US Air Force Memorial

Drie naar de hemel reikende stelen van roestvrij staal en beton vormen het Amerikaanse Air Force Memorial in Arlington bij Washington DC. 75 Beamer schijnwerpers zorgen 's nachts voor de verlichting.

Slechts de rivier de Potomac scheidt de hoofdstad van de Verenigde Staten, Washington, van het luchtmachtsteunpunt Arlington. Hier richtte een speciaal voor dit doel opgerichte stichting het verder zichtbare Air Force Memorial als monument op voor veteranen en gevallenen van de Amerikaanse luchtmacht. De drie ruim 80 m hoog in de lucht stekende, uit elkaar wijkende stelen bestaan uit met roestvrij staal bekleed staalbeton. Ze zijn een ontwerp van de in 2005 overleden James Ingo Freed, een partner van I.M. Pei. Hun vorm is een voorbeeld van de condensstrepen van een vluchtmanoeuvre in formatie.

De verlichting van het ruim 80 meter in de
hoogte stekende monument gebeurt door smal gebundelde lichtstralen van 75 uitgelijnde Beamer schijnwerpers die van efficiënte halogeen-metaaldamplampen van 250 W zijn voorzien. De spots zijn achter een stenen wand verborgen gemonteerd om iedere verblinding van de bezoekers uit te sluiten.

Aanvullende elementen van de lichtvormgeving van het monument zijn Beamer schijnwerpers op de sokkelzones van de stelen, verlichte vloerplaten van gesatineerd glas, die een vijfpuntige ster, het nationaal embleem van de Air Force, nabootsen, alsmede Tesis vloerinbouwarmaturen voor de verlichting van de „Erengarde" van brons.

Adres:
One Air Force Memorial Drive, Arlington, VA, 22211
www.airforcememorial.org

Architect:
Pei Cobb Freed & Partners, New York
www.pcfandp.com

Lichtplanning: Office for Visual Interaction, Inc. (OVI)
Jean M. Sundin, Enrique Peiniger, New York
www.oviinc.com

Statica/adviserende ingenieurs:
Ove Arup & Partners, Londen
www.arup.com

Gegevens en feiten:
Hoogte 82 m
Materiaal: structuur staalbeton, bekleding roestvrij staal
Gewicht: 7300 t
Kosten: ca. 30 mld. US$
Oplevering: september 2006
Inwijding: 14 - 15 oktober 2006

(Bron: Airforce Memorial Foundation)

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.