Återhållen elegans: Huvudkontoret för skomärket Le Silla

Återhållen elegans: Huvudkontoret för skomärket Le Silla  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Det nybyggda kontorshuset där Le Silla, ett italienskt familjeföretag, utvecklar och formger sina exklusiva modeskor, är ljussatt med infällda armaturer från ERCO. Ljuslösningen övertygar inte bara genom sin funktionalitet och genom sin energieffektivitet - den understryker även den stilfulla karaktären hos affärslokalerna.

Extremt höga klackar, extravagant design, utsökta material och en hantverksmässig tillverkningsprocess - det är kännetecken för damskor av det exklusiva märket Le Silla. Företaget som själva säger att de står för ett förföriskt, utpräglat feminint skomode, för stil och lyx enligt italiensk tradition, har sin hemvist i Le Marche mellan Adria och Apennin. Läderbearbetning och skotillverkning har en lång tradition i den här regionen - ett arv som företaget anknyter till medvetet och med framgång, sedan det startades 1994 av designern Enio Silla och hans fru Monika Ciabattini. Det expanderande företaget, som idag erbjuder både skor, handväskor och badmode, säljer sina produkter i egna butiker i Milano, Florens, Moskva, Baku och Dubai och andra östeuropeiska och arabiska storstäder.

Tydlig rumsstruktur för glamourösa skor
Under det gångna året flyttade Le Silla in i en ny byggnad i Porto Sant'Elpidio. Komplexet, ritat av arkitekten Ivan Palmini, rymmer både design och produktion av skokollektionen samt administration och en outlet-butik för varumärket. I motsats till det snarast glamourösa skomodet utmärker sig arkitekturen i detta företagscentrum genom ett rätlinjigt, rent formspråk med kopplingar till den klassiska modernismen. Kontoren, som ofta bara har glasväggar mellan sig, och den angränsande designstudion får på dagtid sin huvudsakliga belysning genom stora, fullhöga fönster. Dessa ger även en storslagen utsikt över omgivningarna. De gör ett luftigt, modernt och rymligt intryck.

Briefing om ljuskonceptet: Designkvalitet och bästa möjliga avbländning för kreativt arbeite
Kraven på den artificiella belysningen på kontoren - inklusive tillhörande sammanträdesrum och Enio Sillas designateljéer - var höga. Arkitekten Palmini, som redan ritat två flagship stores för Le Silla, i Milano och Florens, har en förkärlek för tydligt definierade rum, där ingenting avleder uppmärksamheten från den arkitektoniska strukturen - förutom den noggrant utvalda och omsorgsfullt arrangerade inredningen. Han önskade sig följaktligen en så dämpad och diskret ljuslösning som möjligt, utan synliga armaturer. Andra kriterier för belysningen var bländfrihet, energieffektivitet, låga underhållskostnader samt möjligheten till behovsanpassad ljusstyrning. I designateljén arbetar man med förslagen till de nya kollektionerna och det gäller att ständigt bedöma material och färger. Där spelar även kvalitativa krav på briljant färgåtergivning och enhetlig färgtemperatur en avgörande roll.

Quintessence för effektiv visuell komfort och stor frihet i ljusutformningen
Den av ERCO föreslagna ljuslösningen med en enda armaturfamilj, den infällda takarmaturen Quintessence, övertygade i fråga om alla relevanta kriterier. Tack vare ERCOs LED-ljusteknik, som förenar ett mycket jämnt ljus med utmärkt ljusutbyte och bländfrihet, uppnåddes normen för kontorsrum (EN12464) med ett lägre antal armaturer. Den kostnadseffektiva och ekologiska fördelen hos en sådan effektiv ljuslösning är uppenbar. Quintessence är universalverktyget bland infällda takarmaturer från ERCO. Den modulära strukturen i denna armaturfamilj möjliggör flexibla och helgjutna ljuskoncept: Genom kombinationen av downlights, riktstrålkastare och wallwashers kan alla krav på en perceptionsorienterad allmänbelysning, och även på accentljus täckas. Downlights med ljusfördelningarna flood och wide flood ger en jämn belysning av de horisontella ytorna i kontorsrummen på Le Silla - särskilt skrivborden och konferensborden. Väggar och hyllor belyses i sin tur av wallwashers, vilket ger ett rymligt och ljust intryck.

Konsekvent minimalistiskt tak med downlights
För att optimera samspelet med byggnadens arkitektur och uppnå ett harmoniskt innertak med rena linjer, valde man på Le Silla den kvadratiska modellen av armaturen. På detta sätt kunde en formellt konsekvent och ändå diskret belysning med exakta rätlinjiga skärningar hos ljuskäglan förverkligas - utan kompromisser i ljuskvaliteten.
Med tanke på de stora fönstren och det naturliga ljuset från dem är den exakta avvägningen mellan dagsljus och artificiellt ljus av särskild betydelse i Le Sillas kontorsutrymmen. Än en gång samlar ERCO poäng med sin högkvalitativa ljusteknik, som låter sig ljusregleras steglöst ned till 1%. Den varmvita belysningen (3000K) skapar en naturlig och behaglig atmosfär, fascinerar genom sin briljans och uppfyller högsta anspråk på en naturlig färgåtergivning. Det ger de bästa förutsättningarna för denna typ av kreativt arbete som Enio Silla och hans team utför varje dag.


Projektdata
Projekt: Le Silla Factory, Porto Sant'Elpidio/Italien
Arkitektur: Ivan Palmini, studio ipalmini, Macerata/Italien

Produkter: Quintessence
Fotoinformation: ERCO GmbH, www.erco.com, foto: Sebastian Mayer

(5896 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget som grundades 1934 har verksamhet i närmare 40 länder med mer än 60 dotterbolag, filialer och agenturer. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. Under ledmotivet "light digital" utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.
Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
2 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
3 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
4 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
5 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
6 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
7 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
8 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer
9 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Sebastian Mayer

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.