ZARA, Via del Corso

Al ruim vele jaren werkt Zara bij de verlichting nauw samen met ERCO – dat was ook het geval in Rome; bij tot dusver de grootste winkel ter wereld.

Het nieuwe filiaal van Zara aan de Via del Corso is met ruim 3000 m² niet alleen tot dusver het grootste, maar is ook architectonisch voortreffelijk: het Milanese bureau Duccio Grassi gaf daarvoor het eerder door warenhuis La Rinascente gebruikte Palazzo Bocconi uit 1887 zijn nieuwe vorm, zoals dat bij een monument hoort. Bij de renovatie van het gebouw werd ernaar gestreefd om aan de vereisten van een LEED-platinum-certificaat te voldoen: daardoor heeft de nieuwe eco-flagship store per jaar 70% minder water en 30% minder energie nodig dan een conventionele store. Naast materiaalkeuze, verwarming en klimaatbeheersing speelde hier de verlichting met efficient visual comfort een rol van betekenis.

De op de waarneming gerichte lichtplanning zorgt voor een aantrekkelijke sfeer en laat tegelijkertijd de energiekosten dalen: de belangrijkste lichtcomponent is de verlichting van verticale artikelendisplays door Optec spots en breedstralers voor halogeen-metaaldamplampen. In het kader van het duurzaamheidprogramma van Zara worden als standaardlamptype, in plaats van halogeen-metaaldamplampen van 70 W, nu degene met 35 W ingezet. De efficiënte Spherolit-reflectortechniek van ERCO genereert ook in deze uitvoering een gedefinieerde, gelijkmatige lichtbundel voor een contrastrijke accentverlichting. Lichte oppervlakken en het gebruik van daglicht door geperforeerde wandelementen dragen op hun beurt bij aan de lichte sfeer.

De vormgeving van de etalage is bij Zara een centraal element bij de communicatie van haar merk. De frequent wisselende decoraties worden op het hoofdkantoor van het concern ontwikkeld en gedetailleerd uitgewerkt - tot en met de verlichting die in Rome met Optec laagspannings-halogeenlampen is uitgevoerd. Daardoor kunnen de verlichtingssterktes eenvoudig door het dimmen aan spots worden uitgebalanceerd.

Het lichtconcept berust hoofdzakelijk op de accentuering van de artikelen op paspoppen, tafels en in schappen. Slechts bijzondere, functionele zones, zoals de zones voor de roltrappen of de kassa's, beschikken over een aanvullende, algemene verlichting door Quintessence downlights voor halogeen-metaaldamplampen. De ontwerpers kozen voor de hoogwaardige, met het plafondvlak afsluitende inbouwvariant in vierkante vorm.

Adres:
Via del Corso 189, 00187 Rome, Italië
www.zara.com

Architect van het Palazzo Bocconi: Giulio de Angelis (1845 - 1906)

Architect (renovatie) en lichtplanning: Duccio Grassi Architecten, Milaan/Reggio Emilia
www.ducciograssiarchitects.com

Projectteam Zara:
José Froján, Mabel Segui, Estudio Zara, Arteixo

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.