Gezond fastfood, knapperig geënsceneerd: Youfresh, Berlijn

Gezond fastfood, knapperig geënsceneerd: Youfresh, Berlijn  [PKM_Objekt]
In de Mall of Berlin trekt tussen de gebruikelijke fastfoodgiganten een kleine, verfijnde winkel de aandacht, waar manden vol groenten en fruit, vers bereide snacks, sappen en salades de klanten opwachten. Lentegroen en wit domineren zowel logo als winkeldesign en brengen de volgende boodschap over: geheel volgens de actuele foodtrend is hier gezond en snel eten niet tegenstrijdig. Flexibele lichtwerktuigen van ERCO ensceneren optimaal de gerechten die rijk zijn aan vitamines, en scheppen een uitnodigende sfeer op de kleine oppervlakte.

Dat fastfood geheel vers, gezond en lekker kan zijn, laten Margaretha en Jan Olszewski zien met hun Youfresh-winkel in het nieuwe winkelcentrum Mall of Berlin aan de Leipziger Platz. Het menu omvat soepen, salades, sandwiches - ook veganistische varianten -, sappen smoothies en frozen yoghurts. Tot en met de soepen worden alle gerechten ter plaatse en op bestelling bereid. Aan een saladebar kan de klant zijn eigen favorieten ook zelf samenstellen en met - afhankelijk van het seizoen en de dagaanbieding wisselende - gezonde toppings afronden. Ook de ter plaatse gemaakte, caloriearme frozen yoghurt van biologisch melk kan volgens ieders persoonlijke smaak met vruchten, muesli, sauzen of zoete lekkernijen worden verfijnd. Bijna 50 verschillende toppings zijn op een extra daarvoor gemaakte balie, langs de zijwand in het achterste deel van de winkel tegenover het zitgedeelte beschikbaar.

Fris lentegroen en wit domineren de smalle, meanderende en net 90m2 grote winkel, waarvan de professionals in interieurdesign van de Ippolito Fleitz Group uit Stuttgart en Berlijn het oorspronkelijke ontwerp maakten. Een belangrijk interieurarchitectonisch element is een langgerekte, witte balie in L-vorm van Corian, waarvan het korte stuk - versierd met vruchten, kruiden en een frozen yoghurt-display in XXL - optisch in de Mall steekt en op die wijze de aandacht van de flanerende bezoekers vangt. „De balie simuleert de beweging in de diepte van de ruimte‟, verklaart de verantwoordelijke ontwerper, Michael Bertram, van de Ippolito Fleitz Group. „Bovendien verenigt deze talloze functies en horeca-elementen, bijvoorbeeld koelvitrines, drankdispensers, saladecontainers en natuurlijk de kassazone.‟ De interieurarchitecten hebben echter bewust ervan afgezien om alle functies strak in te delen. „Dat geeft de winkeliers de speelruimte om wisselende decoraties en eigen merchandising te ensceneren‟, aldus de ontwerper.

Ook het verlichtingsconcept met ERCO LED-lichtwerktuigen laat zien dat het maximaal flexibel is: met slechts een enkele armaturenfamilie, de spot Optec, gemonteerd aan drie parallel lopende lijnen spanningsrails onder het technisch plafond en de combinatie van de drie lichtverdelingen flood, oval flood en wallwash wordt een gelijkmatige basisverlichting in de volledige winkel gecreëerd en met accenten, rijk aan effecten op geselecteerde objecten aangevuld. Optec wallwashers (12W, lichtkleur warmwit) verlichten de verticale vlakken op homogene wijze - de net geen vier meter brede ruimte maakt op die manier een duidelijk grotere en bredere indruk, is prettig licht en is uitnodigend. In het voorste gedeelte van de winkel zijn aan de wand hangende menu's en prijsbordjes gelijkmatig en goed leesbaar verlicht. In het achterste gedeelte is de helderheid van de met Optec wallwashers verlichte wandvlakken zelfs absoluut voldoende om de meest verschillende ingrediënten in het daarvoor ingerichte toppingstation smakelijk en vers te presenteren. Als aanvulling op de wallwashers benadrukken Optec spots met lichtverdelingen flood en oval flood de langgerekte baliezone. Aan de kassa zorgt Optec met lichtverdeling flood voor een sprankelende basisverlichting met een verblindingsvrije straling op het beeldscherm. Op het overgedimensioneerde kunststofmodel van een frozen yoghurt bij de entree plaatst Optec met lichtverdeling flood een intensief accent, waardoor de klant wordt verleid tot een aankoop.

De gebruikte Optec spots van ERCO laten er hun geniale aard zien - met verschillende lichtverdelingen dekken ze alle vereisten voor eersteklas winkelverlichting af. Het doordachte verlichtingsconcept onderstreept perfect de versheidaspecten van het merk en de aangeboden artikelen van Youfresh - en reageert variabel op verschillende presentatiescenario's, bereiding en verkoop.


Projectgegevens
Project: Youfresh, Berlijn / Duitsland
Architectuur: Ippolito Fleitz Group, Stuttgart & Berlijn / Duitsland
Fotografie: Sebastian Mayer, Berlijn / Duitsland
Producten: Optec
Fotoverwijzing: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografie: Sebastian Mayer
(4729 karakter)
Over ERCO
De ERCO Lichtfabriek met zetel in de Duitse stad Lüdenscheid is een gerenommeerde specialist voor architectuurbelichting met LED-technologie. Het in 1934 opgerichte familiebedrijf is wereldwijd in 55 landen actief met autonome verkooporganisaties en partners. Sinds 2015 is het productprogramma volledig gebaseerd op LED-technologie. Overeenkomstig ontwikkeld, ontwerpt en produceert ERCO in Lüdenscheid digitale armaturen met de zwaartepunten lichttechnische optische systemen, elektronica en design. De lichtwerktuigen ontstaan in nauw contact met architecten, lichtplanners en elektroplanners en worden primair in de volgende toepassingsgebieden ingezet: Work en Shop, Culture en Community, Hospitality, Living, Public en Contemplation. Voor ERCO is digitaal licht de vierde dimensie van de architectuur. Ze ondersteunt ontwerpers om hun projecten met uiterst precieze, efficiënte lichtoplossingen in de werkelijkheid te realiseren.

Als u meer informatie over ERCO of beeldmateriaal wenst, bezoek ons dan op www.erco.com/presse. Wij leveren u ter ondersteuning graag beeldmateriaal over projecten wereldwijd.

Geschikt beeldmateriaal

Afbeelding 1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
Afbeelding 2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
Afbeelding 3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
Afbeelding 4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
Afbeelding 5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
Afbeelding 6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
Afbeelding 7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
Afbeelding 8 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
Afbeelding 9 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.