Huis Marseille i Amsterdam: Dåtid och nutid i visuell omramning

Huis Marseille i Amsterdam: Dåtid och nutid i visuell omramning  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

"Huis Marseille", Amsterdams första museum för fotografi, har nyligen utökats med nio utställningslokaler. ERCO LED-ljusverktyg skapar en visuellt konsekvent ram runt de gamla och nya lokalerna och smälter harmoniskt in i arkitekturen i det gamla köpmanshuset från 1600-talet.

Keizersgracht är den mittre av tre huvudkanaler i Amsterdams gamla stadskvarter. Hus nummer 401 är ett residens från 1665. Huset byggdes av den franske köpmannen Isaac Focquier som lät sätta in en tavla med en avbildning av hemstaden Marseille i den klassicistiska fasaden. Tavlan är fortfarande i gott skick har gett huset dess namn - "Huis Marseille". Byggnaden övertogs av konststiftelsen de Pont 1999 och hyser sedan dess Amsterdams första museum för fotografi. Utställningarna och samlingarna fokuserar på samtida internationell fotografi från Nederländerna, Sydafrika och Japan.

Det historiska huset har nyligen utökats och omfattar nu även en angränsande byggnad. En genomgång mellan husen har skapats utan att störa det kulturhistoriska intresset. En höjdpunkt i renoveringsarbetet var friläggningen av en påkostad, scharlakansröd dekor från Ludwig XIV:s tid. I utställningen ingår även en takmålning av Jacob de Wit som är ett långtidslån från det kungliga arkeologiska sällskapet. Tillsammans med samtida fotografier uppstår ett balanserat spänningsfält mellan dåtid och nutid.

Redan några år före utbyggnaden renoverade stiftelsen den gamla belysningsanläggningen i utställningslokalerna i samarbete med ERCO. Ljusteknikens energieffektivitet och konservatoriska fördelar samt målinriktade varuprover övertygade byggherrarna att gå över till LED-tekniken. I samband med utbyggnaden var det viktigt att de nya lokalerna integrerades i utställningskonceptet och även omfattades av samma konsekventa ljusplanering. Tack vare sina olika versioner av LED-ljuskällor kunde ERCO leverera armaturer från en och samma familj med ljusfärg och ljusfördelning som inte gick att skilja från de befintliga armaturerna.

Armaturernas visuella identitet är underställd arkitekturen och låter lokalerna framstå med sitt självklara uttryck. Detta blir speciellt tydligt i det nyrenoverade rummet från Ludwigs XIV:s tid och i rummet mot trädgården med takmålningen av Jacob de Wit. De modulbaserade strålkastarfamiljerna Logotec, Light Board och Pollux är perfekta ljusverktyg för ljussättning av olika bildformat vid varierande takhöjder.

En jämn belysning av fotografier kräver ljusteknik med maximal precision, vare sig verken ställs ut i representativa rum med stor takhöjd, i låga källarplan eller i de före detta bostadsutrymmena. Tack vare strömskensystemen går det att reagera på komplexa dagsljusförhållanden med stor flexibilitet. Utbytbara spherolit-linser gör det möjligt att anordna växlande utställningar med samma sortiment av ljusverktyg.


Projektdata
Byggherre: Huis Marseille, Amsterdam/Nederländerna
Arkitektur: LEVS Architecten, Amsterdam/Nederländerna,
Vis Architecten, Amsterdam/Nederländerna
Fotografi: Thomas Mayer, Neuss/Tyskland

Produkter: Light Board, Logotec, Pollux
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Thomas Mayer
(3541 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Thomas Mayer
2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Thomas Mayer
3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Thomas Mayer
4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Thomas Mayer
5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Thomas Mayer
6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Thomas Mayer
7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Thomas Mayer
8 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Thomas Mayer
9 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Thomas Mayer

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.