Centrum voor oncologie, Dillingen
Reportage

Centrum voor oncologie, Dillingen

Hoewel artsenpraktijken vroeger vooral een klinisch schone indruk moesten maken, stralen medische instellingen tegenwoordig steeds meer een huiselijke sfeer uit. Het Centrum voor oncologie onder leiding van professor Dirk Hempel werd zo ontworpen dat de patiënten zich bij de behandeling zo prettig mogelijk voelen. De spot Opton laat de ruimten met zijn precieze, sprankelende licht, ondanks de lage plafonds, vriendelijk en royaal overkomen.

De behandelmogelijkheden voor kanker met geneesmiddelen verbeteren voortdurend. Terwijl hun doeltreffendheid groter wordt, verminderen tegelijkertijd de bijwerkingen. Een behandeling hoeft meestal niet meer klinisch te worden uitgevoerd, maar kan ook poliklinisch gebeuren. Dienovereenkomstig stijgt de vraag bij dagklinieken, centra voor oncologie en vergelijkbare instellingen. Het centrum voor oncologie in Dillingen is één van verschillende vestigingen van het centrum voor oncologie met zetel in Donauwörth en staat onder leiding van professor Dirk Hempel. De dienstverlening omvat diagnostiek, therapie, alsmede nazorg bij tumor- en bloedaandoeningen. Voor patiënten is het vanaf thuis vaak een korte lijn en ze worden in een vertrouwde omgeving behandeld. "Onze belangrijkste zorg", zo staat het op de internetpagina van het centrum voor oncologie, "is een huiselijke en vooral persoonlijke behandeling van tumorpatiënten in een prettige ambiance."

Praktijkinrichting met huiselijk karakter
Het Centrum voor oncologie bevindt zich in een monumentaal pand en werd enige tijd geleden door Innenarchitektur Büro Kolb uit Augsburg/Stadtbergen verbouwd. Daarbij diende een omgeving te worden geschapen, waarin patiënten ontspannen kunnen doorademen. "Met de lichte en vriendelijke vormgeving van de ruimten", is op onkologiezentrum.com te lezen, "hebben wij voor het verblijf in de dagkliniek een prettige sfeer geschapen." Het centrum maakt voor een medische instelling een opvallend comfortabele indruk. De interieurarchitecten kozen op de eerste plaats voor natuurlijke materialen, zoals hout, en warme kleuren, bijvoorbeeld oranje. Ziteilanden met fauteuils en bijzettafels creëren een gezellig kader. Accessoires als kussens, vazen en doosjes zorgen voor een ongedwongen, totaal beeld.

Nieuwe verlichting ondersteunt vriendelijke sfeer
De praktijkinrichting werd onlangs van een nieuw lichtconcept voorzien. Voor de basisverlichting viel de keuze op de spot Opton van ERCO. Aangezien de plafonds van het Centrum voor oncologie redeljk laag uitvallen, overtuigde het lichtwerktuig met zijn geringe hoogte en hoge lichtcapaciteit. De wanden worden met wallwashers verlicht, waardoor de ruimten lichter en groter lijken. Geëxponeerde zones, zoals wachtzones, en behandelingsgebieden zijn met de lichtverdelingen flood, wide flood en oval flood geaccentueerd. Het warmwit van de LED-armaturen benadrukt de natuurlijke materialen en warme kleuren. Als aanvulling op de elegante en ingetogen lichtwerktuigen van ERCO onderstrepen sculpturale en decoratieve armaturen van andere producenten het huiselijke karakter van de praktijkinrichting, bijvoorbeeld met lichtbollen en vanaf de achterkant verlichte wandvlakken.

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.