Nya färger, nytt ljus: Gallerilokalerna i Hamburger Kunsthalle efter renoveringen

Nya färger, nytt ljus: Gallerilokalerna i Hamburger Kunsthalle efter renoveringen  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Efter en genomgripande renovering har gallerilokalerna i Hamburger Kunsthalle återuppstått i fräscha färger och briljant LED-ljus från ERCO. Även den här gången var det den enastående ljuskvaliteten som avgjorde valet till fördel för ljusverktygen från Lüdenscheid.

Kunsthalle Hamburg har en av Nordtysklands mest betydelsefulla konstsamlingar, både när det gäller antalet konstföremål och deras kvalitet. Museet grundades på 1800-talet och är centralt beläget mellan centralstationen och floden Alster i den gamla Hansestaden. Det består av tre markanta, sammanlänkade byggnader med var sin arkitektonisk särprägel. Den första byggnaden (Gründungsbau) färdigställdes 1869 och den andra (Erweiterungsbau) byggdes mellan 1909 och 1921. Den tredje byggnaden (Galerie der Gegenwart) öppnades 1996. Museikomplexet genomgick förra året en totalrenovering och strålar nu i ett fräscht och tidsenligt ljus. I gallerilokalerna, museets kärnpunkt, har ljus från ERCO fått en central roll.

Moderniseringen av Hamburger Kunsthalle genomfördes mellan 2014 och 2016 tack vare en donation från Dorit och Alexander Otto och under ledning av arkitektkontoret LH Architekten i Hamburg. Projektet omfattade en mängd ombyggnads-, utbyggnads- och renoveringsarbeten. I samband med dessa arbeten flyttades huvudentrén till sin ursprungliga plats i den första byggnaden, vilket väckte stor uppmärksamhet bland allmänheten. Detta krävde nya lösningar för utställningslokalerna och styrningen av publikströmmarna. Även de nya väggfärgerna i de båda äldre byggnadernas gallerier samt den nya belysningen i deras utställningslokaler drar blickarna till sig. Här har museet i stor utsträckning ställt om till energieffektivt LED-ljus.

Formeln bakom ljuslösningen: Wallwashing plus accenter
Belysningskonceptet för konsthallens gallerilokaler utvecklades i samarbete mellan museets utställningskuratorer, ECE och museets teknikchef Ralf Suerbaum. Formeln för konceptet kan beskrivas som "grundbelysning med wallwashing plus accenter på konstverken". Wallwashing är basen för ljuslösningen i gallerilokalerna och hjälper besökarna att orientera sig i rummet. Konstverken lyfts fram av strålkastare som är exakt riktade mot de enskilda bilderna. Det betyder att ljus och ljusintensitet alltid finns där de bäst behövs. Rummen präglas av en lugn och harmonisk ljusspridning. Man har medvetet avstått från dramatiska effekter och spektakulära ljussättningar.

Jämn wallwashing som beslutskriterium
Beslutet att förverkliga konceptet med ljusverktyg från ERCO fattades på basis av en bedömning av produkterna på plats. Ett avgörande kriterium var ljuskvaliteten och framför allt den jämna ljusfördelningen hos ERCOs wallwashers. "När det gäller wallwashing finns det ingen på marknaden som kan konkurrera med ERCOs teknik", sammanfattar Ralf Suerbaum resultatet från bedömningen. Enligt honom beror det på ERCOs genomtänkta linssystem och det noggrant utvalda sortimentet av kvalitativt förstklassiga LED-ljuskällor. Energiförbrukningen spelade till en början inte någon roll för beslutet att välja ljusverktyg från ERCO. Men Ralf Suerbaum är ändå stolt över att strömförbrukningen i gallerilokalerna som är utrustade med wallwashers från ERCO minskats med hela 50 %. "Och det trots att salarna och utställningsföremålen i dag har betydligt mer påkostad belysning", understryker Ralf Suerbaum.

För wallwashing i Hamburger Kunsthalle används ERCO Light Board med ljusfördelningen wallwash och en anslutningseffekt på 30 watt. I mindre lokaler har man i stället installerat Light Boards med oval flood-linser och en anslutningseffekt på 15 watt. För accentuering av bilderna används Optec strålkastare med en anslutningseffekt på 5 eller 9 watt beroende på avståndet till konstverket. Dessa armaturer är övervägande utrustade med spot- eller narrow spot-linser. Samtliga armaturer har ett spektrum med den varmvita ljusfärgen 3000 Kelvin. Ralf Suerbaum förklarar att detta principiella val beror på samlingens karaktär och museets arkitektur. Neutralvitt ljus skulle upplevas för kallt och tekniskt.

Både de ansvariga för konsthallen och publiken är mycket nöjda med den nya belysningen. Enligt Ralf Suerbaum har museets nya ljuslösning beskrivits som "fräsch" och "mycket elegantare" av besökarna. Och gallerilokalerna upplevs faktiskt som både förnäma och värdiga, men samtidigt även behagligt fräscha, vänliga och inbjudande. Personligen hade han placerat några av strömskenorna annorlunda för att optimera ljuslösningen. Men här krävdes en del kompromisser på grund av byggnadens kulturskydd. Men sammantaget tycker han att ljuskvaliteten i konsthallen aldrig tidigare varit så övertygande.


Projektdata
Byggherre: Hamburger Kunsthalle, Hamburg / Tyskland
Arkitektur: LH Architekten, Hamburg / Tyskland
Projektledning och huvudplanering: ECE, Hamburg, Tyskland
Ljusplanering: ECE; Hamburg / Tyskland
Fotografi: Frieder Blickle, Hamburg / Tyskland

Produkter: Light Board, Optec
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Frieder Blickle
(5712 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Frieder Blickle
2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Frieder Blickle
3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Frieder Blickle
4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Frieder Blickle
5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Frieder Blickle
6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Frieder Blickle
7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Frieder Blickle
8 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Frieder Blickle
9 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Frieder Blickle

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.