Hälsosam snabbmat tilltalande ljussatt: Youfresh, Berlin

Hälsosam snabbmat tilltalande ljussatt: Youfresh, Berlin  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

I Mall of Berlin pockar en fin liten butik på kundernas uppmärksamhet bland de vanliga snabbmatskedjorna. Här väntar korgar fyllda med frukt och grönsaker, snacks samt färska safter och sallader. Grönt och vitt dominerar logotypen och butikens design. Signalen är tydlig: Snabbmat kan även vara hälsosam, vilket är helt i linje med aktuella mattrender. Flexibla ljusverktyg från ERCO ljussätter den vitaminrika kosten på bästa sätt och skapar samtidigt en inbjudande atmosfär i den lilla butiken.

Med sin Youfresh-butik i nya Mall of Berlin vid Leipziger Platz visar Margaretha och Jan Olszewski att snabbmat både kan vara fräsch, hälsosam och läcker. På menyn finns soppor, sallader, bagetter (även veganvarianter), safter, smoothies och yoghurtglass. Förutom sopporna tillreds alla rätter på plats på beställning. Här finns även en salladsbar där kunderna själva sätter ihop sina egna favoriter och kröner dem med nyttiga toppings som växlar beroende på säsong och dagsutbud. Även den kalorisnåla yoghurtglassen tillverkas på plats av ekologisk mjölk och kan smaksättas med frukt, müsli, såser eller söta godsaker helt efter personliga önskemål. I en speciell station längs sidoväggen och mitt emot sittplatserna i butikens bakre del finns närmare 50 olika toppings att välja bland.

Fräscha gröna och vita toner dominerar den smala, knappt 90 kvadratmeter stora butikslokalen. Det grundläggande utkastet har gjorts av inredningsarkitekterna på Ippolito Fleitz Group i Stuttgart och Berlin. En markant inredningsdetalj är den långa, vita och L-formade Corian-disken som sticker ut mot köpcentret och därigenom attraherar passerande besökare. Diskens korta del är dekorerad med frukt, örter och en youghurtmodell i XXL-format. "Disken simulerar en rörelse in i lokalens djup", förklarar den ansvarige planeraren Michael Bertram från Ippolito Fleitz Group. "Dessutom förenar den en mängd olika funktioner och restauranginstallationer som exempelvis kyllådor, dryckesautomater, salladsbehållare och naturligtvis även kassan." Men inredningsarkitekterna har varit noga med att inte ge alla funktioner en bestämd plats. "Det ger butiksägaren spelrum att använda varierande dekorationer och egen varuexponering", förklarar Michael Bertram.

Och även belysningskonceptet med ERCO LED-ljusverktyg har visat sig vara mycket flexibelt. Man har använt en enda armaturfamilj, strålkastaren Optec, som monterats på tre parallella strömskenor under innertaket och försetts med ljusfördelningarna flood, oval flood och wallwash för att skapa en jämn grundbelysning i hela butiken som kompletterats med effektfulla accenter på utvalda föremål. Optec wallwasher (12W, ljusfärg varmvitt) ger de vertikala ytorna en homogen belysning. Den knappt fyra meter breda lokalen ser betydligt större och bredare ut och får samtidigt ett behagligt ljus och en inbjudande atmosfär. I butikens främre del får tavlorna med menyer och prislistor en jämn belysning som gör dem lätta att läsa. I den bakre delen ger väggytan som belyses med Optec wallwashers tillräcklig ljusintensitet för att presentera de olika tillbehören i topping-stationen på ett fräscht och aptitligt sätt. Som komplement till de wallwashers som används på vertikala ytor lyfter Optec strålkastare med ljusfördelningen flood och oval flood fram den långsträckta disken. Vid kassan ger Optec med ljusfördelningen flood en briljant grundbelysning utan att blända via bildskärmen. Vid ingången finns en överdimensionerad yoghurtglass av plast som ska reta kundernas aptit. Optec med ljusfördelningen flood ger modellen en intensiv, tilltalande accent.

Optec strålkastare från ERCO är riktiga multikonstnärer. Med olika ljusfördelningar uppfyller de alla krav som ställs på en förstklassig butiksbelysning. Det genomtänkta belysningskonceptet understryker den friskhet som präglar Youfresh varumärke och varor och kan flexibelt anpassas till olika presentationsscenarier, tillredning och försäljning.


Projektdata
Projekt: Youfresh, Berlin/Tyskland
Arkitekt: Ippolito Fleitz Group, Stuttgart & Berlin/Tyskland
Fotografi: Sebastian Mayer, Berlin/Tyskland
Produkter: Optec
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografie: Sebastian Mayer

(4749 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
8 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
9 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.