ERCO - Service - Persberichten - Relighting van het Duitse Techniekmuseum in Berlijn -

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Relighting van het Duitse Techniekmuseum in Berlijn

Relighting van het Duitse Techniekmuseum in Berlijn  [PKM_Objekt]

Dit artikel downloaden

Het Duitse Techniekmuseum (Deutsches Technikmuseum) in Berlijn behoort tot de grootste instellingen in zijn soort in Duitsland. Onlangs werd de verlichting naar LED-techniek van ERCO omgezet. Het project laat zien hoe efficiencyverhoging en lichtoptimalisatie een verbond hebben gesloten.

Met jaarlijks rond 600.000 bezoekers werkt het Duitse Techniekmuseum in Berlijn als een magneet op het publiek in het veelzijdige museumlandschap van de Duitse hoofdstad. De instelling dekt met zijn permanente en speciale tentoonstellingen, die op circa 26.000m2 worden getoond, een breed spectrum aan onderwerpen dat verder gaat dan de lucht- en scheepvaart alsmede het spoor- en wegtransport.

Energiebesparing als motivatie
De relighting van het museum werd, zoals prof. Joseph Hoppe, plaatsvervangend directeur van de instelling meldt, vooral door de wens om een verbeterde energiebalans gemotiveerd. De gunning aan ERCO in het kader van een aanbesteding gebeurde op basis van verbruiksanalyse en bemonstering. In het voordeel van ERCO waren, naast het gering stroomverbruik en de sprankeling van het licht, ook de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de producten.

Kwalitatieve reuzensprong voorwaarts in de museumverlichting
De relighting van het museum die vakkundig door lichtplanner Karsten Krause werd verzorgd, lokte intern en bij het publiek positieve reacties uit. Alleen de cijfers zijn al indrukwekkend: door de omzetting naar LED-techniek kan het museum jaarlijks 125.000 euro aan energiekosten besparen. Dat komt overeen met een reductie van de CO2-emissie van 395 ton. Museumman Hoppe vindt een ander aspect net zo belangrijk: de kwalitatieve reuzensprong voorwaarts in de museumverlichting. „Het nieuwe licht maakt het voor ons en voor het publiek mogelijk om dingen te ontdekken die ons eerder helemaal niet opvielen." Enthousiast vertelt Hoppe over de Spherolit-lenzen van ERCO en de daarmee verbonden variatie en flexibiliteit van de armaturen: het gemakkelijk wisselen van de lenzen biedt het museumteam de mogelijkheid om ook later het licht bij te schaven en af te stellen.

De uitdaging in de lichttechniek
In het Duitse Techniekmuseum lijkt vrijwel geen enkele ruimte op elkaar - noch met betrekking tot de architectuur en de daglichtsituatie, noch ten aanzien van de tentoonstellingsobjecten en de vormgeving. Ook bij de objecten is de variatie enorm voor wat betreft de verschillen in formaat, materialen en oppervlakken. Sommige objecten staan of hangen vrij in de open ruimte; andere worden in vitrines gepresenteerd. Ondanks de uiterst verschillende vereisten aan de verlichting die daarmee gepaard gaan, zijn slechts drie ERCO armaturenfamilies met vermogens tussen 4 en 48 watt genoeg op aan de uit te voeren taken te voldoen: Optec, Parscan en Pollux. Optec spots met een vermogen van 12 en 24 watt en de lichtverdelingen narrow spot, spot, flood, wide flood en oval flood vormen de efficiënte basis van de museumverlichting. In hoge ruimten, waar het licht grote afstanden moet overbruggen, worden Parscans met 48 watt ingezet. Pollux contourenspots zorgen voor precies licht op afbeeldingen, oriëntatieborden en tekstborden.

Met de relighting stelt het Duitse Techniekmuseum Berlijn de norm voor een hedendaagse museumverlichting die bestand is om zijn taak jarenlang uit te voeren. ERCO onderbouwt hier eens te meer zijn competentie op een lichttechnisch bijzonder veeleisend gebied. Illustratief bewijst dit project bovendien de variabele, veelzijdige gebruiksmogelijkheden van de ERCO lichtwerktuigen.


Projectgegevens
Project: Duits Techniekmuseum, Berlijn/Duitsland
Lichtplanners: Karsten Krause, Berlijn/Duitsland

Producten: Optec, Parscan, Pollux
Fotoverwijzing: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotograaf: Dirk Vogel, Dortmund/Duitsland

(3912 karakter)
Over ERCO
De ERCO Lichtfabriek met zetel in de Duitse stad Lüdenscheid is een gerenommeerde specialist voor architectuurbelichting met LED-technologie. Het in 1934 opgerichte familiebedrijf is wereldwijd in 55 landen actief met autonome verkooporganisaties en partners. Sinds 2015 is het productprogramma volledig gebaseerd op LED-technologie. Overeenkomstig ontwikkeld, ontwerpt en produceert ERCO in Lüdenscheid digitale armaturen met de zwaartepunten lichttechnische optische systemen, elektronica en design. De lichtwerktuigen ontstaan in nauw contact met architecten, lichtplanners en elektroplanners en worden primair in de volgende toepassingsgebieden ingezet: Work en Shop, Culture en Community, Hospitality, Living, Public en Contemplation. Voor ERCO is digitaal licht de vierde dimensie van de architectuur. Ze ondersteunt ontwerpers om hun projecten met uiterst precieze, efficiënte lichtoplossingen in de werkelijkheid te realiseren.

Als u meer informatie over ERCO of beeldmateriaal wenst, bezoek ons dan op www.erco.com/presse. Wij leveren u ter ondersteuning graag beeldmateriaal over projecten wereldwijd.

Geschikt beeldmateriaal

Afbeelding 1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Dirk Vogel

Afbeelding 2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Dirk Vogel

Afbeelding 3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Dirk Vogel

Afbeelding 4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Dirk Vogel

Afbeelding 5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Dirk Vogel

Afbeelding 6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Dirk Vogel

Afbeelding 7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Dirk Vogel

Afbeelding 8 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Dirk Vogel

Afbeelding 9 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Dirk Vogel

Afbeelding 10 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Dirk Vogel

ERCO Newsletter – Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming