ingenhoven architects - Effektivt ljus för skapande arbete

ingenhoven architects - Effektivt ljus för skapande arbete  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

I Medienhafen i Düsseldorf har ingenhoven architects sina öppna kontorslokaler - med ljus från flexibla Optec strålkastare för strömskenor. Skulpturala fasader, långsträckta kajmurar och kulturskyddade lagerhallar präglar miljön i Medienhafen i Düsseldorf. Mitt i denna urbana omgivning har ingenhoven architects sitt kontor - en plats för kreativt arbete som ljussätts med flexibla, skenmonterade armaturer från ERCO.

ingenhoven architects är kända som pionjärer inom ekologiskt hållbar och tekniskt avancerad arkitektur. Hög flexibilitet, precist genomförande och effektivt utnyttjande av utrymmet är principer som ligger till grund för alla deras projekt. De har framgångsrikt genomfört arkitekturprojekt i alla storlekar och av alla slag världen över. I många av deras byggnader har de använt armaturer från ERCO, som exempelvis i Lufthansa Aviation Center och i den Europeiska investeringsbanken i Luxemburg. Även för belysningen i de egna kontorslokalerna litar de på beprövade ljusverktyg från ERCO.

Gammalt blir nytt
I Medienhafen i Düsseldorf står kvarnen Plange Mühle från förra sekelskiftet. Den användes på sin tid för produktion av mjöl. I dag bildar den varsamt renoverade anläggningen en spännande symbios mellan gammalt och nytt där kreativa människor utvecklar nybanande idéer. Speciellt imponerande är den lyckade integrationen av den ursprungliga byggnadsstrukturen, som t.ex. det historiska klocktornet som bäddats in i den moderna, långsträckta byggnaden. Högt ovanför stadens gatuliv, på den nya byggnadens femte våningsplan, har ingenhoven architects sina spatiösa kontorslokaler. Höga lofttak, vita väggar och en kommunikativ skrivbordsö som sträcker sig över hela lokalen bildar en öppen arbetsmiljö för runt 100 arkitekter från hela världen - med en fantastisk utsikt över Rhenfloden och Düsseldorfs skyline.

Betonat ljus för visuell komfort
På arkitektkontoret är arbetsmetoderna lika individuella som projektutkasten. Några skissar snabbt fram förslag eller för spontana diskussioner medan andra arbetar koncentrerat vid bildskärmen. För att uppfylla de varierande belysningskraven används en ljuslösning med flexibla Optec strålkastare och strömskenor. De olika arbetsplatserna belyses med ljusfördelningarna narrow spot, spot, oval flood, wide flood och wallwash som sätter medarbetarnas behov i förgrunden. Framtida förändringar och hög flexibilitet säkerställs genom att strålkastarna är monterade på en strömskena samtidigt som ljusfördelningen kan ändras med linser som byts utan verktyg.

Kvalitativ i stället för konventionell ljusplanering
I stället för en jämn allmänbelysning använder ingenhoven architects en zonvis belysning med en varmvit ljusfärg på 3000K. LED-effekten för Optec strålkastare ligger på endast 8 respektive 24 watt. Det ger inte bara en mycket kostnadseffektiv verkningsgrad, utan gör det även möjligt att visuellt dela in lokalen i arbetsplatser, mötesrum, kommunikationsytor och entré med hjälp av belysningsstyrkorna. Det accentuerade ljuset drar dessutom uppmärksamheten till de imponerande byggnadsmodellerna och skapar spännande blickfång i den moderna kontorsmiljön.


Projektdata
Byggherre: Grundstücksgesellschaft Plange Mühle GbR, Düsseldorf / Tyskland
Arkitektur: ingenhoven architects, Düsseldorf / Tyskland
Foto: Thomas Mayer, Neuss / Tyskland

Produkter: Optec
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Thomas Mayer
(4020 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Thomas Mayer
2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Thomas Mayer
3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Thomas Mayer
4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Thomas Mayer
5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Thomas Mayer
6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Thomas Mayer

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.