ERCO LED-ljusverktyg för differentierade kontorsbelysningskoncept: Faerber Architekten, Mainz

ERCO LED-ljusverktyg för differentierade kontorsbelysningskoncept: Faerber Architekten, Mainz  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Den nybyggda kontorsbyggnaden som tillhör Faerber Architekten i Mainz visar i vilken utsträckning bra ljus kan bidra till en representativ, attraktiv och ergonomisk arbetsmiljö. Tidsenlig kontorsbelysning med ERCO LED-ljusverktyg ger maximal visuell komfort, gör det enklare att koncentrera sig och kommunicera på arbetsplatsen och ser till att den kvalitativt förstklassiga inredningsarkitekturen kommer till sin rätt.

Arkitektkontoret Faerber Architekten som grundades i Mainz 1991 består i dag av mer än 20 stadsplanerare, arkitekter och inredningsarkitekter som arbetar med projekt i hela Rhen-Main-området. Efter en tid med ständig tillväxt uppstod 2016 idén att uppföra en ny kontorsbyggnad i närheten av företagets tidigare säte i Mainz gamla stadsdelar. Det nya kontoret uppfördes på en egendom i en smal gränd bredvid den vackra kyrkan Sankt Stephan och omfattar en befintlig byggnad på bakgården. I maj 2017 flyttade teamet på Faerber Architekten in i lokalerna. Här finns representativa receptions- och konferensutrymmen samt moderna kontorsarbetsplatser fördelade på runt 450 kvadratmeter och fem våningsplan - allt perfekt belyst med den senaste LED-ljustekniken från ERCO. Faerber Architekten har i nära samarbete med ERCO utvecklat ett perceptionsorienterande belysningskoncept. Stor tonvikt har lagts på belysning av rummens olika delar för att skapa hög visuell komfort med väl avbländad allmänbelysning från nya, linjära Compar downlights. Ett annat inslag som var viktigt för planerarna var möjligheten att skapa en individuell arbetsplatsbelysning. Alla representativa utrymmen och platser med kundkontakt - entré, reception, bibliotek och konferenslokaler - belyses med varmvitt ljus (3000K) medan alla arbetsplatser belyses med neutralvitt ljus (4000K).

Tidsenlig kontorsbelysning: Representation, koncentration, kommunikation och vägledning med ljus
Den som passerar Faerber Architektens nya kontor på Weißgasse i Mainz kan inte undgå ett speciellt blickfång med accentuerad belysning som riktar uppmärksamheten mot planeringskontoret. Bakom entréns fönsterpartier står en snövit arkitekturmodell på en mattsvart receptionsdisk. Modellen, som är ett exempel på ett aktuellt projekt, är effektfullt ljussatt av en 7W Parscan strålkastare med ljusfördelningen narrow spot. "Modellen fungerar som ett visitkort för kontoret", förklarar Fabian Faerber. "Byggnadens fasad har en enkel och saklig framtoning, men den betraktare som stannar här och tittar upptäcker kontorets djup och hur det fortsätter in i den befintliga byggnaden på bakgården." Accentljuset skapar inte bara en visuell rangordning av objekten, utan gör det dessutom möjligt att se interiören utifrån.
I receptionsområdet och längst det anslutande biblioteket, som även det är varmvitt belyst med Parscan strålkastare, finns en passage till förbindningen mellan den nya och den gamla, befintliga byggnaden. Har här en historisk stenvägg frilagts och bevarats. Det varmvita ljuset från en Lightgap släpljuswallwasher gör att stenarna i muren framträder tredimensionellt och skapar en trivsam belysning i denna centrala del av byggnaden. Härifrån leder ett fåtal trappsteg till det största kontoret där totalt åtta arbetsplatser belyses helt bländfritt med sex takintegrerade Compar downlights med en anslutningseffekt på vardera 27W och ljusfördelningen oval wide flood. Ljuset från var och en av armaturerna bildar en bred oval ljuskägla som belyser skrivbordsytan och det närmaste arbetsområdet enligt gällande standarder. Denna linjära version av Compar för slätt infälld montering har dessutom ett svart bländskyddsraster. Detta var en viktig, estetisk egenskap för arkitekterna. "Kontraster mellan svart och vitt är karaktäriserande för inredningen i sin helhet i vår nya kontorsbyggnad", förklarar Fabian Faerber. "Därför var det viktigt för oss att samtliga belysningsarmaturer är svarta. Vi har även valt svarta skrivbordslampor och strömskenor."

Exakt LED-ljusteknik möjliggör hög visuell komfort och förhindrar bländning på arbetsplatserna
I kontoren på våningsplanen ett till tre var hög visuell komfort i form av vertikal belysning över skrivborden viktigt vid planeringen. Dessutom ska ljusintensiteten kunna regleras individuellt allt efter arbetsuppgiften. Därmed läggs en grund för koncentrerat och produktivt arbete. Kortväggarna bakom bildskärmsarbetsplatserna belyses med Pantrac linswallwasher med 30W anslutningseffekt som ger en jämn, vertikal belysning. Detta skapar en visuellt lugn miljö med reducerade kontraster som är mindre tröttande för ögonen. Denna wallwashing gör att de relativt små kontoren känns större. Reglerbara Parscan strålkastare på strömskenor med ljusfördelningen wide flood används för arbetsplatserna. På varje skrivbord står dessutom en Lucy arbetsplatsarmatur. Armaturens flimmerfria, jämna ljus och möjligheten att reglera belysningsstyrkan från 100% till 1% med en knapp innebär att alla medarbetare individuellt kan anpassa ljuset på sin arbetsplats för högsta tänkbara komfort.


Projektdata
Byggherre: Faerber Architekten GbR, Mainz/Tyskland
Arkitektur: Faerber Architekten GbR, Mainz/Tyskland
Fotografi: Lukas Palik, Düsseldorf/Tyskland

Produkter: Compar, Lightgap, Lucy, Pantrac, Parscan, Skim, Starpoint, Tesis
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Lukas Palik
(5998 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
Copyright indication for all attached images:
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Lukas Palik
2 / Download HiRes
Copyright indication for all attached images:
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Lukas Palik
3 / Download HiRes
Copyright indication for all attached images:
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Lukas Palik
4 / Download HiRes
Copyright indication for all attached images:
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Lukas Palik
5 / Download HiRes
Copyright indication for all attached images:
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Lukas Palik
6 / Download HiRes
Copyright indication for all attached images:
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Lukas Palik
7 / Download HiRes
Copyright indication for all attached images:
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Lukas Palik
8 / Download HiRes
Copyright indication for all attached images:
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Lukas Palik
9 / Download HiRes
Copyright indication for all attached images:
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Lukas Palik

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.