Punta della Dogana,

Verleden, heden en toekomst: Tadao Ando transformeerde het historische gebouw in een museum voor moderne kunst. Het is voorzien van duurzame, toekomstbestendige techniek – ook waar het de verlichting betreft.

Ruim 30 jaar was het voormalige havendouanekantoor voor het publiek gesloten tot de kunstverzamelaar François Pinault, op zoek naar een tweede vestigingslocatie voor zijn kunststichting, plannen ontwikkelde voor een nieuwe bestemming voor de vroegindustriële architectuur. Aan de buitenkant van het gebouw is vrijwel geen spoor van de renovatiewerkzaamheden te zien. Binnen werkte Ando de oorspronkelijke constructie met zijn indeling in vijf hallen uit. In het centrum van het gebouw plaatste hij een betonnen kubus op de voor hem kenmerkende manier: minimalistische, heldere lijnen en gepolijste vlakken. Aan dit „Huis in het gebouw" worden verbindingsgangen, galerijen en trappen toegevoegd om de twee tentoonstellingsniveaus te ontsluiten en te ordenen.

Het verlichtingsconcept realiseert efficiency en visual comfort op meerdere niveaus: het bestaat uit de componenten daglicht, kunstzinnige algemene verlichting en accentverlichting. Geautomatiseerde verduisteringsrouleaus doseren het daglicht dat door bovenlichten evenals door de zijvensters valt. Een DALI installatie regelt downlights en wallwashers met fluorescentielampen.

Naast de zalen waarin de oorspronkelijke hoogte van de ruimte bleef bewaard, schiep Ando aanvullende expositieoppervlakken door een tweede niveau in het grootste deel van het museum. Op die manier kunnen de curatoren ook beschikken over galerieën met een intiemer karakter.

De kunstlichtcomponenten van de Lightcast downlights met compacte fluorescentielampen voor de algemene verlichting en de Parscan spots met halogeen-metaaldamplampen voor de accentverlichting zijn voor wat betreft hun lichtkleur op het daglicht afgestemd. Midipoll wallwashers voor fluorescentielampen zorgen voor een gelijkmatige, verticale verlichting. Een DALI regeling dimt de downlights en wallwashers of schakelt de spots als groepen via DALI schakelactoren.

Architectuur tentoongesteld: met de gelijkmatige, verticale verlichting door Quadra wallwashers beklemtonen de lichtplanners de eenheid en esthetiek van de wandoppervlakken als constructie-element.

Openingstijden:
ma - zo (behalve di): 10.00 - 19.00 uur

Meer informatie:
www.puntadelladogana.it

Bouwgegevens

Architect:
Tadao Ando, Tokio
www.tadao-ando.com

Lichtplanning:
Ferrara e Palladino Associati (Pietro Palladino, Cinzia Ferrara, Paolo Spotti, Cesare Coppedè), Milaan
www.ferrara-palladino.it

Restauratie/leiding van de bouw:
Dottor-groep, San Vendemiano
www.dottorgroup.com

Tentoonstellingsoppervlakte:
4500 m2

Opening:
6 juni 2009

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.