Shopping under stjärnorna - Köpcentrumet Bory Mall

Shopping under stjärnorna - Köpcentrumet Bory Mall  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Köpcentrum är ofta billigt uppförda och kärlekslöst utformade komplex. Men det finns även exempel som har byggts på ett arkitektoniskt tilltalande sätt. Till dessa hör det nyligen öppnade Bory Mall i en förort till Bratislava. Taket frammanar bilden av en stjärnhimmel med hjälp av Skim downlights från ERCO.

Det slovakiska investmentbolaget Penta som här inte bara uppträder som byggherre utan även som exploatör, har för detta projekt anlitat Massimiliano Fuksas' välkända italienska arkitektbyrå. När köpcentrumet med två våningar ritades, lade arkitekterna tyngdpunkten på det inre utnyttjandet av komplexet. I stället för den vanliga raka affärspassagen utvecklade de ett mer organiskt gångvägsnät. De krokiga passagerna som än blir smalare och än bredare möjliggör en variationsrik och spännande promenad genom köpcentrumet. En mängd öppningar i taket mellan de båda huvudvåningarna släpper in dagsljuset i det undre gångstråket. Med sina graciösa former, som påminner om 1950-talets arkitektur, förhöjer de den rumsliga kvaliteten hos dessa flanörstråk.

Taket som stjärnhimmel
För den övertäckta delen av gångstråken och torgen önskade sig arkitekterna en belysning, som skulle frammana bilden av en stjärnhimmel framför allt genom en oregelbunden fördelning av punktljuskällor. Det krävdes dessutom en jämn ljusstyrka på minst 300 lux. Inför denna specifikation föll valet på ERCOs infällda takarmatur Skim. Byggherrarna jämförde produkter från olika anbudsgivare med hjälp av en mock-up, och bestämde sig sedan för den lösning som ERCO föreslog. Utslagsgivande för detta var det faktum att det behövdes 20% färre armaturer med Skim downlights än med konkurrerande produkter och driftkostnaderna skulle bli hela 40% lägre - för en investerare som tänker långsiktigt är den oöverträffade energieffektiviteten hos LED-armaturerna ett starkt argument. Förutom kostnadsaspekten spelade även den bekväma monteringen, den visuella briljansen i linstekniken, speciellt utvecklad av ERCO för Skim, och den enkla, platta designen en viktig roll för valet av downlighten Skim.

Perfekt avbländning
Totalt användes för belysning av en yta på ca 20.000m2 i Bory Mall ca 2500 Skim downlights med 28 watt och neutralvitt ljus med 4000 Kelvin. En tredjedel av dem är försedda med oval flood-linser, resterande två tredjedelar har wide flood-linser. De Skim downlights som har oval ljusfördelning placerades längs skyltfönstren, för att förhindra störande överlappning med butikens belysning. Än en gång visar sig fördelarna med den perfekta avbländningen hos detta ljusverktyg, vilket gör den mycket lämpad för butiks- och kontorsbelysning. Dagtid, när naturligt ljus faller in genom de olika stora, cirkelrunda takfönstren i gångstråken, är inte alla Skim downlights tända. De aktiveras, allt efter ljusbehov, via en automatiserad trestegsstyrning, som alltid ser till att belysningen är den bästa möjliga. Allt detta skapar en behaglig och samtidigt spänningsfylld atmosfär i hela köpcentrumet.

Projektdata
Projekt: Köpcentrum Bory Mall, Bratislava / Slovakien
Byggherre: Penta Investments s. r. o., Bratislava / Slovakien
Arkitekt: Massimiliano Fuksas, Rom / Italien
Invigning: 2014
Produkter: ERCO Skim downlight
Fotoinformation: ERCO GmbH, www.erco.com
Foto: Dirk Vogel

(3888 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget som grundades 1934 har verksamhet i närmare 40 länder med mer än 60 dotterbolag, filialer och agenturer. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. Under ledmotivet "light digital" utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.
Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Dirk Vogel
2 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Dirk Vogel
3 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Dirk Vogel
4 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Dirk Vogel
5 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Dirk Vogel
6 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Dirk Vogel
7 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Dirk Vogel
8 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Dirk Vogel
9 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Dirk Vogel

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.