Grand Basel - Verlichting op maat voor exclusieve collector-automobielen

Grand Basel - Verlichting op maat voor exclusieve collector-automobielen  [PKM_Objekt]
Gebogen randen van licht tekenen de aerodynamische carrosserievorm na op de azuurblauwe lak. Gepolijste chroomdelen krijgen een sprankelende fonkeling. Kunnen auto's kunst zijn? Een vraag die zich ten aanzien van de rariteiten onder de automobielen, zoals de Citroen DS „Le Croisette" uit 1958, vanzelf laat beantwoorden. De cabriolet was samen met vele andere schoonheden te zien op de Grand Basel, een nieuwe salon voor exclusieve, klassieke voertuigen.

Als esthetiek alleen onvoldoende is, dan zal het feit dat de „Déesse" die met haar centraal hydraulisch systeem voor vering, sturing en remmen techniekgeschiedenis schreef, de relevantie van de expositie aantonen. Als symbolen van vooruitgang en objecten van begeerte vertegenwoordigen klassieke automobielen altijd de tijdgeest van hun ontstaan - en hebben, dankzij hun beperkte beschikbaarheid, al lang de status van zowel collectorstuk als geldbelegging. Als u het zo bekijkt, schijnt het alleen maar plausibel te zijn dat de organisator van de wereldwijd toonaangevende kunstbeurs Art Basel, de Zwitserse beursonderneming MCH Group, met het nieuwe evenement op deze onderwerpen ingaat: Wie zou op een vergelijkbare ervaring met bijzonder esthetische en kostbare expositiestukken, maar ook met een overeenkomstig exclusief publiek kunnen bogen?

„De beurs presenteert de voertuigen zoals in een galerie. Niets mag de aandacht van de expositiestukken afleiden."
(Mark Backé, Directeur Grand Basel)

Uniform licht als esthetische accolades
Dienovereenkomstig berust het concept van de Grand Basel, die van 6 tot 9 september 2018 zijn première vierde, op een strenge selectie. Er werden meer dan honderd automobielen geshowd - daarbij krijgen nooit meer dan twee of drie geselecteerde voertuigen van een dealer of collector hun plek in een van de „Frames", waaruit de beursarchitectuur is samengesteld: bloesemwitte, kaderachtige platformen, naar boven afgesloten door gespannen opake folie. De uniforme voorstelling omvat ook de enscenering van de expositiestukken door licht. Om een optimale visuele indruk van vormen, kleuren en materialen te krijgen, en dat is zowel „live" als door middel van media met foto's of films, werden de technische parameters van de lichtkwaliteit al in een vroege fase van het ontwerpproces gedefinieerd. Daarvoor was ingenieur en lichtvormgever Andreas Seiler verantwoordelijk die de verlichting en andere technische elementen in opdracht van het Berlijnse designbureau Blue Scope plande.

De wens om met de volledige beursarchitectuur op reis te gaan, vormde daarbij een uitdaging. Net zoals de Art Basel met zijn internationale filialen, zal ook de Grand Basel in de toekomst in Miami, Hongkong en op andere locaties neerstrijken. Dat betekent dat de techniek: niet alleen mobiel moet zijn en op een betrouwbare manier kunnen worden gemonteerd en gedemonteerd, maar ook aan de verschillende stroomnetwerken, voorschriften en veiligheidsbepalingen van het betreffende gastland moet voldoen. Om in natuurlijk verlichte beurshallen situaties met gemengd licht te vermijden, definieerde de ontwerpers een op daglicht lijkend licht met een kleurtemperatuur van 5700K - maar tegelijkertijd met een zeer goede kleurweergave van Ra³90. Dimbaarheid aan de behuizing alsmede flexibiliteit ten aanzien van de straalhoek behoorden tot de andere specificaties.

„Een standaardproduct dat aan al onze criteria voldeed, konden wij niet vinden op de markt."
(Andreas Seiler, lichtdesigner 360x media)

„ERCO individual" maakt over de gehele linie indruk
Voor deze lichtoplossing op maat werden potentiële leveranciers benaderd - waaronder ook ERCO. Daar zijn de mogelijkheden om standaardproducten te individualiseren en veeleisende specials te ontwikkelen onder de service „ERCO individual" samengevoegd. De prestatie maakte indruk: binnen korte tijd presenteerden de verantwoordelijke lichtadviseurs van ERCO een prototype op basis van de spotserie Parscan die al in grote mate voldeed aan de specificaties. Later, tijdens de uitgebreide proefopstellingen bij de opdrachtgever in Bazel, konden de geïndividualiseerde Parscan spots in de directe vergelijking definitief hun plaats opeisen: niet alleen door de precieze naleving van alle technische specificaties, maar ook door het productdesign en de superieure visuele uitstraling. En ook na enkele dagen op de beurs te zijn geweest, is Mark Backé nog altijd enthousiast: „Verbazingwekkend", constateert de directeur van de Grand Basel, „hoe goed het concept functioneert om met de spots in de frames als enig licht in de volledige hal te werken."


Projectgegevens
Opdrachtgever: MCH Group, Bazel / Zwitserland
Architectuur: Blue Scope, Berlijn / Duitsland
Lichtdesigner: Andreas Seiler, 360x media, Weimar / Duitsland
Projectmanagement: Reto Ginsig, Expomobilia AG, Illnau / Zwitserland
Fotografie: Moritz Hillebrand, Zürich/Zwitserland

Producten: Parscan, ERCO individual
Fotoverwijzing: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografie: Moritz Hillebrand
(5140 karakter)
Over ERCO
De ERCO Lichtfabriek met zetel in de Duitse stad Lüdenscheid is een gerenommeerde specialist voor architectuurbelichting met LED-technologie. Het in 1934 opgerichte familiebedrijf is wereldwijd in 55 landen actief met autonome verkooporganisaties en partners. Sinds 2015 is het productprogramma volledig gebaseerd op LED-technologie. Overeenkomstig ontwikkeld, ontwerpt en produceert ERCO in Lüdenscheid digitale armaturen met de zwaartepunten lichttechnische optische systemen, elektronica en design. De lichtwerktuigen ontstaan in nauw contact met architecten, lichtplanners en elektroplanners en worden primair in de volgende toepassingsgebieden ingezet: Work en Shop, Culture en Community, Hospitality, Living, Public en Contemplation. Voor ERCO is digitaal licht de vierde dimensie van de architectuur. Ze ondersteunt ontwerpers om hun projecten met uiterst precieze, efficiënte lichtoplossingen in de werkelijkheid te realiseren.

Als u meer informatie over ERCO of beeldmateriaal wenst, bezoek ons dan op www.erco.com/presse. Wij leveren u ter ondersteuning graag beeldmateriaal over projecten wereldwijd.

Geschikt beeldmateriaal

Afbeelding 1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
Afbeelding 2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
Afbeelding 3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
Afbeelding 4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
Afbeelding 5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
Afbeelding 6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
Afbeelding 7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
Afbeelding 8 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
Afbeelding 9 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
Afbeelding 10 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.