Ljus och skugga - LED-belysning för kyrkobyggnader

Ljus och skugga - LED-belysning för kyrkobyggnader  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Sankta Maria- och Bartholomeikyrkan i Harsefeld har anor ända tillbaka till det första årtusendet e. Kr. Interiören i det nygotiska byggnadsverket renoverades senast på 1960-talet. Nu skulle kyrkan genomgå en fullständig invändig renovering och moderniseras för högre energieffektivitet och ett förbättrat estetiskt intryck. En speciell utmaning låg i att utveckla ett nytt belysningskoncept för den kulturskyddade kyrkobyggnaden med dess imponerande kryssvalv. Kyrkans belysning skulle utformas på ett diskret sätt med så få ingrepp som möjligt i byggnaden. Förutom en god visuell komfort skulle belysningen även uppfylla kraven för en kontemplativ atmosfär.
Ljusplaneringskontoret lucente som ansvarade för belysningen utveck-lade en lösning som på ett harmoniskt sätt förenar den historiska byggnadsstrukturen med modern LED-ljusteknik. På åtta meters höjd har huvudskeppets rumsindelande pelare försetts med diskreta, måttanpassade ljusringar. Ljusverktygen har integrerats och hålls i bakgrunden helt i linje med ERCOs grundprincip "ljus, inte armaturer". De energieffektiva LED-armaturerna är inställda så att de lyser upp de övre och undre delarna av interiören och därigenom skapar exakta accenter. Quintessence LED-downlights skapar en god visuell komfort. Optec LED-strålkastare skapar ett stämningsfullt ljus i kryssvalvet och sätter speciella ljusaccenter på enskilda arkitekturdetaljer som exempelvis orgeln som ger kyrkorummet dess prägel. En surfplatta kan användas för att fjärrstyra belysningen och reglera DALI-systemet som därmed enkelt och flexibelt kan anpassas till olika belysningskrav.

Projekt: Invändig renovering Harsefeld kyrka
Byggherre: Harsefeld församling
Ljusplanerare: lucente Lichtplanung, Sittensen
Invigning: April 2014
Produkter: Quintessence LED, Optec LED
Foto: Frieder Blickle, Hamburg

(1999 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget som grundades 1934 har verksamhet i närmare 40 länder med mer än 60 dotterbolag, filialer och agenturer. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. Under ledmotivet "light digital" utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.
Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.