myERCO

myERCO

Met uw kosteloos myERCO account kunt u artikelen noteren, productlijsten voor uw projecten aanmaken en offertes aanvragen. Bovendien heeft u continu toegang tot alle ERCO media in het downloadgedeelte.

Aanmelden

U hebt artikelen in uw aantekenlijst

Technische omgeving

Technische omgeving

Globale standaard 220V-240V/50Hz-60Hz
Standaard VS/Canada 120V/60Hz, 277V/60Hz
  • 中文

Wij tonen u onze inhoud in het Nederlands. Productgegevens worden voor een technische omgeving met 220V-240V/50Hz-60Hz weergegeven.

Musée Bourdelle, Parijs
Reportage

Musée Bourdelle, Parijs

Antoine Bourdelle geldt naast Auguste Rodin als één van de pioniers van de beeldhouwkunst van de 20e eeuw. Het Parijse Musée Bourdelle werd met nieuwe LED-technologie verlicht. Dankzij het precieze licht maken de dynamische vormen van de sculpturen van Bourdelle een nog plastischer indruk.

Zijn lichaam is net zo gespannen als de boog in zijn handen. Terwijl hij de pijl richt, steunt hij met gespreide benen tussen twee rotsen. Zijn spieren spannen zich en zijn blik fixeert de prooi. Geïnspireerd door de Griekse mythologie toont de bronzen sculptuur „Hercules als boogschutter“ van Antoine Bourdelle, hoe de held met vergiftigde pijlen monsterachtige vogels doodt. Tegenwoordig bevinden er zich verschillende versies van de viriele sculptuur in gerenommeerde collecties wereldwijd, waaronder ook in het Parijse Musée Bourdelle zelf.

Musée Bourdelle, Parijs
Camper, Barcelona

Thema's uit de klassieke Oudheid in een hedendaagse interpretatie
Antoine Bourdelle leefde van 1861 tot 1929 in Frankrijk. De beeldhouwer behoort tot de pioniers van de monumentale sculptuur van de moderne kunst. Na zijn studies aan de kunstacademies in Toulouse en Parijs, werkte hij in de eerste jaren als assistent van Auguste Rodin. Als het eerste eigen werk, waarmee hij grote bekendheid verwierf, geldt de „Hercules als boogschutter“ uit 1910. Bourdelle koos vaak voor mythologische onderwerpen en verwerkte deze met materialen als gips, brons of marmer in krachtige en dynamische vormen. Bourdelle doceerde aan de Académie de la Grande Chaumière in Parijs en beïnvloedde kunstenaars als Alberto Giacometti of Henri Matisse.

Musée Bourdelle, Parijs
Musée Bourdelle, Parijs

Een oase van rust in hartje Parijs
Hoewel Musée Antoine Bourdelle in de buurt van het drukke Gare Montparnasse ligt, is dit toch een toevluchtsoord voor rust en concentratie. Het lijkt wel een moderne tempel maar dan uit de klassieke Oudheid. Hier woonde en werkte Bourdelle van 1884 tot 1929. Het atelier ziet er vandaag de dag nog net zo uit, alsof hij zojuist is vertrokken. De bouwwerken van het huis en erf zijn afkomstig uit verschillende periodes. In de gebouwen uit de 19e eeuw bevonden zich ten tijde van Bourdelle zijn woning en zijn studio. Na zijn dood ontstond hier een museum. Op de herdenkingsdag van zijn 100e verjaardag opende de zogenoemde „Grote hal“ van architect Henri Gautruche. In 1992 kwam daar een aanbouw van architect en Pritzker-prijswinnaar Christian de Portzamparc bij.

Musée Bourdelle, Parijs
Musée Bourdelle, Parijs
Musée Bourdelle, Parijs
Musée Bourdelle, Parijs

Grote hal ondergedompeld in zacht licht
In het kader van renovaties werd Musée Bourdelle onlangs met nieuwe LED-technologie verlicht. „De lichtkwaliteit van de LED heeft zich in de afgelopen jaren zeer goed ontwikkeld, met inbegrip van de grote keuze aan mogelijke lichtkleuren en de zich continu verbeterende kleurweergave”, becommentarieert lichtplanner Julia Kravtsova. Binnen in Musée Bourdelle zorgen nu de ERCO lichtwerktuigen Light Board, Logotec, Parscan en Pollux voor visual comfort. Hoewel de Grote hal een hoogte heeft van tien meter, waarborgen de armaturen een gelijkmatige en verblindingsvrije lichtverdeling, waarmee de royale sculpturen uit de meest uiteenlopende perspectieven kunnen worden bekeken. Dankzij meerdere lenzen met verschillende lichtsterkteverdelingen en het gebruik van twee lichtkleuren met 3000 en 4000 kelvin wordt het oppervlak van iedere individuele sculptuur – waarvan de kleur door de materialen verandert – precies geaccentueerd. Op de internetpagina van het museum wordt gesproken over „Uitgestrektheid van de Grote hal met gipssculpturen die zijn ondergedompeld in zacht licht“.

Musée Bourdelle, Parijs
Musée Bourdelle, Parijs

Monumentale sculpturen met LED-licht verlicht
Tot Musée Bourdelle behoren verschillende tuinen met plantsoenen, hagen en bomen. Geïntegreerd in de natuur presenteren zich hier de bronzen sculpturen van Bourdelle. Een groene patina siert hun oppervlakken die een kleurrijk wisselspel met de overvloedige vegetatie speelt. „Veel studenten komen naar de tuin om er te tekenen”, legt Kravtsova uit, „de verlichting dient daarom een uitnodigend effect te creëren en de observatie van de beelden te stimuleren.“ Zowel de kunstwerken als de geselecteerde tuinelementen worden door buitenruimtearmaturen Grasshopper van ERCO uit verschillende perspectieven met neutraal- en warmwit licht geënsceneerd. Aangezien de lichtwerktuigen een compact huis hebben, zijn ze zelf vrijwel niet zichtbaar. Dankzij de precieze lichtverdelingen worden noch de bezoekers noch de buren verblind en kunnen ze genieten van de blik op de sculpturen, de tuinen en de nachtelijke hemel.

Film „Redécouvrez le musée Bourdelle” (in het Frans)