Variabel och smart kontorsbelysning

Variabel och smart kontorsbelysning  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Jilly downlights kan placeras fritt och styras via en smartphone. Kommunikationsbyrån mai public relations i Berlin-Kreuzberg får ny ljuslösning från ERCO för sitt vindskontor. Jilly downlights uppfyller alla krav på en modern kontorsbelysning med LED. Enastående ljuskvalitet, smarta anslutningsmöjligheter och flexibel infrastruktur skapar en inspirerande miljö för kreativa idéer.

Startupföretag, extravaganta barer och urban graffitikonst. Stadsdelen Kreuzberg i Berlin attraherar unga, kreativa människor från hela världen. I en gammal byggnad med otaliga vinklar och vrår på en typisk berlinsk bakgård har kommunikationsbyrån maipr sitt kontor. Här arbetar ett team som består av arkitekter, stadsplanerare och medieexperter med projekt inom arkitektur, byggnation och design. Att byrån även ställer höga krav på sina egna lokaler är bara logiskt. Vd Matthias Mai har installerat en smart och flexibel ljuslösning från ERCO som anpassats till de många olika krav som förekommer i den drygt hundraåriga vindsvåningen med dess stora takhöjd och generösa fönsterytor.

Modern kontorsbelysning med estetiska kvaliteter
Ljuslösningen i byråns kontorslokaler bestod länge av fristrålande lysrör. En ekonomisk lösning, men kvalitetsmässigt helt otillfredsställande. I en arbetsmiljö där människan är i fokus måste ljuset uppfylla både normativa och estetiska krav. Den nya ljuslösningen med LED-teknik från ERCO förenar horisontell allmänbelysning med wallwashing i ett perceptionsorienterande belysningskoncept. Allmänbelysningen ger tillräckligt ljus på arbetsplatserna, möjliggör god visuell komfort och skapar behaglig belysning av ansikten. Belysta, vertikala ytor skapar ett ljust rumsintryck och balanserade kontrastförhållanden vid bildskärmsarbete. Lösningen består av Jilly downlights för strömskenor (13W) med ljusfördelningen extra wide flood och Optec strålkastare (12W) med ljusfördelningen wallwash. Jilly downlights för strömskenor är en helt ny armaturtyp. De förenar flexibiliteten hos strålkastare med den höga visuella komfort som downlights erbjuder. När ljusöppningen på Jilly betraktas från sidan skapar den enastående goda avbländningen det magiska intrycket att armaturen inte alls är tänd. På skrivbord, bokhyllor och andra horisontella ytor blir däremot ett attraktivt ljus synligt. Den neutralvita ljusfärgen på 4000 Kelvin har en aktiverande effekt som motsvarar det infallande dagsljuset. Lucy arbetsplatsarmaturer sörjer dessutom för tillräckligt ljus på arbetsytorna, till exempel vid koncentrerat arbete på kvällstid.

Ny rörelsefrihet för framtiden
Flexibilitet och föränderlighet är faktorer som präglar vardagen på många kommunikationsbyråer, även hos maipr. Ägaren Matthias Mai förväntade sig också att den nya ljuslösningen för hans byrå skulle ha just dessa egenskaper. Med ERCOs strömskena som infrastruktur kan armaturerna installeras snabbt och enkelt. Dessutom kan armaturernas placering flexibelt anpassas till kontorets planlösning. Med några få handgrepp kan Jilly downlights flyttas i strömskenan, anpassas till arbetsplatserna och sedan fixeras igen. Inte heller ändringar i efterhand är några problem. Detta kan ske helt utan förkunskaper, vilket den nyligen genomförda ombyggnaden av kontoret visar. Fler arbetsplatser, en plats för kommunikation och stående arbete och nya sittplatser ställde nya krav på ljuset. Det speciella här var att man inte var tvungen att anpassa möblerna till belysningen. I stället flyttades helt enkelt armaturerna så att de passar den nya användningen av rummet. Utan vare sig verktyg eller nya kablar. Och även om kontoret skulle flytta till andra lokaler kan hela belysningen följa med. Det betyder att Jilly uppfyller alla krav som kan ställas på en ekonomisk och hållbar ljuslösning för rörliga arbetsmiljöer.

Individuell styrning av ljuset med Bluetooth-kompatibla armaturer
Byrån maipr i Berlin är bara ett av många företag som behöver en skalbar ljuslösning. Exemplet visar hur en smart infrastruktur kan möjliggöra en modern användning av rummet. En annan fördel är att alla medarbetare kan ställa in belysningsnivån individuellt för sin egen arbetsplats. Ljuslösningen från ERCO styrs intuitivt med en smartphone eller surfplatta via Casambi Bluetooth. Förutom reglering via dagsljus- och närvarosensorer går det även att aktivera förprogrammerade ljusscener och att styra enskilda armaturer. Detta är en stor fördel vid framför allt olika synuppgifter i samband med teammöten, koncentrerat textarbete eller vid researcharbeten. Ljuset går även att styra via den kostnadsfria Casambi-appen för mobila enheter med iOS och Android. För smidig kommunikation och intuitivt handhavande har ERCO integrerat ett Casambi-kretskort i armaturernas driftdon. Vid arbetsdagens slut går det naturligtvis även att släcka armaturerna på det "klassiska" sättet via en Bluetooth-kompatibel väggströmbrytare.


Projektdata
Byggherre: mai public relations GmbH
Arkitektur: frank ARCHITECTURAL DESIGN, Berlin
Foto: Sebastian Mayer, Berlin

Produkter: Jilly, Lucy, Optec, Casambi
Fotoinformation: © ERCO GmbH, www.erco.com, fotografi: Sebastian Mayer

(5853 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i den tyska staden Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget, som grundades 1934, har verksamhet i 55 länder världen över med självständiga säljorganisationer och partners. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. I enlighet med detta utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.

Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
2 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
3 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
4 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
5 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
6 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
7 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
8 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
9 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer
10 / Download HiRes
© ERCO GmbH, www.erco.com, photography: Sebastian Mayer

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.