Orientens rika överflöd stämningsfullt ljus- satt med LED-ljusverktyg från ERCO: Schuh- becks eleganta kryddbutik i München

Orientens rika överflöd stämningsfullt ljus- satt med LED-ljusverktyg från ERCO: Schuh- becks eleganta kryddbutik i München  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Stjärnkocken Alfons Schuhbeck driver en mycket välsorterad gourmetkedja på München Platzl. Centrum för hans gastronomirörelse är kryddbutiken, där LED-strålkastare och LED-downlights från ERCO ljussätter exotiska smaksensationer i en omgivning som påminner om en orientalisk basar.

Orientens glöd och Asiens exotism var ledorden vid renoveringen av Alfons Schuhbecks kryddbutik på Platzl i München. Denna flagship store, som öppnades 2003, nyinvigdes för inte så länge sedan och bjuder nu på upplevelseshopping i två plan, totalt ca 300 kvadratmeter. Likt en orientalisk basar har konsthantverkare och konstnärer skapat påkostade tak- och väggmålningar, rikt ornamenterade delvis förgyllda möbler och skulpturer, valv och kupoler som ska ge kunden ett intryck av fjärran länder och exotiska städer - ursprunget till de kryddor som säljs. LED-ljusverktygen från ERCO skapar rum i rummet i Alfons Schuhbecks eleganta kryddbutik, ger orientering i den exotiska miljön och framhäver de läckra produkterna på bästa möjliga sätt.

Ljuskonceptet som är anpassat för en effektfull produktexponering är en kombination av accentljus och vertikal belysning med LED-strålkastare och -downlights från ERCO. Urvalet av kryddor och ingredienser är mycket stort i Schuhbecks butik, och lika omfattande är spektrumet av färger och texturer. En så naturtrogen färgåtergivning som möjligt var därför en viktig faktor vid ljusplaneringen. De LED-ljusverktyg från ERCO som använts - Optec strålkastare och Quintessence downlights i varmvitt med 3000K - kännetecknas av en unik färgåtergivning (RA ≥ 90). Quintessence downlights har monterats slätt infällda, nästan osynliga för kunderna, och ger en bländfri, jämn allmänbelysning av butiken. Med ljusfärgen varmvitt framhäver de det fina trägolvet och butiksinredningen som domineras av trä- och guldnyanser. Som en kontrast till detta fungerar taken målade som en molnhimmel, belysta med Optec strålkastare i neutralvitt med 4000K, vilka mestadels är dolda över möbler och skåp. Detta får även rummet att verka större och högre.

Kombinationen av de båda ljusfärgerna skapar dramatik, till exempel vad gäller väggmålningarna i trappan. Här återges i det nedre området en orientalisk stad i varma sand- och jordfärger, stämningsfullt belyst med Optec i varmvitt med ljusfördelningen flood. I det övre området finns en stor blå himmel med enstaka moln accentuerade av ljusfördelningen spot med neutralvitt ljus. Genom molnen lyser en ljusreflex som en solstråle - tack vare Optec med narrow spot-lins och neutralvitt ljus. Dialogen mellan de båda ljusfärgerna neutralvitt och varmvitt, som kommer från strålkastarfamiljen Optec, lyfter fram kontrasterna mellan de svala himmelsblå nyanserna i det målade taket och de varma jordfärgtonerna hos möblerna och kryddorna. Detta skapar en anslående rumsverkan.

Med olika ljusfördelningar i taket täcker LED-strålkastarna alla krav på förstklassig butiksbelysning och varuexponering. Genom riktad belysning i vissa delar av rummet minskas det nödvändiga antalet armaturer och därmed drift- och underhållskostnaderna till ett minimum.


Projektdata
Projekt: Alfons Schuhbecks kryddbutik, München/Tyskland
Ljusplanering: a.g Licht, Bonn/Tyskland
Fotografi: Dirk Vogel, Dortmund/Tyskland

Produkter: Optec, Quintessence
Foto: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Dirk Vogel
(3811 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel
2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel
3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel
4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel
5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel
6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel
7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel
8 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel
9 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.