Flexibelt arbete på svenska - Moderna kontorshubbar med LED-ljus från ERCO

Flexibelt arbete på svenska - Moderna kontorshubbar med LED-ljus från ERCO  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Skandinavien betraktas som en förebild för god arbetskultur där platta hierarkier, stark lagkänsla och hänsyn till familjelivet är självklara inslag. Statistiken visar att arbetstagarna i de nordiska länderna blir alltmer produktiva och mindre stressade. Med "Work away from Work" har Fabege, ett av de största fastighetsbolagen i Sverige, utvecklat en lösning som avsevärt skiljer sig från de vanliga modellerna för kontorsarbete. Arbetet utförs i allt högre grad utanför huvudkontoret. En ny idé som ger uppenbara fördelar för både individen och samhällslivet. På tre olika platser i Stockholm har företaget öppnat kontorshubbar - samtliga utrustade med ERCO Jilly Downlights för strömskenor.

Principen för "Work away from Work"
Alla som någon gång rest genom Stockholms centrala delar i rusningstid vet att det är som att passera genom ett nålsöga, precis som i alla storstäder världen över. Färden till kontoret eller affärsmötet blir en nervig resa med otaliga köer och stopp. Fabeges lösning på detta problem är "Work away from Work", eller WAW kort och gott. Här kommer kontoret till medarbetaren. På tre kontorshubbar i Stockholm erbjuder Fabege sina egna medarbetare och alla hyresgäster en kostnadsfri infrastruktur för coworking.

Alla hubbar har goda förbindelser till kollektivtrafiken och ligger högst 5 km från innerstaden. Det betyder att många gärna tar tåget eller cykeln i stället för bilen, vilket avlastar individen, trafiken och miljön. "Vi ville utveckla en lösning som tar hänsyn till att människor både är arbetstagare och föräldrar", förklarar Klaus Hansen Vikström, vice vd på Fabege. Användarna kan söka upp den hubb som ligger närmast hemmet eller dagis. Med Fabeges app kan man bekvämt boka in sig på sin WAW-hubb eller reservera mötesrum. Inredningsarkitekturen och formgivningen påminner om ett mysigt kafé i kombination med moderna arbetsplatser. Interiör, färger och flexibelt anpassningsbart ljus med hög visuell komfort skapar en behaglig och inspirerande miljö.

Modern kontorsbelysning i stället för ljusmatta
"En bra arbetsplats ska locka fram människors kreativa sida", enligt Joaquim de Abreu, ljusplaneraren som ansvarat för WAW-hubbarna. Som svensk har han alltid haft ett speciellt förhållande till ljuset: "Jag är uppvuxen med det nordiska ljuset och har upplevt hur ljus kan framhäva vissa detaljer. Alla ljuslösningar baseras på dagsljuset. Sedan lägger jag till konstljus där det behövs", förklarar Joaquim.

Ljuslösningen i WAW-hubbarna skiljer sig från de traditionella koncepten för kontorsbelysning. "Jag ville absolut undvika ljusmattor", säger Joaquim. Med det menar han en yta med samma ljusmängd. "Med stark accentuering har vi skapat en dramatisk ljusmiljö. Vi delar in rummens ytor i olika områden och använder bara så starkt ljus som behövs. Ljuset anpassas till syftet med miljön", förklarar Joaquim. Lösningen kräver en flexibel infrastruktur som består av strömskenor och armaturer med hög visuell komfort och intuitiv styrning. Av den anledningen valde han förutom ERCO strålkastare och pendelarmaturer även Jilly i form av downlights för strömskenor. Alla armaturer kan styras trådlöst via Casambi Bluetooth med en app för smartphone eller surfplatta. "Det är det enklaste sättet att programmera ljusscener. Användningen är intuitiv och installationen erbjuder mycket större flexibilitet än en vanlig styrning", säger Joaquim.

Ett Corporate Lighting-koncept för tre hubbar
Alla WAW-hubbar har en egen karaktär. Hubben i Arenastaden i norra Stockholm är ett loftkontor på två våningsplan. Här finns lokaler för koncentrerat arbete och trevliga pratstunder vid braskaminen. Hubben i city är belägen bara 450 meter från centralstationen. Den loungeliknande karaktären inbjuder till samvaro, affärsmöten eller kreativ brainstorming med arbetskamraterna. WAW-hubben i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm är inrymd i en historisk byggnad med ljusrelaterat DNA: I Lumas fabrik tillverkades glödlampor från 1930-talet och fram till 1970-talet. Nu sker arbetet i ljus från ERCO med modern LED-teknik. Den största kontorshubben har arbetsplatser för individer och grupper och öppna loungeutrymmen.

Lösningen med downlights för strömskenor övertygade både ljusplaneraren och byggherren. Med Jilly från ERCO skapades en flexibel och energieffektiv belysning av kontorsarbetsplatserna enligt gällande standarder. Resultatet har blivit en modern, normenlig kontorsbelysning på den sammantagna ytan Dessa downlights erbjuder hög visuell komfort vid både långa konferensbord och enskilda arbetsplatser. "Jag ville ha en bra och estetisk arbetsplatsarmatur med bästa möjliga avbländning. Jilly har alla egenskaper som jag värdesätter. Designen är magisk och prestandan enastående", säger Joaquim. Hela rumskonceptet är flexibelt. Om möblernas placering i planlösningen ändras kan armaturerna flyttas till en annan position i strömskenorna utan verktyg.

Ljuskvaliteten bibehålls på samma höga nivå, både för den funktionella belysningen av arbetsplatserna och för accentbelysningen. I WAW-hubben i city lyfter innovativa Parscan zoomstrålkastare fram små sittgrupper ur omgivningen med stor precision. Med ett enkelt handgrepp kan ljusfördelningarna steglöst ställas in på allt från spot (15°) till wide flood (65°). "En sådan produkt har jag väntat länge på. Jag kan skapa exakt den atmosfär som jag vill ha", säger Joaquim. I det transparent inglasade konferensrummet har han skapat en effektfull kombination av dags- och konstljus med ERCO Jilly pendelarmaturer och ett fönster i taket.

I WAW-hubben i city skapar Quintessence Pinhole strålkastare iögonfallande accenter i små telefonhytter. "De har en fantastisk design och producerar en smalstrålande ljuskägla. Utifrån syns den lilla, slätt infällda ljusöppningen knappt. Det är smått magiskt", säger Joaquim. De markanta pelarna i kontorshubbarna belyses vertikalt med Gimbal strålkastare. Släpljuset lyfter effektfullt fram trästrukturen på betongytan. ERCO LED-ljusverktyg, som alla är svarta, är inte bara belysningsenheter, utan även designelement som sömlöst smälter in i arkitekturen.

Avgörande för samarbetet med ERCO var bland annat armaturernas och ljusets kvalitet. "Jag anser att ERCO just nu har marknadens bästa produkter", hävdar Joaquim de Abreu. Kvaliteten imponerande även på byggherren Klaus Hansen Vikström: "Joaquim visade mig rumssituationen i en direkt jämförelse mellan armaturer från ERCO och armaturer från andra tillverkare. Skillnaderna var markanta, atmosfären en helt annan. Jag blev omedelbart övertygad."

Film om projektet.


Projektdata
Projekt: Fabege, Stockholm / Sverige
Byggherre: Fabege AB, Stockholm / Sverige
Ljusplanering: ABREU Design Studio AB
Inredningsarkitekt: ABREU Design Studio AB, EgnellAllard Inredningsarkitektur AB, Söder Design AB
Elplanering: Stockholms Eltjänst Lundén AB, Elbolaget LMJ AB, Lundek Elkonsult, Elarkitektur AB
Fotografi: Gavriil Papadiotis, London / Storbritannien
Produkter: Gimbal, Jilly för strömskenor, Jilly pendelarmaturer, Parscan zoomstrålkastare, Quintessence Pinhole
(8058 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Gavriil Papadiotis, London / Storbritannien
2 / Download HiRes
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Gavriil Papadiotis, London / Storbritannien
3 / Download HiRes
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Gavriil Papadiotis, London / Storbritannien
4 / Download HiRes
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Gavriil Papadiotis, London / Storbritannien
5 / Download HiRes
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Gavriil Papadiotis, London / Storbritannien
6 / Download HiRes
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Gavriil Papadiotis, London / Storbritannien
7 / Download HiRes
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Gavriil Papadiotis, London / Storbritannien
8 / Download HiRes
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Gavriil Papadiotis, London / Storbritannien

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.