het gebouw behouden - en het uitzicht over de schilderachtige omgeving, over de bergen en het Meer van Genève uit de binnenruimten is nog altijd mogelijk. Door de nieuwe, glazen façade wordt het gebouw zeer karakteristiek en krijgt het een elegant, representatief karakter. 's Nachts lijken de contouren van het gebouw achter de bescheiden verlichte ommanteling te vervagen. De rand van het gebouw lijkt zich naar boven op te lossen.

ERCO individual: projectspecifieke productoplossing voor een glazen façade van bijzondere klasse
Om dit bijzondere effect van de façade 's nachts te kunnen realiseren, werkten lichtplanners en architecten van begin af aan als twee handen op één buik samen. Simon Simos, de verantwoordelijke lichtdesigner van het project noemt de sfeer: "Het nachtelijke imago van het gebouw" ("the nocturnal signature of the building"). Als betrouwbare partner op het gebied van LED-lichtwerktuigen voor veeleisende architectuur werd ERCO al betrokken bij de vroege ontwerpfase. En ontwikkelde voor de nieuwe, glazen façade van het hoofdkantoor van SPG innovatieve, speciale armaturen voor de buitenruimte. Het lichteffect alsmede het samenspel van façadearmaturen en bedrukte, glazen lamellen werd aan de hand van een groot model dat verschillende meters omvatte, op locatie getest. Op drie niveaus binnen de façade die acht verdiepingen omvat, werden ten slotte in totaal 290 LED-façadearmaturen geïnstalleerd. Deze bevinden zich onzichtbaar voor het oog in de gedeeltelijk slechts 45mm-smalle spleet tussen de glazen lamellen. Want: "Niet de armaturen moeten zichtbaar zijn voor de kijker, maar alleen het lichteffect", legt Simon Simos uit. De mogelijke miniaturisering met de LED werd bij de conceptontwikkeling van de armaturen op de spits gedreven. ERCO leverde uiteindelijk twee varianten van een krachtige en bovendien extreem smalle buitenarmatuur met een gefreesd aluminiumhuis en
IP 67-bescherming. Op basis van een catalogusartikel werden zowel een 20cm-lange als ook een 30cm-lange variant ontwikkeld, waarbij zes resp. negen LED's zich in serie bevinden. Deze twee varianten voldoen aan de afmetingen van de glazen lamellen die qua diepte, hoogte en afstand van elkaar verschillen. De kleur van het huis van de armaturen werd aangepast aan de zilver geëloxeerde ophangbeugel van de glazen lamellen. De montage van de façadearmaturen ging snel en gemakkelijk via een vastklikkende clip. De lichtsterkteverdeling narrow spot schept een nauw gebundeld strijklicht dat licht neerkomt op de zijkant op de met kleine vierkanten bedrukte, glazen lamellen. Deze reflecteren het licht en genereren op die manier het vrijwel onwezenlijke effect van de façade in de nacht. Simon Simos verklaart: "Afhankelijk van de kijkhoek ontstaat een optische illusie, een soort vervaging. Het gebouw lijkt zich in de schemering te ontdoen van zijn materie."


Projectgegevens
Opdrachtgever: Société Privée de Gérance, Genève / Zwitserland
Architectuur: Giovanni Vaccarini, Pescara / Italië
Lichtplanners: Simon Simos, Genève / Zwitserland
Lichtregeling: Mathieu Crochard, Atelier R2D2, Ayent / Zwitserland
Fotografie: Moritz Hillebrand, Zürich / Zwitserland

Producten: ERCO individual
Fotoverwijzing: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografie: Moritz Hillebrand
(5094 karakter)
Over ERCO
De ERCO Lichtfabriek met zetel in de Duitse stad Lüdenscheid is een gerenommeerde specialist voor architectuurbelichting met LED-technologie. Het in 1934 opgerichte familiebedrijf is wereldwijd in 55 landen actief met autonome verkooporganisaties en partners. Sinds 2015 is het productprogramma volledig gebaseerd op LED-technologie. Overeenkomstig ontwikkeld, ontwerpt en produceert ERCO in Lüdenscheid digitale armaturen met de zwaartepunten lichttechnische optische systemen, elektronica en design. De lichtwerktuigen ontstaan in nauw contact met architecten, lichtplanners en elektroplanners en worden primair in de volgende toepassingsgebieden ingezet: Work en Shop, Culture en Community, Hospitality, Living, Public en Contemplation. Voor ERCO is digitaal licht de vierde dimensie van de architectuur. Ze ondersteunt ontwerpers om hun projecten met uiterst precieze, efficiënte lichtoplossingen in de werkelijkheid te realiseren.

Als u meer informatie over ERCO of beeldmateriaal wenst, bezoek ons dan op www.erco.com/presse. Wij leveren u ter ondersteuning graag beeldmateriaal over projecten wereldwijd.

Geschikt beeldmateriaal

Afbeelding 1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
Afbeelding 2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
Afbeelding 3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
Afbeelding 4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
Afbeelding 5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
Afbeelding 6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
Afbeelding 7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.