Oude meesters opnieuw belicht - LED-verlichting voor een museum

Oude meesters opnieuw belicht - LED-verlichting voor een museum  [PKM_Objekt]
De "Fränkische Galerie" bevindt zich op de vesting Rosenberg die boven de oude binnenstad van Kronach oprijst. Bij de tentoonstellingscollectie behoren circa 200 meesterwerken uit de schilder- en beeldhouwkunst uit de late gotiek en de vroege ­renaissance - daaronder schilderijen van kunstschilder Lucas Cranach de Oude (1472-1553), die in Kronach ter wereld kwam. In het kader van de meest recente renovatie van de tentoonstellingsruimten realiseerde Katrin Söncksen van het Berlijnse bureau lichttransfer een lichtconcept met een gering stroomverbruik dat zeer verfijnd op de werken is afgestemd en accenten plaatst.

Als een subtiele wegwijzer leidt het licht de bezoekers door de tentoonstellingsruimten van het museum. Een choreografie van contrastrijke accentueringen ensceneert vol ­spanning de individuele objecten in de ruimtes. De lichtplanners kozen hier voor de 12W LED-spot Optec van ERCO die dankzij wisselbare Spherolitlenzen en veelzijdige lichtverdelingen fijn en nauwkeurig op de eigenschappen van de expositiestukken kan worden afgestemd: de filigranen motieven van de paneelschilderingen en vleugelaltaren worden dankzij het zeer zachte licht waarheidsgetrouw en zonder verblinding door reflectie weergegeven. De houtsculpturen lijken door het sprankelende licht nog plastischer. Eerder onzichtbare kleurnuances zijn nu waarneembaar. De kleurstelling van de ruimtes in een lichte grijstint versterkt het verlichten van de expositiestukken in het warmwitte licht. Duurzaam bleek de verlichting met Optec te zijn voor wat betreft het geringe energieverbruik, de extreem lange levensduur alsmede uit conservatoir oogpunt: het warmwitte LED-licht met 3000K is vrij van ultraviolette en infraroodaandelen. Het beschadigingpotentieel door de verlichting is hierdoor duidelijk verminderd en is lager dan dat van halogeenlampen met UV-filter.

Projectgegevens
Project: Tentoonstellingsbelichting Fränkische Galerie Kronach
Opdrachtgever: Bayerisches Nationalmuseum / Stad Kronach
Licht: lichttransfer, Katrin Söncksen, Berlijn
Producten: 12W LED-spot Optec
Foto's: Alexandra Lechner

(2108 karakter)
Over ERCO
De ERCO Lichtfabriek met zetel in Lüdenscheid is een gerenommeerde specialist voor architectuurbelichting met LED-technologie. Het in 1934 opgerichte familiebedrijf is wereldwijd actief met ruim 60 dochtermaatschappijen, vestigingen en vertegenwoordigingen in bijna 40 landen. Sinds 2015 is het productprogramma volledig gebaseerd op LED-technologie. Onder het motto „light digital" ontwikkelt, ontwerpt en produceert ERCO in Lüdenscheid digitale armaturen met de zwaartepunten lichttechnische optische systemen, elektronica en design. De lichtwerktuigen ontstaan in nauw contact met architecten, lichtplanners en elektroplanners en worden primair in de volgende toepassingsgebieden ingezet: Work en Shop, Culture en Community, Hospitality, Living, Public en Contemplation. Voor ERCO is digitaal licht de vierde dimensie van de architectuur. Ze ondersteunt ontwerpers om hun projecten met uiterst precieze, efficiënte lichtoplossingen in de werkelijkheid te realiseren.
Als u meer informatie over ERCO of beeldmateriaal wenst, bezoek ons dan op www.erco.com/presse. Wij leveren u ter ondersteuning graag beeldmateriaal over projecten wereldwijd.

Geschikt beeldmateriaal

Afbeelding 1 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Alexandra Lechner
Afbeelding 2 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Alexandra Lechner
Afbeelding 3 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Alexandra Lechner
Afbeelding 4 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Alexandra Lechner
Afbeelding 5 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Alexandra Lechner
Afbeelding 6 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Alexandra Lechner
Afbeelding 7 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Alexandra Lechner
Afbeelding 8 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Alexandra Lechner

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.