ERCO - Service - Persberichten - Nieuw licht voor de klassieke keizerfora in Rome -

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Nieuw licht voor de klassieke keizerfora in Rome

Nieuw licht voor de klassieke keizerfora in Rome  [PKM_Objekt]

Dit artikel downloaden

Een van de meest prestigieuze verlichtingsprojecten van de afgelopen jaren in Italië is voltooid - de relighting van de keizerfora uit de klassieke Oudheid in Rome beleefde op dinsdag 21 april 2015 zijn première, stipt op tijd voor de geboortedag van de stad. De planning was in handen van de gerenommeerde lichtontwerper en met Oscars bekroonde cameraman Vittorio Storaro. De lichtwerktuigen zijn afkomstig van ERCO.

De uit de klassieke Oudheid afkomstige keizerfora in Rome behoren tot de belangrijkste archeologische plaatsen van de aan kunstschatten zo onvergelijkbaar rijke „Eeuwige stad". Het gaat daarbij in totaal om vijf representatieve, eens door prachtige bouwwerken omzoomde pleinen die in de tijd van de vroege keizers als uitbreiding van het Forum Romanum zijn ontstaan. Zelfs in hun huidige, ruïneachtige verschijning laten de naar hun bouwers genoemde fora nog de pracht en de architectonische glans van de wereldmetropool uit de klassieke Oudheid zien. De nachtelijke verlichting van deze prachtige monumenten was in technisch opzicht en qua lichtplanning toe aan vernieuwing. De voor de fora verantwoordelijke instellingen gaven daarom opdracht aan de internationaal gerenommeerde lichtontwerper Vittorio Storaro voor het uitwerken van een kunstzinnig concept voor de verlichting van drie van de vijf keizerfora: voor het Forum van Augustus, het Forum van Nerva en het Forum van Trajanus met de beroemde Zuil van Trajanus. Voor Storaro, die als cameraman naam maakte en daarvoor meteen met drie Oscars werd bekroond - „Apocalypse Now", „Reds" en „De laatste keizer" - is licht het themavan het leven. Zijn lichtplanning is gebaseerd op het idee om met licht een verhaal te vertellen. Op de voorgrond stond een gedifferentieerde verlichting die de verschillende structuren van de pleinen uit de klassieke Oudheid en van de vormgevende architectuur uitwerkt. Voor de implementatie van dit concept verzekerde dein Italië respectvol „Maestro" genoemde oude meester zich van de ondersteuning van zijn dochter Francesca Storaro, die als architect en lichtplanner internationaal faam heeft gekregen.

De specificaties voor de relighting van dedrie fora waren in lichttechnisch opzicht zeer veeleisend. De meest moderne, uiterst efficiënte LED-armaturen waren nodig om een maximaal rendement bij een minimale energiebehoefte te bereiken. Daarnaast hechtten de opdrachtgevers grote waarde aan de duurzaamheid van de armaturen. Het ging hier niet alleen om de duurzaamheid van de investering, maar vooral om de onderhoudswerkzaamheden in dit archeologisch zo gevoelige areaal tot een absoluut minimum te beperken. Voor de Storaro's daarentegen, bij wie een optimale implementatie van hun vormgevend concept op de voorgrond stond, speelde de lichttechnische precisie en flexibiliteit van de lichtwerktuigen een wezenlijke rol.De beslissing om het prestigieuze verlichtingsproject met ERCO lichtwerktuigen te realiseren is tegen deze achtergrond vanzelfsprekend.Het onderbouwt eens te meer de uitsteken-de kwaliteit van de producten van ERCO met betrekking tot alle criteria die relevant zijn voor de beslissing.

Voor de relighting van de keizerfora kozen Vittorio en Francesca Storaro schijnwerpers, breedstralers en wallwashers - Lightscan, Parscoop, Grasshopper en Beamer - alsmede Lightscan en Focalflood façadearmaturen uit het uitgebreide ERCO programma voor buitenruimtearmaturen. Met hun lichtcapaciteit in verschillende sterktes brengen de armaturen een hiërarchie aan in de architectonische details. In samenspel met de vervangbare ERCO Spherolit-lenzen die zes precieze lichtverdelingen mogelijk maken, ontstaan op die wijze allerlei soorten gedifferentieerde lichtoplossingen wat een complex verhalend verlichtingsproject zoals dit vereist.

Puntsgewijze accenten en de gelijkmatige wallwashing van componenten leiden de blik van de bezoekers. Bijzondere aandacht verdient het strijklicht van Focalflood dat de textuur van de muren uit de klassieke Oudheid kort en krachtig en bijna plastisch markeert. Het gerichte gebruik van neutraalwit en warmwit verduidelijkt de architectonische structuur van de keizerfora. Armaturen met neutraalwit licht verlichten de voor de betreffende fora typische architectonische componenten, bijvoorbeeld de grote tempel of de Zuil van Trajanus. Voor de verlichting van de overige objecten en vlakken wordt daarentegen warmwit licht ingezet. Ook op dit punt kunnen de lichtvormgevers vertrouwen op de kwaliteit van de ERCO LED-technologie: dankzij een strenge selectie van de gebruikte LED's vallen de ERCO lichtwerktuigen op door hun uniforme lichtkleur.

Projectgegevens
Project: Relighting keizerfora
Fori imperiali, Rome / Italië
Lichtplanners: Vittorio Storaro, Rome / Italië; Francesca Storaro, Castel Gandolfo / Italië
Fotograaf: Vittorio Storaro, Rome / Italië; Frieder Blickle, Hamburg / Duitsland
Producten: Lightscan, Grasshopper, Beamer, Parscoop, Focalflood
(4987 karakter)
Over ERCO
De ERCO Lichtfabriek met zetel in Lüdenscheid is een gerenommeerde specialist voor architectuurbelichting met LED-technologie. Het in 1934 opgerichte familiebedrijf is wereldwijd actief met ruim 60 dochtermaatschappijen, vestigingen en vertegenwoordigingen in bijna 40 landen. Sinds 2015 is het productprogramma volledig gebaseerd op LED-technologie. Onder het motto „light digital" ontwikkelt, ontwerpt en produceert ERCO in Lüdenscheid digitale armaturen met de zwaartepunten lichttechnische optische systemen, elektronica en design. De lichtwerktuigen ontstaan in nauw contact met architecten, lichtplanners en elektroplanners en worden primair in de volgende toepassingsgebieden ingezet: Work en Shop, Culture en Community, Hospitality, Living, Public en Contemplation. Voor ERCO is digitaal licht de vierde dimensie van de architectuur. Ze ondersteunt ontwerpers om hun projecten met uiterst precieze, efficiënte lichtoplossingen in de werkelijkheid te realiseren.
Als u meer informatie over ERCO of beeldmateriaal wenst, bezoek ons dan op www.erco.com/presse. Wij leveren u ter ondersteuning graag beeldmateriaal over projecten wereldwijd.

Geschikt beeldmateriaal

Afbeelding 1 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Vittorio Storaro
Afbeelding 2 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Frieder Blickle
Afbeelding 3 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Frieder Blickle
Afbeelding 4 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Vittorio Storaro
Afbeelding 5 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Vittorio Storaro
Afbeelding 6 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Vittorio Storaro
Afbeelding 7 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Vittorio Storaro
Afbeelding 8 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Vittorio Storaro
Afbeelding 9 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Vittorio Storaro
Afbeelding 10 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Frieder Blickle

ERCO Newsletter – Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming