UniCredits paviljong i Milano - belysning som beståndsdel av mästerlig arkitektur

UniCredits paviljong i Milano - belysning som beståndsdel av mästerlig arkitektur  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Den ansedda italienske arkitekten och designern Michele de Lucchi har ritat banken UniCredits nya multifunktionella paviljong i form av en överdimensionerad lykta. Arbetet har utförts i samarbete med ljusplanerarna på Gruppo C14: Den arkitektoniska klenoden av trä och glas verkar nästan självlysande tack vare ljusverktygen från ERCO.

När ljusplanerare och arkitekter samarbetar, skapas byggnader med framstående rumslighet och stadsmässig kvalitet. Den organiskt formade paviljongen ritades av arkitekt Michele de Lucchi på uppdrag av banken UniCredit och fick sin slutliga form i nära samarbete med ljusexperterna på byrån Gruppo C14 i Milano. På kort tid blev den en publikmagnet och estetiskt centrum för Milanos nya statuskvarter Porta Nuova. Den multifunktionella paviljongens fasader och inomhusmiljöer, där bankens möten och konferenser och även offentliga konserter, teateruppsättningar och utställningar äger rum, är mycket professionellt ljussatta med LED-ljusverktyg från ERCO.

På Piazza Gae Aulenti reser sig UniCredits kontorshöghus, Torre UniCredit, högt mot himlen och är det mest särpräglade arkitektoniska landmärket i Milanos silhuett med sina 218 meter. Som kontrast till det kalla, tekniska arkitekturspråket hos de glasade höghusen på detta torg skapade De Lucchi paviljongen i ett centralt läge. Denna struktur av trä och glas i organiska former påminner om formen hos en kiselsten eller ett frö. Den vertikala konstruktionen i träribbor med horisontellt inspända lameller i lärkträ täcker en inglasad inre del med auditorium på markplanet, ett galleri i mellanvåningen och ett väntrum under det avrundade taket. Inte bara den organiska formen och det naturliga byggmaterialet, utan även det varmvita ljuset med 3000K, som används i all belysning i och kring paviljongen, särskiljer den avsiktligt från den intilliggande högteknologiska arkitekturen.

För att genomföra idén om en "lykta" som syns på långt håll, lyser med varmt ljus och tål att gå på, utvecklade ljusproffset Alexander Bellman och hans byrå Gruppo C14 smarta konstruktiva detaljer tillsammans med planerarna från Studio Michele de Lucchi. Till exempel installerades Grasshopper strålkastare från ERCO utom synhåll för betraktaren i ursparningar i den vertikala trästrukturen på utsidan av glasfasaden. "Denna underhållsfria effektiva strålkastare med exakt avstämd ljusfördelning monterades infälld på hela byggnadens utsida mellan trästrukturen och glasfasaden inuti den horisontella strukturen av träbalkar", förklarar ljusplaneraren Alexander Bellman. "De belyser fasaden underifrån och uppifrån med accentljus genom ljuskäglor som delvis täcker varann, så att det ger intryck av att konstruktionen är självlysande."

Även inomhus beslutade man sig för effektiva och innovativa LED-ljusverktyg från ERCO. Light Board infällda washers i varmvitt med 48W, installerade på bärande sidobalkar, belyser det välvda innertaket i paviljongen med breda ljuskäglor. Väggskivorna som inramar paviljongens inre del på alla våningsplan med distans till glasfasaden, får jämn och stark belysning från Compact linswallwashers integrerade i taket och med 24W och 32W varmvitt ljus. Även nattetid garanteras på så sätt insyn i den lilla, men arkitektoniskt spänningsfyllda byggnaden. Vid invigningsutställningen i den nya paviljongen visades 70 konstverk från UniCredits konstsamling. Som pionjär inom museibelysning plockar ljusverktyg från ERCO poäng med sin förstklassiga färgåtergivning. Tack vare den utbytbara optiken klarar Optec strålkastare en rad olika uppgifter, som kontrastrik accentuering, bred belysning av utställningsföremål, jämn belysning av väggar och väl avgränsade ljuskäglor för anslående ljuseffekter. Konturstrålkastaren Pollux sätter exakta ljuskäglor på utställningsföremålen och ger en magisk ljussättning av konsten.


Projektdata
Projekt: UniCredits paviljong, Milano/Italien
Arkitektur: aMDL Architetto Michele De Lucchi Srl, Milano/Italien
Ljusplanering: Gruppo C14, Alexander Bellman, Milano, Italien
Foto: Dirk Vogel, Dortmund/Tyskland

Produkter: Compact, Grasshopper, Light Board, Optec, Pollux
Fotografi: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotograf: Dirk Vogel

(4656 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel
2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel
3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel
4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel
5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel
6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel
7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel
8 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel
9 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Dirk Vogel

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.