ERCO LED-ljusverktyg för glamorös utställningsdesign: Yves Saint Laurent-museet i Marrakech

ERCO LED-ljusverktyg för glamorös utställningsdesign: Yves Saint Laurent-museet i Marrakech  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Det nyligen öppnade Yves Saint Laurent-museet i Marrakech är en juvel inom den nutida museumsarkitekturen. Inne i den monolitiska tegelbyggnaden som ritats av Studio KO överraskas besökaren av ett dramatiskt utställningskoncept med referenser till teater och scenkonst. De ikoniska haute couture-modellerna är placerade i en blackbox där LED-ljusteknik från ERCO lyfter fram modellernas färger och strukturer.

Exteriören: Luften vibrerar i värmen under den nordafrikanska solen som redan tidigt på morgonen låter tegelfasaden på den nya museumsbyggnaden vid Rue Yves Saint Laurent bada i ett vackert, rosa sken. Marrakech i sydvästra delen av Marocko är berömt för sina hus i alla nyanser av rosa, rött och terrakotta. Yves Saint Laurent-museet är inrymt i en låg, långsträckt byggnad med terrazzosockel och konstfullt utformad tegelfasad som smälter in i den typiska färgpaletten och även knyter an till den arabiska byggtraditionen med avskärmning mot gatan. Arkitekterna på Studio KO har skapat en reliefartad fasad som möjliggör en komplex lek med ljus och skuggor i det starka solljuset.

Interiören: Utställningslokalen är helt svart. En blackbox för det kreativa geniet Yves Saint Laurents viktigaste arbeten. Och ett scenografiskt koncept som gör att haute couture-modellernas extravagans och mångfald kommer till sin rätt. När Yves Saint Laurent avled 2008 räknades han som en av de 1900-talets mest inflytelserika modeskapare. Besökarna möts av femtio olika kreationer som effektfullt träder fram ur det kolsvarta mörkret - som huvudpersonerna i ett teaterstycke.

Museets permanenta utställningslokal har skapats av den franska arkitekten och scenografen Christophe Martin. År 2005 arrangerade Christophe Martin, efter önskemål av Pierre Bergé och Yves Saint Laurent själv, utställningen "le smoking" om den berömda, första byxdräkten för kvinnor. De tre genomförde ytterligare 15 projekt i nära samarbete. Med sin utställning i Yves Saint Laurent-museet ger Christophe Martin besökarna en omfångsrik inblick i modeskaparens liv och arbete. Yves Saint Laurent besökte Marocko första gången 1966 tillsammans med sin livskamrat och affärspartner Pierre Bergé och beslöt sig spontant för att köpa ett hus i staden. Den "röda staden" blev hans andra hemort bredvid Paris - och hans viktigaste inspirationskälla. Christophe Martin ville inte skapa någon klassisk retrospektiv utställning. I stället vill han att promenaden genom den helt svarta huvudlokalen ska upplevas som en resa genom det kreativa geniets huvud och temperament. Med utvalda ikonografiska modeller från fyra årtionden (1961-2002) i kombination med smycken och accessoarer har han skapat en storartad, färgstark och komplex utställning. Kollektionen består av sammanlagt 3 000 haute couture-modeller som tillhör Fondation Pierre Bergé. Av konservatoriska skäl byts modellerna regelbundet ut. Därigenom utsätts de känsliga skönheterna för offentlighetens ljus och besökarna endast under en begränsad tid. Det var även av konservatoriska skäl som museet valde LED för belysningen. Akari-Lisa Ishii, ljusdesignern som förverkligat Christophe Martins scenografiska koncept med LED-ljusverktyg från ERCO, förklarar: "LED utvecklar knappt någon värme eller UV-strålning att tala om. Detta är en mycket viktig faktor vid belysning av känsliga och mycket dyrbara textilier."

Med Optec konturstrålkastare skapar de skarpt avgränsade utställningsföremålen en explosion av färger i blackboxen
Besökaren som går genom den smala gången mellan tegelmurarna och den soldränkta innergården med den manshöga YSL-logotypen (som efter mörkrets inbrott effektfullt ljussätts av två Beamer-strålkastare) och in i museets foajé leds vidare till den huvudsakliga utställningslokalen på höger sida.
Här möts besökaren först av ett totalt mörker. "Denna kontrast mellan ljus och mörker, mellan ute och inne, är en viktig del av rummets utformning", förklarar Christophe Martin. "Besökaren skiljs från omvärlden och tiden och hamnar i ett helt annat universum - i Yves Saint Laurents värld." Den berömda klänningen "Robe Mondrian" från 1965 bildar ett kraftfullt blickfång vid ingången. Modellen accentueras med två Optec LED-konturstrålkastare som gör att den tycks sväva fram ur mörkret mot besökaren. Klänningens färger och geometriska mönster sätter ett utropstecken i blackboxen. Skyltdockorna med de femtio modellerna har grupperats efter teman som illustrerar de viktigaste inslagen i Saint Laurents skapande. Modellernas texturer, stickningar, volanger och draperade tyglager framträder knivskarpt och tredimensionellt tack vare den accentuerade belysningen med Optec konturstrålkastare. Svarta kläder kommer till och med till sin rätt mot svart bakgrund.

Denna typ av belysning, som ger ljussättningen ett dramatiskt inslag, avslöjar Christophe Martins närhet till teatervärlden. Efter sina arkitekturstudier arbetade han i tolv år med scenbilder för opera och teater tillsammans med den välrenommerade amerikanska regissören, dramatikern och videokonstnären Robert Wilson. Hög visuell komfort är utomordentligt viktigt både för besökare på opera och teater och för besökare på ett museum. Den höga visuella komforten i utställningen säkerställs av exakt LED-ljusteknik från ERCO som även helt förhindrar att besökarna bländas. "För mig är ljuset den viktigaste byggstenen i all scenografi", förklarar Christophe Martin.
"En perfekt belysning av de individuella objekten i en utställning har avgörande betydelse för den totala ljussättningens effekt."


Projektdata
Ägare: La Fondation Pierre Bergé - Yves Saint Laurent
Arkitektur: Studio KO, Paris/Frankrike
Ljusdesigner: I.C.O.N. - Akari-Lisa Ishii, Paris / Frankrike
Scenografi och utställningsdesign: Christophe Martin, Paris / Frankrike
Ljusscenografi: Sébastien Debant
Fotografi: Christian Schaulin, Hamburg / Tyskland

Produkter: Optec
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Christian Schaulin
(6772 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Christian Schaulin
2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Christian Schaulin
3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Christian Schaulin
4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Christian Schaulin
5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Christian Schaulin
6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Christian Schaulin
7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Christian Schaulin
8 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Christian Schaulin
9 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Christian Schaulin
10 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Christian Schaulin

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.