Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Tankstationcomplex Fürholzen

Tankstationcomplex van de toekomst van verre zichtbaar verlicht

In de buurt van München werd een tankstationcomplex van de toekomst geopend. Het biedt talloze nieuwe manieren om te tanken. Het van verre zichtbare, omgekeerde zadeldak wordt door ERCO verlicht.

Het tankstationcomplex Fürholzen is gelegen aan de A9 van Nürnberg naar München. Voor het tanken van voertuigen biedt het talloze verschillende brandstoffen; van stroom via gas tot en met waterstof. Bovendien bevinden zich een winkel, een restaurant en sanitaire voorzieningen in het complex. De aangrenzende parkeerplaats heeft meer dan 250 parkeerplaatsen voor personenauto's, vrachtwagens en bussen. Het tankcomplex valt onder de verantwoordelijkheid van Autobahndirektion Südbayern en wordt door Tank & Rast GmbH geëxploiteerd. De totale investering was circa 35 miljoen euro. Na een bouwtijd van slechts enkele maanden was de opening van het nieuwe ontmoetingsstation voor reizigers op vrijdag 1 september 2017 een feit.

Innovatief tankcomplex als modelvoorbeeld

Het innovatieve tankconcept diende zich te weerspiegelen in een hedendaagse vormgeving van het volledige complex. Voor de architectuur was het bureau Allmann Sattler Wappner uit München verantwoordelijk. Het vormgevende element is een lang, gewelfd zadeldak dat invers omhoog is gevouwen. Het strekt zich uit van de tankzone via de winkel tot en met het restaurant en het terras. De interieurarchitectuur van het Oostenrijkse bureau W2 Manufaktur pakt de dynamische vorm van het gebouw op en vertaalt het met een gevouwen houten beschot in een ruimtevormend element. De traditioneel Beierse elementen zijn op hoogwaardige wijze opnieuw geïnterpreteerd.

Als inspiratie dienden bijvoorbeeld lederen loungestoelen, tafels van boomschijven en metalen scheidingswanden met planten. Ondanks de soberheid ontstaat een uitnodigende en gemoedelijke sfeer. Zitnissen bieden reizigers bijvoorbeeld een beschermende plaats voor een paar minuten rust en bieden tegelijkertijd uitzicht op de uitgestrekte en royaal aangelegde ruimte.

Een omgekeerd zadeldak als decoratief oriëntatiepunt door ERCO geënsceneerd

Bureau Weiser.Lighting uit Troisdorf tekende voor de lichtplanning. Ze schonken bijzondere aandacht aan de gelijkmatige verlichting van de onderzijde van het omgekeerde zadeldak. Op deze manier wordt het karakteristieke kenmerk van het tankstation naar voren gebracht, vanuit het perspectief van de autosnelweg visueel benadrukt en als blikvanger in het uitgestrekte landschap gepresenteerd. ERCO leverde de passende lichtwerktuigen voor de buiten- en de binnenruimte, en voor de entree. In het tankcomplex is het dak door de aan steunen gemonteerde Lightscan façadearmaturen met breed stralende lichtverdeling, een aansluitvermogen van 48 watt en een LED-lichtstroom van 5040 lumen verlicht.

In de entreezone bevinden zich Quintessence plafondinbouwarmaturen IP65 met de lichtverdeling flood, een aansluitvermogen van 18 watt en een LED-lichtstroom van 1890 lumen, alsmede in de binnenruimte Pantrac plafondwasher met breed stralende lichtverdeling, een aansluitvermogen van 24 watt en een LED-lichtstroom van 2520 lumen.

Contrastrijke verlichting van de binnenruimten met spots

De verlichting in de winkel vestigt de aandacht op licht-donker-tegenstellingen. Op deze manier kunnen bezoekers zich veilig oriënteren en de juiste producten snel vinden. Hier worden Parscan spots van ERCO ingezet met de lichtverdeling spot. Ook de eetzone is accentuerend verlicht.

Wat bijzonder opvalt, is een grote afzuigkap die de zichtbare kookzone markeert. Voor het genereren van dit effect kozen de ontwerpers wederom voor Parscan spots, maar hier met de lichtverdeling flood.

Wijnranken met licht-schaduw-spel door strijklicht

Langs twee delen van de bedrijfsfaçade die met hout werd bekleed, werden wijnranken geplant. De wanden zijn verlicht met strijklicht. Zodra de planten zich over het volledige vlak hebben uitgebreid, zal door de bladeren een expressief licht-schaduw-spel ontstaan. Met Site vloerinbouwarmaturen van ERCO wordt dit effect bereikt.

Plant u een vergelijkbaar project?

Wij adviseren u graag bij de lichtplanning en selectie van geschikte producten.

U treft uw regionale contactpersoon aan onder:

{{fon}}

U kunt ons ook een E-mail schrijven of uw vraag direct hier stellen

 

Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming.

Dit kan ook interessant voor u zijn: