Licht en schaduw - LED-verlichting voor gebedshuizen

Licht en schaduw - LED-verlichting voor gebedshuizen  [PKM_Objekt]
De oorsprong van de St. Marien- en Bartholomäikerk in Harsefeld gaat terug tot in de eerste eeuw. Het interieur van het neogotische gebouw dat voor het laatst werd vernieuwd in de jaren 60 van de vorige eeuw, diende op dat moment in het kader van de volledige binnenrenovatie te worden gemoderniseerd op basis van energetische en esthetische gezichtspunten. Een bijzondere uitdaging was toen de ontwikkeling van een nieuw verlichtingsconcept voor het sacrale gebouw met het imposante kruisgewelf dat onder monumentenzorg valt. Met een bescheiden vormgeving en met de minste bouwkundige ingrepen die mogelijk waren, moest de verlichting van de kerk worden ingericht. Naast een goed visual comfort diende de verlichting bovendien te voldoen aan de vereisten van een contemplatieve sfeer.
Het verantwoordelijke lichtplanningsbureau, lucente, ontwikkelde hiervoor een oplossing die het historische bouwmateriaal op harmonieuze wijze combineert met moderne LED-technologie: op maat gemaakte armatuurringen omsluiten decent de zuilen van het hoofdschip die de hoogte van ca. acht meter indelen. Daarbij werden de lichtwerktuigen op een wijze geïntegreerd dat ze conform de principes van ERCO, "Licht in plaats van armaturen", volledig blijven verhuld. De LED-armaturen met een gering stroomverbruik zijn op een manier afgesteld dat ze in de binnenruimte omlaag en omhoog schijnen en precieze accenten aanbrengen: de downlights Quintessence LED zorgen voor een goed visual comfort. De Optec LED-spots belichten op sfeervolle wijze het kruisgewelf en plaat¬sen bijzondere lichtaccenten op individuele architectuurelementen, zoals het volumineuze orgel. Via een tablet kan de verlichting op afstand worden bestuurd en is deze via DALI dimbaar, zodat een flexibele aanpassing aan verschillende verlichtingsspecificaties gemakkelijk is uit te voeren.

Project: Binnenrenovatie Kerk Harsefeld
Opdrachtgever: Kerkgemeenschap Harsefeld
Lichtplanner: lucente Lichtplanung, Sittensen
Opening: April 2014
Producten: Quintessence LED, Optec LED
Foto's: Frieder Blickle, Hamburg

(2062 karakter)
Over ERCO
De ERCO Lichtfabriek met zetel in Lüdenscheid is een gerenommeerde specialist voor architectuurbelichting met LED-technologie. Het in 1934 opgerichte familiebedrijf is wereldwijd actief met ruim 60 dochtermaatschappijen, vestigingen en vertegenwoordigingen in bijna 40 landen. Sinds 2015 is het productprogramma volledig gebaseerd op LED-technologie. Onder het motto „light digital" ontwikkelt, ontwerpt en produceert ERCO in Lüdenscheid digitale armaturen met de zwaartepunten lichttechnische optische systemen, elektronica en design. De lichtwerktuigen ontstaan in nauw contact met architecten, lichtplanners en elektroplanners en worden primair in de volgende toepassingsgebieden ingezet: Work en Shop, Culture en Community, Hospitality, Living, Public en Contemplation. Voor ERCO is digitaal licht de vierde dimensie van de architectuur. Ze ondersteunt ontwerpers om hun projecten met uiterst precieze, efficiënte lichtoplossingen in de werkelijkheid te realiseren.
Als u meer informatie over ERCO of beeldmateriaal wenst, bezoek ons dan op www.erco.com/presse. Wij leveren u ter ondersteuning graag beeldmateriaal over projecten wereldwijd.

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.