Historia presenterad med ljus - hotell Principe di Savoia, Milano

Historia presenterad med ljus - hotell Principe di Savoia, Milano  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Det traditionsrika hotellet Principe di Savoia har haft gäster som Edward VIII och Charlie Chaplin. Den italienske arkitekten Marco Nereo Rotelli, internationellt verksam ljuskonstnär, har nu satt nytt ljus på den nyklassicistiska hotellfasaden med hjälp av ljusverktyg från ERCO. Grasshopper strålkastare och Focalflood släpljuswallwashers framhäver den tidlösa elegansen hos arkitekturen.

Hotell Principe di Savoia är en institution i Milano och hör till världens mest ansedda hotell. År 1927 öppnades det vid Piazza della Repubblica, inte långt från Milanos berömda operahus La Scala och katedralen, och har genom decennierna haft många kända politiker, adelsmän, industrimagnater och artister bland gästerna. Bland andra drottning Elizabeth II, Aristoteles Onassis, Henry Ford, David Rockefeller, Evita Peron och Elizabeth Taylor har tagit in på detta femstjärniga hotell, som sedan 2003 tillhör Dorchester Group inom Brunei Investment Agency. Man har nu uppdragit åt den italienske arkitekten och ljuskonstnären Marco Nereo Rotelli att skapa ett tidsenligt ljuskoncept för den nyklassicistiska fasaden, som omfattar tio våningar.

Karaktären hos arkitekturen framhävs med vitt ljus utan spill-ljus
Marco Nereo Rotelli kombinerar i sitt ljuskoncept strålkastaren Grasshopper med neutralvitt ljus 4000K, 8W och ljusfördelningarna narrow spot och spot med Focalflood släpljus-wallwashers även de i neutralvitt 4000K. Den tidlöst eleganta fasaden med sin starka horisontella inriktning och den väl avvägda, regelbundna fönsterplaceringen kommer med denna belysning till sin fulla rätt. Ljusfördelningen över fasaden ökar i intensitet från husgrunden till takfoten. Ljuskonstnären lyckas på så sätt beröva den massiva byggnaden dess tyngd: Den övre av hotellets totalt tio våningsplan ger ett lätt intryck, taket förefaller nästan sväva. "Från den första besiktningen på plats var inriktningen klar", berättar Marco Nereo Rotelli, som utvecklat ljuskonceptet tillsammans med de tre arkitekterna Margherita Zambelli, Elena Lombardi och Filippo Cavalli. "De nya fasadbelysningen är avsedda att understryka arkitekturens horisontella karaktär och rytm, utan att lysa in genom fönstren för att inte inkräkta på gästernas visuella komfort i rummen och sviterna."

Belysningskonceptet: Släpljuswallwashers och strålkastare i kombination
Innovativa, mycket energieffektiva LED-ljusverktyg från ERCO låter den nyklassicistiska hotellfasaden stråla i nytt ljus. "Vi valde ERCO Focalflood släpljuswallwasher för att belysa väggen med mycket jämnt ljus och betona de horisontella linjerna i arkitekturen", säger ljusplaneraren. Att med släpljus framhäva silhuetter och material i byggnader och arkitektoniska detaljer med kontrastrika skuggeffekter - det är en av de starka sidorna hos den effektiva fasadarmaturen Focalflood. Optiken, som fulländats för släpljus, möjliggör stora armaturavstånd och imponerar samtidigt med mycket jämn belysning av fasaden. Fasadarmaturen Focalflood erbjuder en mycket exakt, smalstrålande ljusfördelning över hela väggens höjd, för att undvika spill-ljus. Inget ljus riktas mot hotellrummens fönster, och gästernas visuella komfort i rummen påverkas alltså inte.

Accentljus med god visuell komfort betonar de vertikala ytorna
På sockeln till detta hotell i Milano monterades dessutom strålkastaren Grasshopper från ERCO med neutralvitt ljus med 4000K, 8W och ljusfördelningarna narrow spot och spot. Dessa accentuerar de nyklassicistiska väggpelarnas vertikala riktning i fasaden ända upp till taket - en stor prestation för ett så kompakt ljusverktyg. Dessutom minskas underhåll och driftkostnader tack vare energieffektiviteten och robustheten i armaturernas specialutvecklade LED-ljusteknik. Men framför allt undviks spill-ljus genom den exakta ljustekniken med mycket god avbländning även hos denna strålkastare, så att förbipasserande personer och hotellgäster inte besväras. Det nattliga Milano har alltså blivit en attraktion rikare. Hotell Principe di Savoia med sin nya belysning drar blicken till sig från långt håll - med ett ljuskoncept som effektfullt understryker att det gör anspråk på att vara ett av världens mest luxuösa hotell.

Projektdata
Projekt: Hotell Principe di Savoia, Milano/Italien
Ljusplanering: Marco Nereo Rotelli, Milano/Italien
Fotografi: Dirk Vogel, Dortmund/Tyskland

Produkter: Focalflood, Grasshopper
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Dirk Vogel

(4977 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Dirk Vogel
2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Dirk Vogel
3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Dirk Vogel
4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Dirk Vogel
5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Dirk Vogel
6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Dirk Vogel
7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photo: Dirk Vogel

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.