ERCO - Service - Persberichten - Informatie structureren met licht van ERCO: 'Geen bier zonder Alster' in het museum voor Hamburgse geschiedenis -

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Informatie structureren met licht van ERCO: 'Geen bier zonder Alster' in het museum voor Hamburgse geschiedenis

Informatie structureren met licht van ERCO: 'Geen bier zonder Alster' in het museum voor Hamburgse geschiedenis  [PKM_Objekt]

Dit artikel downloaden

Het Hamburgse museum voor stadsgeschiedenis vierde met een speciale tentoonstelling de brouwerijcultuur. De verantwoordelijken slaagden erin om de talloze tentoonstellingsstukken op verrassende, onderhoudende en overzichtelijke wijze te ensceneren - met een begeleidend systeem van markante grafische weergaven en puntsgewijs accentlicht van ERCO.

Ter gelegenheid van het 500-jarige jubileum van het Duitse Reinheidsvoorschrift (voor het brouwen van bier) had de speciale tentoonstelling van dit jaar met „Geen bier zonder Alster" de brouwerijcultuur in Noord-Duitsland als speciaal onderwerp. Op slechts 620m2 omspande de tentoonstelling het geheel van de brouwerijcultuur in het oude Egypte via de middeleeuwen tot aan vandaag de dag - met circa 400 heterogene stukken.
Deze inhoudelijke en formele veelzijdigheid op een kleine oppervlakte beheersen - dat was de grootste uitdaging bij het tentoonstellingsdesign. Om de inhoud duidelijk in te delen en de bezoekers door de tentoonstelling te begeleiden, had de Hamburgse Designstudio IIID brand communication een begeleidend systeem ontwikkeld uit slechts twee designelementen: enerzijds leidden markante gele lijnen over de vloeren en omhoog op de wanden naar de tentoonstellingsteksten. Anderzijds structureerden deze „Bierpaden" 11 losse, chronologisch ingedeelde onderwerpcombinaties: bijvoorbeeld „Vat en vatenmaker", „Cafés en bierhallen" of „De brouwerij in de Hanze". Het tweede belangrijke vormgevingselement was de contrastrijk accentuerende verlichting met slechts een enkele armaturenfamilie, de compacte Light Board spots van ERCO. Door verschillende precieze accenten die vrij zijn van strooilicht, bood het licht oriëntatie in de ruimte, leidde het de bezoekers en bracht het een hiërarchie aan in de expositiestukken.

Structuur door zes lichtverdelingen
Met de vrijwel complete set van ERCO Spherolit-lenzen - van de lichtverdeling narrow spot via spot, flood en oval flood tot en met wallwash - werden tentoonstellingsstukken en combinaties van objecten individueel geënsceneerd: terwijl de smalle narrow spot lichtbundels verfijnde, historische tekeningen aan de donkere wand puntsgewijs ensceneerde, bood de brede lichtverdeling flood het perfecte toneel voor een knalrode, historische bierwagen. De lichtverdeling spot zorgde op zijn beurt voor een gelijkmatige verlichting van de tentoonstellingsteksten en van grotere kunstwerken. Spots met lineaire lichtverdeling onderstreepten op doelmatige wijze de gele hoofdlijnen als een soort geabstraheerde bierleidingen. Aan de wanden bij de ingang vormden ze het kader voor royale citaten. En zodat ook de achterste tentoonstellingszone werd opgemerkt, had de wand aan het einde van de ruimte een gelijkmatige verlichting met wallwashers.
Op basis van de wetten van de waarnemingspsychologie werd de ruimte door licht ingedeeld, werd informatie door verschillende verlichtingsniveaus visueel gestructureerd en werd er een hiërarchie in aangebracht. „Het op de waarneming gerichte lichtconcept is een belangrijk onderdeel van het tentoonstellingsdesign", vertelde Oliver Thomas, één van de beide oprichters van IIID brand communication. „Bij de ontwikkeling van deze tentoonstelling hebben wij ons gerealiseerd dat de spots met hun verwisselbare lenzen handige werktuigen zijn, waarmee de ruimten flexibel kunnen worden vormgegeven en die zelfs nog bij de opbouw kunnen worden aangepast."

Optimaal licht voor veeleisende objecten
Ondanks het geringe verlichtingsniveau waren ook conservatoir veeleisende objecten met een voortreffelijke kleurweergave geënsceneerd, zoals het stilleven in olieverf. Door het grotendeels UV- en infraroodvrije licht van de ERCO lichtwerktuigen kon de schadelijke invloed van fotochemische en thermodynamische processen, die materialen en kleuren aantasten, worden geminimaliseerd. Voor een objectbeschermende en tegelijkertijd prettige verlichting selecteerden de ontwerpers Light Board spots met 12W en warmwit licht. De spots voor zeer lichtgevoelige grafische weergaven die alleen aan 50 lux mogen worden blootgesteld, waren voorzien van een aansluitvermogen van slechts 4W om de waardevolle objecten met het minimaal benodigde accentlicht puntsgewijs te kunnen presenteren.
De grote belangstelling van het publiek voor de speciale expositie heeft bewezen dat culturele instellingen ook met eenvoudige middelen en moderne concepten de aandacht kunnen trekken voor buitengewone tentoonstellingsonderwerpen.


Projectgegevens
Project: Tentoonstelling „Geen bier zonder Alster", museum voor Hamburgse geschiedenis, Hamburg / Duitsland
Architectuur: Fritz Schumacher, Hamburg / Duitsland
Expositiedesign: IIID brand communication, Hamburg / Duitsland
Fotografie: Sebastian Mayer, Berlijn / Duitsland

Producten: Light Board
Fotoverwijzing: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografie: Sebastian Mayer
(5005 karakter)
Over ERCO
De ERCO Lichtfabriek met zetel in de Duitse stad Lüdenscheid is een gerenommeerde specialist voor architectuurbelichting met LED-technologie. Het in 1934 opgerichte familiebedrijf is wereldwijd in 55 landen actief met autonome verkooporganisaties en partners. Sinds 2015 is het productprogramma volledig gebaseerd op LED-technologie. Overeenkomstig ontwikkeld, ontwerpt en produceert ERCO in Lüdenscheid digitale armaturen met de zwaartepunten lichttechnische optische systemen, elektronica en design. De lichtwerktuigen ontstaan in nauw contact met architecten, lichtplanners en elektroplanners en worden primair in de volgende toepassingsgebieden ingezet: Work en Shop, Culture en Community, Hospitality, Living, Public en Contemplation. Voor ERCO is digitaal licht de vierde dimensie van de architectuur. Ze ondersteunt ontwerpers om hun projecten met uiterst precieze, efficiënte lichtoplossingen in de werkelijkheid te realiseren.

Als u meer informatie over ERCO of beeldmateriaal wenst, bezoek ons dan op www.erco.com/presse. Wij leveren u ter ondersteuning graag beeldmateriaal over projecten wereldwijd.

Geschikt beeldmateriaal

Afbeelding 1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
Afbeelding 2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
Afbeelding 3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
Afbeelding 4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
Afbeelding 5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
Afbeelding 6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
Afbeelding 7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
Afbeelding 8 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
Afbeelding 9 / Download HiRes
 

ERCO Newsletter – Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming