"Spot-on" för high fashion sneakers - D.A.T.E. flagshipbutik: En White Cube bland Milanos gränder

Ladda ned denna artikel:

Adressen står för både koncept och inspiration. ERCOs nya "Spot-on"-serie startar i en elegant flagshipbutik som de båda arkitekterna Filippo Santoni och Serena Santini i Zürich ritat för det nya italienska sneaker-varumärket D.A.T.E. Butiken är belägen mitt bland de trånga gränderna i Milanos gamla stadsdel Brera där hela Italiens designvärld är representerad. Här finns ett rikt gatuliv med otaliga restauranger, barer, kaféer och gallerier och här träffas kreativa människor från hela världen i samband med den årliga möbelmässan.

Inbjudande öppen
"Vi ville skapa en scenografi där rumsarkitekturen och belysningen smälter in i den historiska stadsarkitekturen", säger Filippo Santoni om designidén bakom den långsmala, 40m² stora butikslokalen, ett före detta slakteri som nu öppnats upp mot Via Ponte Vetero med ett stort fönsterparti. "Butiken ska fungera som en allmän plats utan synliga trösklar mot utsidan." Den hippa sneakers-butiken präglas av ett coolt understatement, är ljus och helt utan krusiduller som en White Cube. Den enda dekoren är hyllkuber i klara primärfärger, en konstfullt utformad spegelvägg samt en genomgående betongsockel som kan användas som sitt- eller utställningsyta. Och så själva skorna. Eftersom butiksytan är relativt liten skapade "Santini Santoni" en belysningslösning som riktar all uppmärksamhet mot produkterna. Utan synliga ljuskällor uppstår en varm och skuggfri atmosfär i rummet som motsvarar den minimalistiska interiören och samtidigt sätter accenter.

"Rätt ljus på rätt ställe"
De båda unga arkitekterna, som lärde känna varandra på välrenommerade Accademia di Architettura di Mendrisio och för tre år sedan öppnade en egen byrå i Zürich, anser att modern ljusplanering handlar om att använda "rätt ljus på rätt ställe". Speciellt inom detaljhandeln spelar belysningen en central roll, menar Filippo Santoni, som växte upp i Florens och i sin hemstad också lärt känna de fyra personer som grundat sneaker-varumärket D.A.T.E. "Vi är alla goda vänner." I flagshipbutikens främre del har det tre meter höga originaltaket försänkts med ett tunt gipstak så att alla kablar ligger dolda i mellanrummet. Ovanpå de bärande träbjälkarna sitter tunna, vågformiga lister som de olika strömskenorna monterats i. Sammanlagt 15 Oseris-strålkastare ger butiken en ljus och vänlig atmosfär. Strålkastarna ställs snabbt och exakt in med en halvkulled. Ytterligare fyra strålkastare används för att ljussätta displayen i skyltfönstret.

Allt annat än statiskt
"Interiören ska vara flexibel och snabbt kunna byggas om", förklarar Filippo Santoni. Enkelt och snabbt justerbara ljuskällor var därför ett krav. För detta ändamål är skenmonterade armaturer en perfekt lösning som flexibelt kan anpassas till den befintliga rumssituationen och ständigt växlande föremål. I butikens bakre del, där ett fönsterparti öppnas mot Milanos typiska innergårdar och deras karaktäristiska byggnader ("Case di ringhiera"), används en annan ljuslösning, bland annat för att göra en visuell indelning av rummet. Här har Starpoint riktstrålkastare monterats direkt i taket. De är "små och anpassningsbara" (som arkitekterna uttrycker det) och har mycket hög ljuskvalitet. Den kompakta strålkastaren med flexibelt riktbar ljuskägla har sex olika ljusfördelningar som gör den lämplig för många olika användningsområden. "Moderna svar på vardagliga behov som förverkligas med enkla medel och tydliga idéer" är de två "Santini Santoni"-arkitekternas definition av sin designstrategi. I den noga genomtänkta formgivningen av D.A.T.E.-butiken i Milano har de med ledig lätthet och modig experimentlusta skapat ett modernt och imponerande showroom för high fashion streetwear. "Spot-on"-juryn imponerades av hur planerarna lyckats förverkliga en kreativ, differentierad ljuslösning på en liten yta som på ett smart sätt skapar en visuell rumsindelning och sätter uttrycksfulla accenter på varorna.

Det är den här typen av framgångsrika projekt som ERCOs nya "Spot-on"-program även i fortsättningen vill hjälpa fram till ett medialt genomslag.
Med jämna mellanrum presenteras kreativa ljuslösningar av unga formgivare och det spelar ingen roll om det handlar om stora eller små projekt samt utomhus- eller inomhusbelysning.

www.erco.com/spot-on


Projektdata
Byggherre: D.A.T.E. flagshipbutik, Milano / Italien
Arkitektur: Filippo Santoni, Serena Santini
Ljusplanering: "Santini Santoni"
Foto: Moritz Hillebrand, Zürich / Schweiz

Produkter: Oseris, Starpoint
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Moritz Hillebrand
(5382 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
8 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand
9 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Moritz Hillebrand

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.