Stora hallen i mjukt flödande ljus - Musée Bourdelle Paris

Stora hallen i mjukt flödande ljus - Musée Bourdelle Paris  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Antoine Bourdelle gäller vid sidan av Auguste Rodin som en av pionjärerna inom 1900-talets skulpturkonst. Bourdelle-museet i Paris har fått ny belysning med LED-teknik. Det exakta ljuset från ERCO får de dynamiska formerna hos Bourdelles skulpturer att se ännu mer livfulla ut.

Trots att museet Antoine Bourdelle ligger nära den livaktiga Gare Montparnasse i Paris, är det ändå en tillbakadragen plats för koncentration, nästan som ett antikt tempel i nutid. Här bodde och arbetade Antoine Bourdelle, en av pionjärerna inom modern monumental skulpturkonst, från 1884 till 1929. Bourdelle valde ofta mytologiska motiv och genomförde dem med kraftfulla och dynamiska former i material som gips, brons eller marmor. Byggnaderna på egendomen kommer från olika tidsepoker. I byggnaderna från 1800-talet fanns hans hem och ateljé, och efter hans död gjordes det om till museum. På årsdagen av hans 100-årsdag invigdes den så kallade "Stora hallen" av arkitekten Henri Gautruche. År 1992 tillkom en tillbyggnad av arkitekten och Pritzker-pristagaren Christian de Portzamparc.

I samband med renovering fick Bourdelle-museet för en tid sedan ny belysning med LED-teknik. I det inre rummet på Bourdelle-museet är det nu ERCOs ljusverktyg Light Board, Logotec, Parscan och Pollux som står för den visuella komforten. Fastän den stora hallen är tio meter hög, garanterar armaturerna en jämn och bländfri ljusfördelning, med vilken de stora skulpturerna kan ses ur alla upptänkliga perspektiv. Tack vare linser med olika ljusfördelningar och användning av två ljusfärger med 3 000 och 4 000 Kelvin framhävs varje enskild skulpturs yta - som skiftar färg på grund av materialen - med precision.

I Bourdelle-museet ingår flera trädgårdar med grönområden, häckar och träd. Bourdelles bronsskulpturer visas här inbäddade i naturen. Deras yta är överdragen av en grön patina, som harmonierar med den yppiga vegetationens ljus- och skuggspel. Både konstverken och utvalda trädgårdsdetaljer ljussätts av utomhusarmaturerna Grasshopper från ERCO, med neutralvitt och varmvitt ljus från olika riktningar. Eftersom ljusverktygen har kompakta armaturhus ser man inte mycket av själva armaturen. Tack vare de exakta ljusfördelningarna bländas varken besökare eller grannar. Skulpturerna, trädgårdarna och natthimlen kan avnjutas ostört.


Projektdata
Projekt: Musée Bourdelle, Paris / Frankrike
Arkitekt: DBLH Architects, Paris / Frankrike
Ljusplanering: Julia Kravtsova, Vyara Stefanova, Paris / Frankrike
Produkter: Grasshopper, Light Board, Logotec, Parscan, Pollux
Foto: ERCO GmbH, www.erco.com, Foto: Edgar Zippel

(2908 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget som grundades 1934 har verksamhet i närmare 40 länder med mer än 60 dotterbolag, filialer och agenturer. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. Under ledmotivet "light digital" utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.
Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
2 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
3 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
4 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
5 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
6 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
7 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.