Walker Tower - fasadbelysning med New Yorks skyline som fond

Walker Tower - fasadbelysning med New Yorks skyline som fond  [PKM_Objekt]

Ladda ned denna artikel:

Byggnaden Walker Tower i New York har byggts om och rymmer nu lyxlägenheter i stället för kontorslokaler. ERCOs strålkastare belyser den rikt utsmyckade art déco-fasaden och tornen utan att utsikten mot New Yorks skyline störs av spill-ljus.

Om man nattetid promenerar genom Manhattan går det inte att missa Walker Tower. Den dramatiska belysningen gör att blickarna dras ännu mer mot tegelfasaden med dess väggpelare och paneler av metall. Skyskrapan ritades av arkitekten Ralph Thomas Walker och stod klar 1929. Den kan utan vidare nämnas i samma andetag som Empire State Building och Chrysler Building från samma tid och som också räknas till stilepoken art déco. Nyligen byggdes Walker Tower om av arkitektkontoret Cetra Ruddy i New York som förvandlade den skadade kontorsbyggnaden till ett av stadens mest luxuösa lägenhetshus. Walker Tower har en asymmetrisk form som stegvis smalnar av uppåt. Enligt New Yorks Zoning Resolution ville man därmed säkerställa att människorna på gatan fick tillräckligt med solljus och frisk luft. Fönstren är förskjutna bakåt medan murverket sticker ut med ett linjemönster som visuellt understryker byggnadens höjd. Fasaden har dessutom en komplex ornamentik med geometriska, florala, föreställande och figurativa motiv.

Fasaden belyses med drygt 100 ERCO strålkastare av typ Grasshopper på 7 watt och en narrow spot på 6 grader. Utomhusarmaturerna har valts av det New York-baserade ljusplaneringskontoret Kugler Ning. Uppåtriktade ljuskäglor som täcker flera våningsplan gör byggnadens proportioner mer tredimensionella samtidigt som fasadens uppåtsträvande linjer betonas. Detaljernas strukturer understryks med ett spel mellan ljus och skuggor som åstadkoms med släpljus. Ljusteknikens stora precision garanterar enastående avbländning och förhindrar spill-ljus genom fönstren och på balkongerna. Det betyder att boende och besökare kan njuta av stjärnhimlen och New Yorks skyline utan att bländas. Grasshoppers armaturhus med geometriska grundformer smälter diskret in i fasaden. Tack vare LED-tekniken klarar sig de svårtillgängligt monterade armaturerna i stort sett utan underhåll.

Walker Tower är försedd med en krona bestående av fyra torn som byttes ut helt i samband med renoveringen. De aktuella ritningarna har baserats på Ralph Thomas Walkers originalritningar och extra stor vikt har lagts vid metallytornas färger. Entrén till Walker Towers är smyckad med reliefer i brons och nickelsilver. Denna tvåfärgade design ska återspeglas i byggnadens torn. För belysningen valde Kugler Ning strålkastaren Lightscan från ERCO. Denna armatur erbjuder så starka ljusflöden att till och med skyskrapans översta del kan ljussättas så att den syns på långt håll. Varje torn har försetts med ett ljusverktyg på 20 watt och en narrow spot på 7 grader som monterats i hörnen och inne i kronan. Lightscan har en slank design av digital karaktär som väl smälter in i den historiska arkitekturen och även skapar en koppling till vår samtid.


Projektdata
Projekt: Walker Tower, New York/USA
Arkitektur: Cetra Ruddy, New York/USA
Ljusplanering: Kugler Ning, New York/USA
Fotografi: Edgar Zippel, Berlin/Tyskland

Produkter: Grasshopper, Lightscan
Foto: ERCO GmbH, www.erco.com, foto: Edgar Zippel

(3594 Karaktär)
Om ERCO
Ljusfabriken ERCO med säte i Lüdenscheid är en ledande specialist på LED-teknik inom arkitekturbelysningen. Familjeföretaget som grundades 1934 har verksamhet i närmare 40 länder med mer än 60 dotterbolag, filialer och agenturer. Från 2015 baseras produktprogrammet helt på LED-teknik. Under ledmotivet "light digital" utvecklar, gestaltar och tillverkar ERCO i Lüdenscheid digitala armaturer med tyngdpunkt på ljusteknisk optik, elektronik och design. Ljusverktygen skapas i nära kontakt med arkitekter, ljusplanerare och elplanerare och används framför allt inom följande områden: Work och Shop, Culture och Community, Hospitality, Living, Public och Contemplation. ERCO ser digitalt ljus som arkitekturens fjärde dimension - med hjälp av mycket exakta och effektiva ljuslösningar hjälper vi planerare att överföra sina idéer till verkliga projekt.
Om du vill ha bildmaterial eller mer information om ERCO, är du välkommen till www.erco.com/presse. Vi levererar gärna även material om projekt över hela världen för din rapportering.

Passande bildmaterial

1 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
2 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
3 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
4 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
5 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
6 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel
7 / Download HiRes
Copyright: ERCO GmbH, www.erco.com
Photo: Edgar Zippel

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.