Tentoonstelling "Leonardo da Vinci/1452-1519" in Palazzo Reale, Milaan

Sommige schilderijen lijken vanzelf op te lichten. De werking van dit geschilderde licht-schaduw-spel kan nog worden versterkt door de kunstwerken met LED-technologie te verlichten – zoals een tentoonstelling over Leonardo da Vinci op indrukwekkende wijze aantoonde.

Ooit was het Palazzo Reale in Milaan een koninklijk paleis. Tegenwoordig worden daar onder andere kunsttentoonstellingen georganiseerd. Tot de highlights van de afgelopen tijd behoorde de tentoonstelling „Leonardo da Vinci / 1452-1519‟. Deze presenteerde een keur aan werken die zich anders in collecties van het Louvre, het British Museum of het New York Metropolitan Museum bevinden. Tot de in Milaan tentoongestelde expositiestukken behoorde het schilderij „La Belle Ferronière‟ – een dame tegen een zwarte achtergrond met een lichtstraal op het gezicht. Op vergelijkbare wijze kan ook het lichtconcept voor de tentoonstelling in het Palazzo Reale worden beschreven. De ruimte was donker gehouden en de kunstwerken waren met lichtbundels geënsceneerd. De werken van Leonardo da Vinci leken daarom – nog meer dan gewoonlijk – vanzelf op te lichten.

De tentoonstelling werd met dimbare ERCO Pollux spots met 6 watt, 630 lumen en 3000 Kelvin verlicht. Met de contourenspots kunnen de lichtbundels van Pollux precies op de lijstgrootte van kunstwerken worden ingesteld. Door het verstelbare contouren-beeldmasker aan de spot en de montage aan spanningsrails kunnen de lichtbundels op eenvoudige wijze en met maximale flexibiliteit worden uitgelijnd. Dankzij het compacte huis blijft de armatuur zelf ten gunste van het lichteffect visueel op de achtergrond. Aangezien het spectrum van met LED's gegenereerd licht geen IR- en UV-aandelen bevat, is dit uit conservatoir oogpunt bijzonder geschikt voor de verlichting van waardevolle, historische kunstwerken – bijvoorbeeld van Leonardo da Vinci.

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.