Gamla mästare i nytt ljus - LED-belysning för ett museum

Gamla mästare i nytt ljus - LED-belysning för ett museum  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Fränkische Galerie är beläget i fästningen Rosenberg som höjer sig över Kronachs gamla stadsdelar. Utställningsföremålen består av runt 200 mästerverk inom måleri och skulptur från sengotiken och förrenässansen - däribland målningar av Lucas Cranach den äldre (1472-1553) som föddes i Kronach. I samband med den senaste renoveringen av utställningslokalerna förverkligade Katrin Söncksen på lichttransfer i Berlin ett energieffektivt ljuskoncept som sätter accenter i harmonisk samklang med konstverken.

Ljuset fungerar även som en diskret vägvisare som leder besökaren genom museets utställningslokaler. En koreografi av kontrastrika accen­tueringar ljussätter de enskilda objekten i lokalerna på ett mycket spännande sätt. För detta koncept valde ljusplanerarna Optec 12W LED-strålkastare från ERCO som tack vare utbytbara Spherolit-linser och många olika ljusfördelningar kan anpassas till ­utställningsföremålens egenskaper på ett mycket finkänsligt sätt. Det mjuka ljuset återger tavlornas och altarskåpens filigrana motiv verklighetstroget och utan bländande reflexer. Träskulpturernas tredimensionalitet framträder ännu tydligare i det briljanta ljuset som även låter ­tidigare omärkbara färgnyanser framträda. Lokalerna är målade i en ljus gråton som framhäver de i varmvitt ljus belysta utställningsföremålen. Optec belysningen har låg energianvändning, extremt lång livslängd och konservatoriska egenskaper som gör den till en långsiktigt hållbar lösning. Det varmvita LED-ljuset på 3000K är fritt från UV- och IR-strålning. Det betyder att belysningen har mycket liten potential att orsaka skador, till och med mindre än halogenlampor med UV-filter.

Projektdata
Projekt: Utställningsbelysning för Fränkische Galerie, Kronach
Byggherre: Bayerisches Nationalmuseum / staden Kronach
Ljus: lichttransfer, Katrin Söncksen, Berlin
Produkter: Optec 12W LED-strålkastare
Foto: Alexandra Lechner

(2178 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget som grundades 1934 har verksamhet i närmare 40 länder med mer än 60 dotterbolag, filialer och agenturer. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. Under ledmotivet "light digital" utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.
Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Alexandra Lechner
2 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Alexandra Lechner
3 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Alexandra Lechner
4 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Alexandra Lechner
5 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Alexandra Lechner
6 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Alexandra Lechner
7 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Alexandra Lechner
8 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Alexandra Lechner

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.