Individuella LED-ljusverktyg från ERCO för ett perfekt fasadbelysningskoncept: SPG Headquarters Genf

Individuella LED-ljusverktyg från ERCO för ett perfekt fasadbelysningskoncept: SPG Headquarters Genf  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Huvudkontoret för det schweiziska fastighetsföretaget SPG i Genève får i samband med en omfattande renovering en ansiktslyftning med hjälp av belysning och vertikalt uppsatta glaslameller. De skuggar huset under dagen och skapar därigenom ett behagligt inomhusklimat och god visuell komfort på arbetsplatserna. Byggnaden är upplyst med den specialutvecklade LED-fasadbelysningen från ERCO, som nattetid ger den blanka ytan en ovanlig och representativ karaktär i en urban kontext.

I fokus för renoveringen av det schweiziska fastighetsföretaget, SPG Société Privée de Gérances åtta våningar höga kontorsbyggnad från 1970-talet vid strandkanten i Genève, stod en förbättring av arbetsplatskvaliteten. Giovanni Vaccarini arkitekter ersatte den gamla glasfasaden med en ny i tre lager isolerglas, och kompletterade dessutom ytterligare ett "andra lager" bestående av nästan 2 900 glaslameller, vertikalt riktade med ett tryckt nät av kvadrater. De skapar en känsla av glasdimma kring kontorshuset, vilken suddar ut byggnadens konturer och utgör ett insynsskydd mot nyfikna blickar utifrån. De uppsatta lamellerna fungerar som solskydd under dagtid. De skuggar kontorslokalerna och skapar en god visuell komfort på arbetsplatserna och bidrar till en hög energieffektivitet tack vare ett kontrollerat inomhusklimat i byggnaden. Ett visst ljusgenomsläpp finns dock kvar i byggnaden - och utsikten över de vackra omgivningarna, över bergen och Genèvesjön, är oförändrad. Den nya glasfasaden gör byggnaden unik, och ger den en elegant, representativ karaktär. Nattetid verkar byggnadens konturer suddas ut bakom den mjukt upplysta, transparenta ytan, husets kanter ger ett intryck av att suddas ut i överkanten.

ERCO individuell: Projektspecifik produktlösning för en glasfasad i en klass för sig
För att ge fasaden en extraordinär effekt nattetid - Simon Simos, ansvarig ljusdesigner för projektet, kallar den för "byggnadens nattliga karaktär" ("the nocturnal signature of the building") - arbetade ljusplanerare och arkitekter nära tillsammans redan från start. Redan i projektets inledningsfas kom ERCO in som en välrenommerad partner inom området LED-ljusverktyg för kvalitetsmedveten arkitektur. Till den nya glasfasaden på SPG:s huvudkontor tog man fram innovativa specialarmaturer för användning utomhus. Ljuseffekten och samspelet mellan fasadbelysningen och de mönstrade glaslamellerna testades på plats med en meterhög modell. Totalt 290 LED-fasadarmaturer installerades på tre nivåer i den åtta våningar höga fasaden. De sitter i den på sina ställen bara 45mm smala spalten mellan glaslamellerna och är helt osynliga för betraktaren. Målet är nämligen: "Betraktaren ska inte se armaturerna, bara ljuseffekten", förklarar Simon Simos. De miniatyrmöjligheter som LED ger, drevs till sin spets i armaturkonceptet. ERCO levererade två varianter av en kraftfull och extremt smal utomhusarmatur med fräst aluminiumhölje och kapslingsklass IP 67. De två varianterna baserades på en standardprodukt, och var 20 respektive 30cm långa, med sex respektive nio lysdioder i rad. Dessa två varianter motsvarar de dimensioner som glaslamellerna har, som varierar i djup, höjd och avstånd. Färgen på armaturernas höljen anpassades till glaslamellernas silvereloxerade fästbågar. Monteringen av fasadarmaturerna görs snabbt och enkelt med ett clip som snabbt klickas fast. Ljusfördelningen från en narrow spot skapar ett sammanhållet släpljus på glaslamellerna med sina små vita tryckta kvadrater, som reflekterar ljuset. På så sätt skapas den nästan overkliga effekten som fasaden har på natten. Simon Simos förklarar: "Beroende på betraktarens vinkel uppstår en optisk illusion, en sorts oskärpa. Byggnaden verkar lösas upp i skymningen."


Projectgegevens
Byggherre: Société Privée de Gérance, Genève / Schweiz
Arkitektur: Giovanni Vaccarini, Pescara / Italien
Ljusplanerare: Simon Simos, Genève / Schweiz
Ljusstyrning: Mathieu Crochard, Atelier R2D2, Ayent / Schweiz
Foto: Moritz Hillebrand, Zürich/Schweiz

Producten: ERCO individual
Fotoverwijzing: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografie: Moritz Hillebrand
(4617 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.