Museu de Cultures del Món - kulturell mångfald med uttrycksfull belysning

Museu de Cultures del Món - kulturell mångfald med uttrycksfull belysning  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

I Museu de Cultures del Món i Barcelona visas framstående verk av utomeuropeiska folkslag i traditionella katalanska byggnader. I belysningen från ljusverktygen Optec och Pollux från ERCO kommer både arkitekturen och konsten till sin fulla rätt.

Här kan man bland annat se en dödsmask från Ghana, en Buddha-staty från Burma och ett rökelsekärl från Guatemala. Museu de Cultures del Món ser sig som en plattform för bevarande, presentation och förmedling av det konstnärliga arvet från kulturer i Asien, Afrika, Amerika och Stilla havet. Den permanenta utställningen visar ett fint urval på ca 500 verk, bland annan en "apa'apai", en klubba, från Polynesien, som sjöfararen och upptäckaren James Cook förde till Europa på 1700-talet.

Museu de Cultures del Món ligger vid Carrer de Montcada, en gata som är känd för sina historiska byggnader. Det befinner sig i Casa Nadal och i Casa Marquès de Llió, vars historia kan följas genom många århundraden Casa Nadal är konstruerat som ett medeltida palats med en innergård, ett galleri på första våningen och en fasad med torn. Casa Marquès de Llió har samma struktur som ett förnämt bostadshus från 700-talet, med innergård, galleri och torn, samt en representativ trappuppgång. För att inrätta de båda egendomarna för detta syfte, krävdes omfattande ombyggnation och reparation, till exempel byggdes en anslutande del mellan de båda dittills åtskilda byggnaderna.

Antonio Sainz från Haz Luz 17 fick uppdraget att göra ljusplaneringen för Museu de Cultures del Món. Den stora utmaningen bestod i att belysa både de historiska byggnaderna och konstföremålen, utan att låta arkitekturen och konsten konkurrera med varandra. Detta syfte uppnåddes med armaturerna Optec och Pollux från ERCO, vars ljus kan riktas in exakt tack vare specialutvecklade linssystem. Dessutom bör varje konstverk ljussättas så att betraktaren kan koncentrera sig på det och glömma allt annat omkring sig. LED från ERCO garanterar mycket god färgåtergivning och låter material- och färgnyanserna hos samlarobjekten komma till sin fulla rätt. Inte minst handlar det om utställningsföremål i form av dyrbara historiska verk, som av konservatoriska skäl inte får utsättas för alltför mycket ljus. Här är LED-ljuset det bästa valet eftersom dess spektrum inte innehåller någon IR- och UV-strålning.

Många utställningsföremål befinner sig i montrar vars allmän- och accentbelysning kommer utifrån utan reflexer. Dessutom ska temperaturen i glasmontrarna hållas konstant för att inte föremålen ska ta skada. Eftersom LED-armaturer från ERCO avger värmen bakåt via armaturhuset, passar de mycket bra som monterbelysning. I några höga glasmontrar används överdelen för ljusstyrningen, till exempel med frostat glas. När ljuset från en strålkastare lyser genom det halvgenomskinliga materialet, ger det riktade ljuset en kombination av diffus allmänbelysning och accentuering i montern. På detta sätt ljussätts bland annat en grupp afrikanska masker på ett tilltalande sätt i Museu de Cultures del Món.


Projektdata
Projekt: Museu de Cultures del Món, Barcelona / Spanien
Ljusplanering: Haz Luz 17, Barcelona / Spanien
Foto: Sebastian Mayer, Berlin / Tyskland

Produkter: Optec, Pollux
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, foto: Sebastian Mayer
(3699 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget som grundades 1934 har verksamhet i närmare 40 länder med mer än 60 dotterbolag, filialer och agenturer. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. Under ledmotivet "light digital" utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.
Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
8 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer
9 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Sebastian Mayer

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.