Kantoorgebouw Florentinum, Praag
Reportage

Business Center Florentinum, Praag

Het Florentinum staat te boek als één van de grootste kantoorgebouwen van Praag. Met het oog op zijn vormgevingskwaliteit en zijn uitrusting telt hij ook tot de meest edele bouwwerken in zijn soort in de Tsjechische hoofdstad. Gelegen op loopafstand van het centraal station en het historische stadscentrum, scoort hij hoog met zijn centrale ligging. Een buitenruimteverlichting met ERCO lichtwerktuigen die uit vele lagen bestaat, leidt door het complex en schept een uitmuntende sfeer om er heerlijk te vertoeven.

Het gebouwencomplex, ontwikkeld door beleggingsgroep Penta en ontworpen door het gerenommeerde Praagse architectenbureau Cigler Marani Architects, bevindt zich voor het grootste deel binnen een uit de kluiten gewassen bouwwerkblok. Het tot negen verdiepingen hoge gebouw omsluit een binnenhof. Samen met de naburige bebouwing vormt het een andere, parkachtig aangelegde binnenplaats. De beleggers en architecten hechtten grote waarde aan deze halfpublieke ruimte in de openlucht. Terwijl de Piazza, die in eerste instantie is bestemd voor ontsluiting en representatie, een duidelijk herkenbare, officiële dialoog met de rechtlijnige architectuur van het gebouw voert, laat het binnenplein in de tuin een eerder contemplatief karakter zien.

Duurzaam met onderscheiding
Beide binnenplaatsen, inclusief de daar naar toe leidende doorgangen, worden met lichtwerktuigen van ERCO belicht - een beslissing die het kwaliteitsbewustzijn van de opdrachtgevers weerspiegelt. Een ander selectiecriterium was het bijzonder geringe stroomverbruik van de hier gebruikte LED-armaturen. Bekroond met het Amerikaanse LEED Platinum-certificaat voor het behoud van ressources en duurzaam bouwen, bepaalt het Florentinum ook in ecologisch opzicht nieuwe normen.

Architectuuromgeving stemmig geënsceneerd
In de tuinen van het Florentinum-areaal vervullen ERCO buitenruimtearmaturen verschillende taken. Parscoop breedstralers aan masten zorgen op de Piazza langs de hoofdstraten voor een basisverlichting die door de gelijkmatigheid van het LED-licht indruk maakt. Grasshopper schijnwerpers die in verschillende gedeeltes van de begane grondzone voor de met plaatstaal beklede façadesteunen zijn geplaatst, accentueren de architectonische structuur van het gebouw zonder de flanerende voorbijgangers te verblinden. Schijnwerpers uit de Beamer reeks met narrow spot-lichtverdeling sturen ondertussen de aandacht naar de boombeplanting van de Piazza. Tussen de vierde en vijfde verdieping aan de façade bevestigd, is hun lichtbundel exact op de kronen van de bomen uitgelijnd. Ze markeren de doordacht gecomponeerde groenvoorzieningen en zorgen bovendien in elk seizoen voor een afwisselend schaduwspel op de bodem. En nog eens maken de Beamer armaturen hier een overtuigende indruk dankzij hun lichtsterkte, precisie en hun zeer geringe stroomverbruik.

Tot op de punt nauwkeurig licht voor perfecte oriëntatie
In de tuin, die in vergelijking met de Piazza duidelijk minder verlichting heeft, worden de paden die tussen de begroeiing lopen, ten slotte door Kubus bolderarmaturen net zo bescheiden als vol effect verlicht. Bij een avondwandeling door de groenvoorziening stuurt het licht van de bolderarmaturen niet de aandacht uit de richting van het goed gechoreografeerde areaal, omdat het dankzij de ERCO Dark Sky-technologie alleen onder de horizontale lijn naar buiten treedt. In de doorgangen van het gebouw, die zijn bestemd voor de ontsluiting van het complex, scheppen Compact plafondopbouwarmaturen met oval flood-lichtverdeling slanke lichtoppervlakken. Het complexe en bovendien niet-opdringerige verlichtingsconcept zorgt op die wijze voor een groot visual comfort en biedt tegelijkertijd veiligheid.

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.