Grand Basel - specialanpassad belysning för exklusiva samlarbilar

Grand Basel - specialanpassad belysning för exklusiva samlarbilar  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Ljusbågar följer den aerodynamiska karossformen i azurblått lack, och de polerade kromdelarna gnistrar klart. Kan bilar vara konst? Om man tänker på automobila rariteter som Citroen DS "Le Croisette" från 1958 så är svaret självklart ja. Cabrioleten kunde beskådas bland många andra skönheter på Grand Basel, en ny salong för exklusiva, klassiska fordon.

För den som inte tycker att enbart det estetiska räcker som kriterium, kan det faktum att "Déesse" skrev teknikhistoria med sin centralhydraulik för fjädring, styrning och bromsning vara en anledning nog till att bilen platsar i utställningen. Som utvecklingssymboler och åtråvärda objekt representerar klassiska bilar alltid tidsandan för när de skapades - och eftersom utbudet är begränsat har de sedan länge status som både samlar- och investeringsobjekt. Sett ur detta perspektiv är det inte mer än rimligt att arrangörerna av den världsledande konstmässan Art Basel, det schweiziska mässbolaget MCH Group, anammar detta tema i sitt nya event. Vem kan referera till jämförbar erfarenhet av mycket estetiska och värdefulla utställningsobjekt och även en likartad exklusiv publik?

"På mässan presenteras fordonen som i ett galleri. Inget ska avleda uppmärksamheten från utställningsobjekten."
(Mark Backé, director Grand Basel)

Enhetligt ljus som estetisk parentes
Konceptet för Grand Basel, som firade sin premiär mellan 6 och 9 september 2018, bygger på ett strikt urval. Drygt hundra bilar visas upp, men en handlare eller samlare har inte plats för fler än två eller tre fordon i en av de "frames" som den framtagna utställningsarkitekturen består av: snövita, ramliknande plattformar som upptill är täckta av ogenomskinlig sträckfolie. Den enhetliga framtoningen inbegriper också ljussättningen av utställningsobjekten. För att ge ett optimalt intryck av former, färger och material, både i verkligheten och medialt genom fotografier och filmer, definierades de tekniska parametrarna för ljuskvaliteten redan tidigt i planeringsskedet. Ansvarig för detta var ingenjören och ljusdesignern Andreas Seiler, som på uppdrag av designfirman Blue Scope från Berlin planerade belysningen och de andra tekniska delarna.

En utmaning utgjorde önskemålet att resa runt med hela utställningsarkitekturen. I likhet med Art Basel med sina internationella avstickare, planerar Grand Basel att ha utställningar i Miami, Hongkong och på andra orter i framtiden. För tekniken innebär detta att den inte bara ska vara portabel och kunna monteras upp och ner på et säkert sätt, utan den ska också vara anpassad till elnät, föreskrifter och säkerhetsbestämmelser i varje värdland. För att undvika blandade ljussituationer i naturligt belysta utställningshallar, definierade planerarna ett dagsljusliknade ljus med en färgtemperatur på 5 700K - men samtidigt med en mycket god färgåtergivning Ra³90. Även möjligheten till ljusreglering på armaturhuset och flexibilitet avseende spridningsvinkeln ingick i specifikationerna.

"Vi kunde inte hitta någon serietillverkad produkt på marknaden som uppfyllde alla kriterierna."
(Andreas Seiler, ljusdesigner 360x media)

"ERCO individual" imponerar över hela linjen
Potentiella leverantörer kontaktades angående denna specialanpassade ljuslösning - däribland även ERCO. Hos ERCO faller möjligheterna att anpassa serietillverkade produkter och ta fram högkvalitativa specialarmaturer inom ramen för tjänsten "ERCO individual". Resultatet imponerade. Inom en kort tid presenterade den ansvariga ljudrådgivaren hos ERCO en prototyp på basis av strålkastarserien Parscan, som redan från början till stora delar uppfyllde kraven. Efter omfattande tester hos uppdragsgivaren i Basel lyckades den anpassade Parscan-strålkastaren i en direkt jämförelse dra det längsta strået. Utöver att de tekniska specifikationerna följdes exakt, var också produktdesignen och det överlägsna visuella intrycket utslagsgivande. Även efter några dagar på mässan är Mark Backé fortfarande entusiastisk: "Det är förvånande hur väl fungerande konceptet - att använda strålkastarna i frames som det enda ljuset i hela hallen - är," konstaterar directorn för Grand Basel.


Projektdata
Byggherre: MCH Group, Basel / Schweiz
Arkitektur: Blue Scope, Berlin / Tyskland
Ljusdesigner: Andreas Seiler, 360x media, Weimar / Tyskland
Projektledning: Reto Ginsig, Expomobilia AG, Illnau / Schweiz
Foto: Moritz Hillebrand, Zürich / Schweiz

Produkter: Parscan, ERCO individual
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Moritz Hillebrand
(5100 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
8 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
9 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
10 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.