ERCO - Service - Persberichten - Walker Tower - Façadeverlichting voor de skyline van New York -

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Walker Tower - Façadeverlichting voor de skyline van New York

Walker Tower - Façadeverlichting voor de skyline van New York  [PKM_Objekt]

Dit artikel downloaden

De Walker Tower in New York werd van een kantoorgebouw omgebouwd naar het elegante appartementengebouw. De art deco-façade met al zijn details en de toppen van het gebouw zijn precies met schijnwerpers van ERCO, Grasshopper en Lightscan, verlicht zonder de blik op de skyline door strooilicht in gevaar te brengen.

Tijdens een nachtelijke wandeling door Manhattan kan de Walker Tower niet over het hoofd worden gezien. Versterkt door de dramatische verlichting vormt de bakstenen façade met metalen zuilen en panelen een blikvanger voor voorbijgangers. De wolkenkrabber is afkomstig uit 1929 en werd ontworpen door architect Ralph Thomas Walker. Hij wordt in één adem genoemd met de Empire State Building en de Chrysler Building die uit hetzelfde tijdperk komen en in art deco-stijl zijn opgericht. Onlangs werd de beschadigde Walker Tower door het New Yorkse architectenbureau Cetra Ruddy van kantoorgebouw tot één van de meest luxueuze appartementengebouwen van New York omgebouwd. De Walker Tower is asymmetrisch van vorm en wordt naar boven trapsgewijs smaller. Volgens de New York Zoning Resolution moet daardoor worden gewaarborgd dat er voldoende zonlicht en frisse lucht de mensen op straat bereikt. Aangezien de ramen naar achteren zijn verplaatst, steekt het metselwerk met een lijnenpatroon naar voren uit en benadrukt op deze wijze visueel de hoogte van het gebouw. Daarbij komen nog de ingewikkelde ornamenten met geometrische, florale, realistische en figuratieve motieven.

De façade wordt verlicht met ruim 100 ERCO schijnwerpers - Grasshopper met 7 watt en een narrow spot van 6 graden. De New Yorkse lichtplanners van Kugler Ning kozen de buitenruimtearmaturen om met omhoog gerichte, via verschillende etages stralende lichtbundels de proporties van het gebouw plastischer te laten lijken en de oprijzende lijnen van de façade te accentueren en met strijklicht de structuren van de bouwkundige details in een licht-schaduw-spel op de voorgrond te plaatsen. De precieze lichttechniek garandeert een voortreffelijke antiverblinding en vermijdt strooilicht door de ramen en op de balkons. Bewoners en bezoekers kunnen op die manier van een blik op de skyline en het hemelgewelf genieten zonder te worden verblind. Het op geometrische basisvormen gebaseerde huis van Grasshopper integreert bescheiden in de façade. Door de LED-technologie is het vrijwel niet nodig om de op moeilijk toegankelijke hoogtes gemonteerde armaturen aan een onderhoudsbeurt te onderwerpen.

Op de Walker Tower staat een vierpuntige kroon die bij de renovatie volledig werd vervangen. De actuele ontwerpen waren gebaseerd op de originele tekeningen van Ralph Thomas Walker, waarbij bijzonder veel waarde werd gehecht aan de kleuren van de metalen oppervlakken. De entree van de Walker Tower is vormgegeven met reliëfs in brons en vernikkeld zilver. Deze twee kleuren dienen in de top van het gebouw te worden weerspiegeld. Voor de verlichting koos Kugler Ning voor de schijnwerper Lightscan van ERCO, die een zo'n krachtige lichtstroom heeft dat zelfs het bovenste deel van de wolkenkrabber zichtbaar vanuit de verre omtrek kan worden geënsceneerd. Per top is telkens een lichtwerktuig van 20 watt en een narrow spot van 7 graden aan de hoek van het gebouw en binnenin de kroon bevestigd. Lightscan past zich met zijn slanke, digitaal aandoend design aan de historische architectuur aan en lijkt zelfs een verbinding met de huidige tijd tot stand te brengen.


Projectgegevens
Project: Walker Tower, New York/VS
Architectuur: Cetra Ruddy, New York/VS
Lichtplanning: Kugler Ning, New York/VS
Fotografie: Edgar Zippel, Berlijn/Duitsland

Producten: Grasshopper, Lightscan
Foto's: ERCO GmbH, www.erco.com, Foto: Edgar Zippel

(3862 karakter)
Over ERCO
De ERCO Lichtfabriek met zetel in Lüdenscheid is een gerenommeerde specialist voor architectuurbelichting met LED-technologie. Het in 1934 opgerichte familiebedrijf is wereldwijd actief met ruim 60 dochtermaatschappijen, vestigingen en vertegenwoordigingen in bijna 40 landen. Sinds 2015 is het productprogramma volledig gebaseerd op LED-technologie. Onder het motto „light digital" ontwikkelt, ontwerpt en produceert ERCO in Lüdenscheid digitale armaturen met de zwaartepunten lichttechnische optische systemen, elektronica en design. De lichtwerktuigen ontstaan in nauw contact met architecten, lichtplanners en elektroplanners en worden primair in de volgende toepassingsgebieden ingezet: Work en Shop, Culture en Community, Hospitality, Living, Public en Contemplation. Voor ERCO is digitaal licht de vierde dimensie van de architectuur. Ze ondersteunt ontwerpers om hun projecten met uiterst precieze, efficiënte lichtoplossingen in de werkelijkheid te realiseren.
Als u meer informatie over ERCO of beeldmateriaal wenst, bezoek ons dan op www.erco.com/presse. Wij leveren u ter ondersteuning graag beeldmateriaal over projecten wereldwijd.

Geschikt beeldmateriaal

Afbeelding 1 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
Afbeelding 2 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
Afbeelding 3 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
Afbeelding 4 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
Afbeelding 5 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
Afbeelding 6 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
Afbeelding 7 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel

ERCO Newsletter – Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming