Hotel Le Méridien, Seoul - trivsamt ljus för ett hem långt hemifrån

Hotel Le Méridien, Seoul - trivsamt ljus för ett hem långt hemifrån  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Het nieuw geopende Le Méridien biedt reizigers uit alle werelddelen een verblijfplaats met service van buitengewone klasse. Met licht van ERCO ontstaat een weldadige sfeer. In hartje Seoul, in de beroemde Gangnam-wijk, treffen avontuurlijke reizigers in het hotel niet alleen een plaats om te slapen aan, maar ook een buitengewone en exclusieve locatie om te verblijven, uit te rusten en te genieten. De perfecte symbiose van moderne architectuur en op de waarneming gerichte lichtplanning vormen de sfeer en de uitstraling van het nieuwe Le Méridien.

Prestigeobject van het eerste uur
Van oudsher bepalen 5 sterren het DNA van dit hotel - voor de renovatie was het immers al een bedrijf van een luxueuze hotelgroep. De geschiedenis van de hotelketen Le Méridien begon in 1972 met één hotel in Parijs. De luchtvaartmaatschappij Air France wilde haar crew en Europese passagiers een 'Thuis in verre streken' bieden. Tegenwoordig begroeten ruim 100 hotels in meer dan 35 landen gasten uit alle werelddelen. Sinds de opening op 1 september 2017 biedt het hotel als eerste Le Méridien van Zuid-Korea een elegante reiservaring.
De lichtdesigners van bitzro & partners zorgden voor de lichtplanning van de binnenruimte; het lichtconcept voor de buitenruimte creëerden de designers van EON SLD - beide bureaus behoren tot de meest gerenommeerde lichtplanners van Zuid-Korea. Lichtwerktuigen van ERCO zorgen ervoor dat de ontwerpen werkelijkheid worden. De filosofie het licht als een extra dimensie van de architectuur te beschouwen, verbindt alle lichtontwerpers.

„Licht heeft de taak om ruimten met leven te vullen."
(Ki Young Ko, bitzro & partners)

Markante buitenverlichting, uniek uiterlijk
Seoul is een zinderende stad. Centraal gelegen in de populaire Gangnam-wijk is Le Méridien het ideale startpunt om in de miljoenenmetropool te duiken en de ongeëvenaarde mix van traditie, cultuur en levendige handel en wandel van zeer dichtbij mee te maken. Flats en uitgestrekte gebouwencomplexen vormen het stadsbeeld van Seoul, waar Le Méridien er eenduidig bovenuit steekt. Misschien niet door zijn omvang, maar wel door de opvallende architectuur en verlichting. Beide verlenen het hotel een unieke uitstraling en ontplooien 's nachts een geheel eigen magie.

„Creatief licht schept sprankelende ruimten."
(Mee Jung, EON SLD)

Van de sokkel tot het dak tekent licht de trapvormige contouren van de twee helften van het gebouw na. ERCO Lightscan façadearmaturen met de lichtverdeling narrow spot en een warmwitte lichtkleur van 3000K kaderen de beide delen van het gebouw in en vormen een stralende piramide. Bij de façadeverlichting werden verticale elementen als onderdeel van de leidende architectonische en lichtplanningsgedachte opnieuw opgenomen. Het verlichtingsconcept van de façade diende het thema van de jaren 50 uit de binnenruimte voort te zetten en te benadrukken - zo weerspiegelt de verlichting het vlakke, lijn- en rastervormige, stilistische uitgangspunt van deze tijd.
ERCO Lightscan spots met de lichtverdeling narrow spot verlichten de verticaal lopende façadelamellen en vormen zuilen van licht. Ze verbinden de beide elementen van het gebouw met elkaar en presenteren Le Méridien als eenheid.
De verlichting vertegenwoordigt een verantwoordelijke omgang met licht in de stedelijke ruimte. De verlichting van verticale oppervlakken maakt het mogelijk om met geringe verlichtingssterktes een indrukwekkend effect te genereren. De veranderbare, gekleurde verlichting aan de sokkel van het gebouw verleent het hotel een extra blikvanger. Deze, alsmede de verticale façadeverlichting met warm licht brengen het gebouw uit de eerder koele lichtomgeving van de stad naar de voorgrond en geven de gasten het fijne gevoel om naar een vertrouwde plaats terug te keren.

Met licht verwelkomen
Als de gasten het hotel binnengaan, worden ze in de fel verlichte lobby ontvangen. ERCO Quintessence spots met de lichtverdelingen flood en wide flood verlichten de royale ontvangstzone, ensceneren balies en bieden de gast een goede oriëntatie.
De aspiraties voor schoonheid zijn stevig in de filosofie van Le Méridien verankert: kunst verleent de verschillende zones van het hotel gedeeltelijk een museaal karakter. De kunstwerken worden met licht op indrukwekkende wijze geënsceneerd en trekken als visuele hotspots de blikken van de gasten naar zich toe.

De echte luxefactor: welbehagen
In de hotelkamers van Le Méridien die in Parijse stijl van de jaren 50 zijn uitgerust, wordt de behaaglijke sfeer in principe door licht geschapen. Starpoint en Quintessence spots met een lichtkleur van 3000K accentueren het interieur van de hotelsuites en creëren een prettige ambiance in de kamers. Hun bijzondere effect komt bovendien naar voren in het grote visual comfort en het absoluut ontbreken van verblinding. Tegelijkertijd tekent accentlicht de contouren van de ruimten na en onderstreept de grote afmetingen van de privézones.
Licht ontplooit magie - wanneer de bron niet op het eerste gezicht duidelijk is. Terwijl plafondinbouwarmaturen van ERCO het elegante interieur benadrukken, treden ze zelf door hun sobere design en de kleine inbouwmaat bescheiden naar de achtergrond. Het licht en zijn effect krijgen de aandacht; niet de armatuur.

„De ruimtelijke beperkingen in de privézones vereisten gefocust licht." (Ki Young Ko, bitzro & partners)

Om een behaaglijke sfeer te scheppen, kunnen de gasten het licht individueel dimmen. Het grote visual comfort van de armaturen intensiveert het indrukwekkende uitzicht op de skyline van Seoul.
In het hotelrestaurant ensceneren Oseris spots met de lichtverdelingen spot en flood gerechten en dranken op een perfecte manier. In de gemoedelijke dining-zones zorgen Quintessence plafondinbouwarmaturen met de lichtverdelingen spot en flood, alsmede Quintessence dubbelfocus-downlights met de lichtverdeling wide flood met een lichtkleur van 3000K voor een prettige sfeer met een groot visual comfort.

Minimale hoeveelheid licht, maximaal lichteffect
Ongeacht of het in de binnen- of buitenruimte is - stond het volledige project geheel in het teken van het grootste visual comfort dat mogelijk is. Bij de planning lag daarom de focus op de lichtkwaliteit. bitzro & partners hadden de claim om voor individuele zones het maximale lichteffect met zo min mogelijk armaturen te generen.
Dimbare ERCO lichtwerktuigen en de mogelijkheid om een productfamilie met verschillende lichtverdelingen in te zetten, schiepen een unieke lichtsfeer en onderstrepen zo het exclusieve karakter van het nieuwe Le Méridien.

„Licht is de laatste afwerking in de architectuur."
(Mee Jung, EON SLD)

En zo tovert licht Le Méridien van een hotel om in een thuis in verre streken.


Projectgegevens
Opdrachtgever: Le Méridien, Seoul/Zuid-Korea
Lichtplanning: bitzro & partners, Seoul/Zuid-Korea (interieur) EON SLD, Seoul/Zuid-Korea (exterieur)
Interieurarchitectuur: David Collins Studio, Londen/Groot-Brittannië
Fotografie: Jackie Chan, Seoul/Zuid-Korea

Producten: Compar, Lightscan, Quintessence, Quintessence dubbelfocus, Oseris, Starpoint
Fotoverwijzing: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografie: Jackie Chan
(7462 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
8 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan
9 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Jackie Chan

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.