Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor, symbool van Berlijn, werd gerestaureerd en nieuw verlicht - met armaturen uit het programma van ERCO voor buiten.

De beelden gingen de wereld rond:
honderdduizenden mensen vierden op 3 oktober 2002, de dag van de Duitse eenheid in Berlijn, de onthulling van de gerestaureerde Brandenburger Tor.

Als aanvulling op de kostbare restauratie volgens het monumentenzorgprincipe kreeg het merkteken van de hoofdstad ook een compleet nieuwe, hypermoderne verlichtingsinstallatie. De lichtplanners van het bureau Kardorff Ingenieurs, Berlijn, kozen onder andere 70 Tesis lens-wallwashers voor vloerinbouw, uitgevoerd met halogeen-metaaldamplampen van 35 W. Ze zijn aan de individuele zuilen toegewezen. Telkens twee Parscoop breedstralers voor 70 W zijn in de plafonds van de vijf poortdoorgangen gemonteerd en verlichten diens wandoppervlakken.

Daarbij spelen lichtwerktuigen van ERCO een beslissende rol in een lichtconcept dat in zijn kwaliteit de grote betekenis van dit bouwwerk tot zijn recht laat komen.

Gebouwd van 1788 tot 1791 door Carl Gotthard Langhans naar het voorbeeld van de propyleeën bij Athene. Deze vormt de afsluiting in het westen van de straat Unter den Linden aan de Pariser Platz.

Hoogte: 26 m, breedte: 65 m
Diepte van het middenbouwwerk met zijn vijf doorgangen: 11 m

De 15 m hoge dorische, volgens ionische wijze gecanneleerde zandsteenzuilen hebben aan de voet een diameter van 1,75 m.

Na de sloop van de stadsmuur in 1867/1868 voegde Schinkel-scholier, Johann Heinrich Strack, in 1868 de poort aan de beide zijden van de lage, open zuilenhal toe.

Restauratie 1999 - 2002
Kosten: 3,9 miljoen euro (56.900 arbeidsuren)
In een bouwperiode van 22 maanden werd het merkteken statisch geborgd, deskundig hersteld en gereinigd. De financiering nam de stichting Monumentenzorg van Berlijn op zich.
www.stiftung-denkmalschutz-berlin.de

Website van de lichtplanner:
www.kardorff.de

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.