Elegant zonder opdringerig te zijn: het hoofdkantoor van schoenenmerk Le Silla

Elegant zonder opdringerig te zijn: het hoofdkantoor van schoenenmerk Le Silla  [PKM_Objekt]
De kantoren in het nieuwe bedrijfsgebouw van Le Silla, waar het Italiaanse familiebedrijf zijn exclusieve schoenenmode ontwikkelt en vormgeeft, is voorzien van inbouwarmaturen van ERCO. De lichtoplossing maakt niet alleen indruk door zijn functionaliteit en door zijn geringe stroomverbruik, maar onderstreept ook het voorname karakter van de ruimten van het bedrijf.

Uiterst hoge hakken, een extravagant design, edele materialen en een door het ambacht gevormd productieproces - dat kenmerkt de producten van het exclusieve damesschoenenlabel van Le Silla. De onderneming, die naar eigen zeggen kiest voor een verleidelijke, vrouwelijke schoenenmode en voor de Italiaanse stijl en traditie, is in Le Marche tussen Adria en Apennin gevestigd. Verwerking van leder en produceren van schoenen hebben in deze Midden-Italiaanse regio een lange traditie - een erfgoed dat het bedrijf, dat in 1994 werd opgericht door designer Enio Silla en zijn partner Monica Ciabattini, bewust en met succes heeft opgenomen. De florerende onderneming die tegenwoordig naast schoenen ook handtassen en badmode aanbiedt, verkoopt zijn producten onder andere in eigen winkels in Milaan, Florence, Moskou, Baku en Dubai; maar ook in andere Oost-Europese en Arabische metropolen.

Heldere, ruimtelijke structuren voor schoenen die niet alleen op de catwalk verschijnen
Verleden jaar betrok Le Silla een nieuw pand, Porto Sant'Elpidio. In het complex, gebouwd volgens de ontwerpen van architect Ivan Palmini, zijn zowel creatie als productie van de schoenencollectie gehuisvest, maar ook het bestuur en een Outlet-Store van het merk. Geheel in tegenstelling tot de eerder glamour-schoenenmode wordt de architectuur van het hoofdkantoor gekenmerkt door een rechtlijnige, bijna nuchtere vormentaal volgens de stijl van de nieuwe zakelijkheid. Kantoren die vaak alleen door glazen wanden van elkaar zijn gescheiden, worden, net zoals de direct daarop aansluitende designstudio, overdag door grote, meestal ruimtehoge vensteroppervlakken verlicht, die tegelijkertijd een royaal uitzicht over de omgeving mogelijk maken. Ze maken een luchtige, moderne en opgeruimde indruk.

De briefing voor het lichtconcept: designkwaliteit en optimale antiverblinding voor creatief
De eisen aan de kunstmatige verlichting in de kantoren - inclusief de bijbehorende vergaderruimten en de designstudio's van Enio Silla - waren hoog. Architect Palmini, die voor Le Silla reeds de flagship stores in Milaan en Florence had vormgegeven, heeft een voorliefde voor helder gedefinieerde ruimten, waarin niets afwijkt van de architectonische structuur - behalve het zorgvuldig geselecteerde en weloverwogen opgestelde interieur. Om die reden wilde hij een zo decent, onopvallend mogelijke lichtoplossing zonder zichtbare armatuurbehuizingen. Andere criteria voor de keuze van de verlichting waren antiverblinding, een gering stroomverbruik, lage onderhoudskosten en de mogelijkheid voor een op de behoeften afgestemde lichtregeling. In de designstudio, waar aan de ontwerpen voor de nieuwe collecties wordt gewerkt en het telkens weer draait om de goedkeuring van materialen en kleuren, spelen bovendien kwalitatieve vereisten een rol van doorslaggevende betekenis. Denk bijvoorbeeld aan de sprankelende kleurweergave en de uniforme kleurtemperatuur.

Quintessence voor efficient visual comfort bij een enorme vrijheid bij de lichtplanning
De door ERCO voorgestelde lichtoplossing met slechts één armaturenfamilie, de plafondinbouwarmatuur Quintessence, voldeed aan alle relevante criteria. Dankzij de door ERCO ontwikkelde LED-lichttechniek, die een zeer gelijkmatig licht met een voortreffelijk(e) rendement en antiverblinding combineert, lukte het om de norm die geldt voor de werkplekken op kantoor (EN 12464), met een klein aantal armaturen te bereiken. Het economische en ecologische voordeel van een op dergelijke manier efficiënte lichtoplossing ligt voor de hand. Quintessence is als het ware het allround-talent onder de plafondinbouwarmaturen van ERCO. De modulaire opbouw van de armaturenfamilie maakt flexibele lichtconcepten mogelijk: door de combinatie van downlights, richtbare spots en wallwashers kunnen alle vereisten voor een op de waarneming gerichte basisverlichting, maar ook voor accentlicht worden afgedekt. Downlights met de lichtverdelingen flood en wide flood zorgen in de kantoren van Le Silla voor een gelijkmatige verlichting van de horizontale oppervlakken - met name op bureaus en vergadertafels. De vlakken van wanden en schappen worden op hun beurt door wallwashers verlicht, waardoor de ruimte een royale en lichte indruk maakt.

Consequent minimalistische indruk van het plafond dankzij downlights
Om het samenspel met de architectuur van het gebouw te optimaliseren en een harmonisch, bescheiden indruk van het plafond te genereren, koos Le Silla wederom voor de vierkante variant van de armatuur. Op deze manier kon, zonder afbreuk te doen aan de lichtkwaliteit, een formeel stemmige en tegelijkertijd zeer bescheiden verlichting worden gerealiseerd met een nauwkeurige, rechtlijnige lichtbundels.
Ten aanzien van de grote vensteroppervlakken en de daaraan verbonden natuurlijke lichtinval, heeft in de kantoren van Le Silla de nauwkeurige afstemming van daglicht en kunstmatig licht een bijzondere betekenis. En dan scoort ERCO hier opnieuw met zijn hoogwaardige lichttechniek die tot 1 procent traploos kan worden gedimd. De warmwitte verlichting (3000 K) schept een natuurlijke, prettige sfeer, valt op door zijn sprankeling en vervult de hoogste eisen ten aanzien van een natuurlijke kleurweergave - de beste voorwaarden voor het soort creatief werk dat Enio Silla en zijn team hier dagelijks uitvoeren.


Projectgegevens
Project: Le Silla Factory, Porto Sant'Elpidio / Italië
Architectuur: Ivan Palmini, studio ipalmini, Macerata / Italië

Producten: Quintessence
Fotoverwijzing: ERCO GmbH, www.erco.com, foto: Sebastian Mayer

(6095 karakter)
Over ERCO
De ERCO Lichtfabriek met zetel in Lüdenscheid is een gerenommeerde specialist voor architectuurbelichting met LED-technologie. Het in 1934 opgerichte familiebedrijf is wereldwijd actief met ruim 60 dochtermaatschappijen, vestigingen en vertegenwoordigingen in bijna 40 landen. Sinds 2015 is het productprogramma volledig gebaseerd op LED-technologie. Onder het motto „light digital" ontwikkelt, ontwerpt en produceert ERCO in Lüdenscheid digitale armaturen met de zwaartepunten lichttechnische optische systemen, elektronica en design. De lichtwerktuigen ontstaan in nauw contact met architecten, lichtplanners en elektroplanners en worden primair in de volgende toepassingsgebieden ingezet: Work en Shop, Culture en Community, Hospitality, Living, Public en Contemplation. Voor ERCO is digitaal licht de vierde dimensie van de architectuur. Ze ondersteunt ontwerpers om hun projecten met uiterst precieze, efficiënte lichtoplossingen in de werkelijkheid te realiseren.
Als u meer informatie over ERCO of beeldmateriaal wenst, bezoek ons dan op www.erco.com/presse. Wij leveren u ter ondersteuning graag beeldmateriaal over projecten wereldwijd.

Geschikt beeldmateriaal

Afbeelding 1 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
Afbeelding 2 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
Afbeelding 3 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
Afbeelding 4 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
Afbeelding 5 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
Afbeelding 6 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
Afbeelding 7 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
Afbeelding 8 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
Afbeelding 9 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.