myERCO

myERCO

Met uw kosteloos myERCO account kunt u artikelen noteren, productlijsten voor uw projecten aanmaken en offertes aanvragen. Bovendien heeft u continu toegang tot alle ERCO media in het downloadgedeelte.

Aanmelden

U hebt artikelen in uw aantekenlijst

Technische omgeving

Technische omgeving

Globale standaard 220V-240V/50Hz-60Hz
Standaard VS/Canada 120V/60Hz, 277V/60Hz
  • 中文

Wij tonen u onze inhoud in het Nederlands. Productgegevens worden voor een technische omgeving met 220V-240V/50Hz-60Hz weergegeven.

Verlichting voor groene wanden: zo plant u licht voor een levende wand

Of het nu in kantoorruimten, bij de receptie, in foyers of in restaurants is: groene wanden, ook wel Green Walls genoemd, zijn niet alleen de trend in de vormgeving van de binnenruimte, maar leveren ook een bijdrage aan meer welzijn en een beter ruimteklimaat. Met hun positieve invloed op het ruimteklimaat en de verblijfskwaliteit gelden deze als module van een gebruikersgerichte, duurzame interieurarchitectuur.

Met name bij verticale groene wanden in binnenruimten speelt de factor Licht een rol van doorslaggevende betekenis en dient deze zorgvuldig in uw planning te worden meegenomen. Een goede lichtplanning waarborgt de gezondheid van de planten.

Hoe u als architect, interieurarchitect of lichtplanner de optimale verlichting van een groene wand ontwikkelt, op welke stappen u bij de lichtplanning dient te letten en welke armaturen en lampen zeer geschikt zijn, leest u in dit artikel.

Dit dient u over de verlichting van een groene wand te weten

Download onze uitgebreide whitepaper. Hier vindt u een handleiding alsmede alle vakinformatie die u voor de verlichting van groene wanden nodig hebt. Van planning tot en met uitvoering: wij bieden u een handvat voor het belangrijkste van de implementatie van uw project.

Verlichting van groene wanden

Zoek naar de passende ledarmatuur aan de hand van uw kenmerken.

Producten weergeven

Welk licht hebben planten in groene wanden nodig?

Verlichting van groene wanden

Hebben groene wanden speciale armaturen nodig?

Naast het geschikte lichtspectrum zijn ook de juiste lichtsterkte en de verlichtingsduur van groot belang, zodat de levende groene wand ook langdurig floreert en in goede staat blijft. Hier dient u in uw project vooral rekening te houden met de speciale vereisten van de planten. Hoewel de verlichtingscriteria voor groene wanden verschillen van degene die de grondslag vormen voor de architectuurverlichting, zijn er armaturen die ideaal zijn voor beide toepassingen.


Verlichting van groene wanden

Welk lichtspectrum is geschikt?

Voor de optimale verlichting van Green Walls zijn bepaalde lichtspectrums uit de architectuurverlichting geschikt. In tegenstelling tot de spectrums voor het kweken van planten heeft het licht voor toepassing op het gebied van de architectuurverlichting een witte lichtkleur en daardoor ook groene aandelen. Met name de door ERCO gebruikte LED met 3000K CRI 97 heeft daardoor een zeer goede kleurweergave, wat voor een natuurlijke waarneming van de bladkleur zeer belangrijk is. Dit lichtspectrum is zowel geschikt voor de verlichting van de architectuur als van groene wanden.

Verlichting van groene wanden

Hoeveel licht hebben planten nodig?

Een uitgebalanceerde verlichting houdt de planten in Green Walls gezond en beperkt ongewenste, overmatige groei. In de projectplanning dient rekening te worden gehouden met het effect in de ruimte met tegelijkertijd weinig verzorgingsinspanningen.
Voor een goede plantengroei is een verlichtingsduur van 12 uur aanbevelenswaardig, omdat de planten voor Green Walls hoofdzakelijk uit tropische gebieden afkomstig zijn. Afhankelijk van het spectrum kan voor deze duur de vereiste verlichtingssterkte worden berekend. Voor Green Walls zijn verlichtingssterktes van 2500lx gebruikelijk. In onze whitepaper wordt uitgelegd hoe u de benodigde hoeveelheid licht van planten in verlichtingssterkte omrekent. Op die manier kunt u de verlichting van groene wanden met de gebruikelijke programma's voor lichtberekening plannen.

Verlichting van groene wanden

Welke lichtverdeling is optimaal?

Bij verticale groene wanden dient op een homogene verdeling van het licht te worden gelet, zodat de planten gelijkmatig groeien. Met name zijn de wallwash-lichtverdeling van ERCO lens-wallwashers of de oval flood-lichtverdeling van spots geschikt. Conventionele downlights of spots met een smalle lichtverdeling zijn niet aan te raden, omdat hiermee niet alle planten aan dezelfde lichtsterktes worden blootgesteld en deze verschillend kunnen groeien of in het ergste geval kunnen afsterven.
In onze whitepaper vindt u meer informatie over de optimale lichtplanning bij groene wanden.

Alles in één oogopslag – hiermee dient u in uw project rekening te houden voor een optimale verlichting van groene wanden met ERCO armaturen:

  • Vuistregel voor de verlichting: 12 uur ononderbroken dagelijks met ca. 2500lx op het bladoppervlak (afhankelijk van het plantenras) voor een gezonde groei
  • Het ideale spectrum: ERCO LED met 3000K CRI 97 voor een hoge PPFD-waarde
  • Optimale lichtverdeling: wallwash- of oval flood-lichtverdeling voor gelijkmatige groei op de groene wand
  • Vuistregel voor de armaturenindeling: positioneer de wallwasher met een afstand van 1/3 van de wandhoogte ten opzichte van het voorste niveau van de planten. Armatuurafstand gelijk aan de wandafstand
  • Aanbevolen lichtrichting: licht van bovenaf voor een natuurlijke bladuitlijning
  • Parameter voor de lichtregeling: een 12-uurs intervalschakeling tussen lichtsterkte en duisternis

Drie stappen voor het berekenen van de optimale verlichting van groene wanden

Verlichting van groene wanden

1. Verlichtingssterkte bepalen

Laat in uw project niets aan het toeval over, omdat de juiste lichtsterktes de voorwaarde zijn voor een gezonde groene wand en goed moeten worden gepland. Win informatie in over de specifieke DLI-waarde voor de planten in uw Green Wall en bepaald vervolgens de benodigde verlichtingssterkte. Alle vaktermen en rekenstappen leggen wij uit in onze whitepaper. Voor de selectie van armaturen met de passende lichtverdeling en vermogensklasse kunt u gebruikmaken van onze Product Finder.

Verlichting van groene wanden

2. Verlichtingssterkte berekenen

Construeer in een programma voor lichtberekeningen een horizontaal meetoppervlak op de halve hoogte van de Green Wall. Kantel dit meetoppervlak om rekening te houden met de uitlijning van de bladeren. Lijn de meetpunten daarvoor uit op het middelpunt van het lichtuittredingsvlak van de armatuur, omdat de bladeren naar de maximale verlichtingssterkte reiken. Kies voor het maximaliseren van de verlichtingssterkte een hoger wattage van de armaturen of een kleinere armaturenafstand om de doelwaarde te behouden.

Verlichting van groene wanden

3. Controleer de gelijkmatigheid

Construeer in een programma voor lichtberekeningen een verticaal berekeningsoppervlak met een randbereik van 25cm voor het voorste oppervlak van de groene wand. Bereken vervolgens de verticale verlichtingssterkte en laat de gelijkmatigheid van een minimale tot gemiddelde verlichtingssterkte uitrekenen. Voor een gelijkmatige lichtsterkteverdeling dient deze waarde groter te zijn dan of gelijk te zijn aan 0,4. Nu controleert u de lichtverdeling voor het optimaliseren van de gelijkmatigheid. Daarna kunt u de afstand tussen armatuur en Green Wall vergroten of de afstand van de armaturen onderling verkleinen.

Welke armaturen zijn geschikt voor groene wanden?

Zo werd de verlichting voor groene wanden in praktijk gebracht

header image

Plant u een vergelijkbaar project?

Wij adviseren u graag bij de lichtplanning en selectie van geschikte producten.

Selecteer een service:

Uw contactgegevens:

vrijblijvend en gratis

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming.

Deze onderwerpen kunnen ook interessant voor u zijn

Producten

Projecten

Downloads

Licht plannen

Bestand integreren

Contact

Inspiratie