ECE Center Thier-galerie

Dortmund, hét model voor structuurverandering: het is nog geen 50 jaar geleden dat in de Westfaalse metropool nog de drieklank van het Ruhrgebied, bestaande uit steenkool, staal en bier, de boventoon voerde. De toenmalig grote brouwerijen lesten de geweldige dorst van de mijnwerkers en de staalarbeiders. Intussen zijn de hoogovens gedoofd, gedeeltelijk ontmanteld en aan China verkocht. Op de braakliggende terreinen, zoals die van de Phoenix-staalfabrieken, ontstaan nieuwe zakenwijken, meren en mooie woonomgevingen. Ook de brouwerijen gaven zich gewonnen door de dalende dorst naar bier van de Duitsers: locaties concentreren zich op onbebouwd terrein, enorme oppervlakken in de binnenstad kwamen vrij. Nieuwbouw en oude gebouwen met een nieuwe bestemming zijn nu hoofdzakelijk bestemd voor de nog steeds in opmars zijnde dienstverleningssector, voor cultuur en de detailhandel - zoals het geval is bij het terrein van de Thier-brouwerij. Het hoofdkantoor ervan tussen Hiltropwall en de Dortmunder shoppingmijl Westenhellweg werd al in 1996 opgegeven.
ECE Projectmanagement uit Hamburg, de Europese marktleider in deze sector, ontfermde zich over de ontwikkeling van het terrein. Met de Thier-Galerie ontstond een nieuw, aantrekkelijk winkelcentrum met een verkoopoppervlakte van ruim 33.000 m2. Schitterend architectonische elementen zijn de zorgvuldig gereconstrueerde historische façade van het Berlet-Haus naar de winkelstraat Westenhellweg, alsmede de vormgeving van de binnenkant als een „Huis in het huis“.
Het aspect Duurzaamheid mag bij projecten van deze omvang niet ontbreken. Met zijn jarenlange ervaring kan ECE voor wat betreft energieverbruik en het behoud van hulpbronnen uiterst efficiënt voor de dag komen. De productie van warmte in het winkelcentrum vormt bijvoorbeeld slechts 20 – 30% van het energieverbruik. De resterende energie wordt aangewend voor andere disciplines, zoals ventilatie, koelen en licht. En dat vestigt de aandacht op de verlichting: alleen door de inbouw van lampen met de meest recente technologie, zo deelt ECE mee, zou het energieverbruik in de nieuwe centra gemiddeld met 20% worden verlaagd – een principe dat perfect past bij het ERCO concept, efficient visual comfort. Het was de taak van de lichtplanner van LDE KOBER in Dortmund om in dit kader, binnenshuis met een mix van daglicht en accentuerend kunstlicht een prettige sfeer te scheppen, in het bijzonder echter ook door voor de enscenering van de ommanteling van het gebouw een stedenbouwkundig accent te plaatsen. De bovenste etages van de nieuwbouw zijn bestemd als parkeerplaatsen en zijn vormgegeven als zolderverdiepingen. Een ommanteling van geperforeerd metaal in warme tinten verleent de afwerking van het gebouw een sfeer van elegantie en ongedwongenheid. 's Nachts wordt deze goudglanzende, metalen bekleding door het strijklicht van Focalflood façadearmaturen LED in scène gezet. Het gebouw wordt een opvallend symbool in het stadsbeeld - bij een minimaal energieverbruik en minimale onderhoudskosten, dankzij de LED-techniek van ERCO.

Op het terrein van de voormalige Thier-brouwerij in Dortmund ontstond een nieuw, aantrekkelijk winkelcentrum onder de ervaren leiding van exploitant ECE Projectmanagement. Centraal gelegen biedt het ruim 33.000 m² extra verkoopoppervlakte in de binnenstad van de metropool in West-Falen. Schitterend architectonische elementen zijn een authentiek gereconstrueerde, historische façade naar de winkelstraat Westenhellweg, alsmede de vormgeving van de binnenkant als een „Huis in het huis". Het was de taak van de lichtplanner van KOBER Lichtplaner in Dortmund om in dit kader enerzijds binnenshuis met een mix van daglicht en accentuerend kunstlicht een prettige sfeer te scheppen, maar anderzijds in het bijzonder ook door de enscenering van de ommanteling van het gebouw een markant accent in het stadsbeeld te plaatsen.

's Nachts wordt deze goudglanzende, metalen bekleding door het strijklicht van Focalflood LED-façadearmaturen in scène gezet. Het gebouw wordt een opvallend symbool in het stadsbeeld - bij een minimaal energieverbruik en minimale onderhoudskosten, dankzij de LED-techniek van ERCO.

De bovenste etages van de nieuwbouw zijn bestemd als parkeerplaatsen en zijn vormgegeven als zolderverdiepingen. Een ommanteling van geperforeerd metaal in warme tinten verleent de afwerking van het gebouw een sfeer van elegantie en ongedwongenheid.

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.