Projecten - Community - Carrasco International Airport

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Carrasco International Airport

De nieuwbouw van de luchthaven bij Montevideo in Uruguay huldigt de esthetiek van de luchtvaart met zwierige dakvormen. Het verbindende element tussen de ruimte binnen en buiten is licht.

Carrasco is een plaatsje slechts enkele kilometers buiten Montevideo, de hoofdstad van Uruguay. Hier bevindt zich sinds 1947 de grootste luchthaven van het land. Met een nieuwe terminal willen de exploitanten het toerisme stimuleren en hun positie als hub in het Zuid-Amerikaanse luchtverkeer uitbouwen. De in New York gevestigde architect Rafael Viñoly kon hier in zijn geboorteland zijn eerste luchthavengebouw verwezenlijken. Het draagvlakachtig gewelfde dak en de filigreine draagconstructies van stalen buizen huldigen de esthetiek van de luchtvaart. Deze scheppen daardoor een band met historische voorbeelden, zoals de TWA-terminal van Saarinen in New York. De terminal werd in december 2009 in bedrijf genomen en heeft per jaar een capaciteit van circa 3 miljoen passagiers.

De draagvlakachtige dakconstructie strekt zich over 365 meter uit over de aan alle zijden beglaasde vertrekhal. Voor een vloeiende vormgeving van de overgang is de verlichting van het dakoppervlak binnen en buiten zorgvuldig afgestemd. Voor het uitstekende dak zijn aan leuningen van de voorrijzone Powercast schijnwerpers met 150 W halogeen-metaaldamplampen gemonteerd. Hun Spherolit-reflectoren met de karakteristiek „oval flood" bereiken samen een zachte, gelijkmatige verlichting.

De vertrekhal zelf is een monumentale, lichte ruimte. Door de indirecte verlichting van het plafond is het dakoppervlak een zwevende, lichte verschijning. Daarvoor zijn aan de draagconstructies van stalen buizen honderden Parscoop plafondwashers gemonteerd. Ze zijn van uiterst efficiënte halogeen-metaaldamplampen voorzien, zodat deze lichtoplossing efficient visual comfort biedt en gunstige aansluitwaarden bereikt van slechts 14 W/m².

Maar niet alleen in de centrale hal, echter ook bij de gates worden lichtwerktuigen van ERCO ingezet: daar zijn Optec spots aan spanningsrails gemonteerd en eveneens met efficiënte halogeen-metaaldamplampen uitgerust.

Montevideo, Uruguay. Meer informatie treft u aan op de website:
www.aic.com.uy

Architect: Rafael Viñoly, New York.
www.rvapc.com

Partnerarchitecten: Carla Bechelli Arquitectos, Buenos Aires
www.cbarqs.com

Lichtplanning: Ricardo Hofstadter, Montevideo
www.richof.com

Bouwdirectie: Puerta del Sur S.A./Corporación América, Arq. Julian M. Evans
www.corporacionamerica.aero

Gegevens en feiten (bron: exploitant):
Bouwkosten: 165 mln. dollar
Oppervlakte van de nieuwe terminal: 45.000 m²
8 gates
4 telescopische slurven
Aanvang bouw: 2007
Ingebruikname: december 2009

ERCO Newsletter – Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming