Strukturera information med ljus från ERCO: 'Kein Bier ohne Alster' på museet för Hamburgs historia

Strukturera information med ljus från ERCO: 'Kein Bier ohne Alster' på museet för Hamburgs historia  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Det traditionsrika museet för Hamburgs stadshistoria hyllade bryggerikulturen i Nordtyskland med en specialutställning. Här krävdes ljussättning av många olika utställningsföremål inom detta kulturhistoriska tema. Utställningsmakarna lyckades med detta på ett överraskande, underhållande och översiktligt sätt med hjälp av ett system av effektfulla bilder och väl avgränsat accentljus från ERCO.

Med anledning av 500-årsjubileet för den tyska renhetslagen handlade utställningen "Kein Bier ohne Alster" (Ingen öl utan floden Alster) om bryggerikulturen, speciellt i Nordtyskland. På endast 620m2 visade utställningen bryggerikulturens historia från det gamla Egypten över medeltiden fram till idag - med ca 400 utställningsföremål av vitt skilda slag.
Den största utmaningen vid formgivningen av utställningen var att bemästra den innehållsmässiga och formella mångfalden på den lilla ytan. För att strukturera innehållet och vägleda besökarna genom utställningen hade designateljén IIID brand communication i Hamburg utvecklat ett vägledningssystem av endast två komponenter: För det första löpte framträdande gula linjer över golvet och väggarna fram till utställningstexterna. För det andra strukturerade dessa "ölvägar" elva ungefärligen kronologiskt indelade teman, till exempel till exempel "Fat och fatmakare", "Krogar och barer" och "Hansans brygghus". Den andra viktiga komponenten var den kontrastrika accentuerande belysningen med en enda armaturfamilj, den kompakta strålkastaren Light Board från ERCO. Med hjälp av exakta accenter utan spill-ljus skapar ljuset orientering i rummet, leder besökaren och rangordnar utställningsföremålen.

Struktur genom sex ljusfördelningar
Med en nästan komplett uppsättning Spherolit-linser från ERCO - med ljusfördelningar från narrow spot och spot till flood och oval flood och även wallwash - fick utställningsföremål och grupper av föremål en individuell ljussättning: Detaljerade historiska teckningar på den mörka väggen accentuerades väl avgränsat med den smala ljuskäglan narrow spot, och den breda ljusfördelningen flood satte perfekt ljus på ett knallrött historiskt fordon för ölutkörning. Ljusfördelningen spot satte i sin tur gav jämn belysning på utställningstexterna och större konstverk. Strålkastare med linjär ljusfördelning underströk effektivt de gula linjerna, ett slags abstrakta ölledningar. På väggarna vid ingången ramade de in citaten i storformat. För att inte de delar av utställningen som befinner sig längst bak skulle bli bortglömda, fick den bortre väggen i rummet jämn belysning med wallwash.
Enligt perceptionspsykologins lagar delades rummet in i zoner med hjälp av ljus, information från olika belysningsnivåer strukturerades visuellt och rangordnades. "Den goda ljusdesignen är en viktig beståndsdel av utställningens utformning", sade Oliver Thomas, en av de båda grundarna av IIID brand communication. "Vid utvecklingen av denna utställning har vi utnyttjat det faktum att strålkastarna med sina utbytbara linser är praktiska verktyg, med vilka rum kan gestaltas flexibelt och som kan justeras även vid uppbyggnaden."

Bästa möjliga ljus för krävande föremål
Trots den totalt sett låga belysningsnivån fick även konservatoriskt krävande föremål som stilleben målade i olja en briljant ljussättning och mycket god färgåtergivning. Tack vare det UV- och IR-fria ljuset från ljusverktyg från ERCO kunde skadlig påverkan på material och färger genom fotokemiska och termodynamiska processer minimeras. Planerarna valde strålkastaren Light Board med 12W och varmvitt ljus för att få en skonsam och samtidigt behaglig belysning. Strålkastarna för särskilt ljuskänsliga bilder, som bara får belysas med högst 50 lux, hade endast 4W ansluten effekt för väl avgränsad accentuering av dessa värdefulla föremål med minsta möjliga ljusintensitet.
Allmänhetens stora intresse för specialutställningen visade att kulturinstitutioner med enkla medel och moderna koncept kan väcka uppmärksamhet även för ovanliga utställningsteman.


Projektdata
Projekt: Utställningen "Kein Bier ohne Alster", museet för Hamburgs historia, Hamburg/Tyskland
Arkitektur: Fritz Schumacher, Hamburg/Tyskland
Utställningsdesign: IIID brand communication, Hamburg/Tyskland
Fotografi: Sebastian Mayer, Berlin/Tyskland

Produkter: Light Board
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Sebastian Mayer
(5074 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
8 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
9 / Download HiRes
 

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.