Kinderdagverblijf Brontë, Rathfriland

In de omgeving van het Noord-Ierse dorp Rathfriland is de Victoriaanse familie Brontë, vooral bekend door de schrijfster Emily Brontë, nog altijd zeer aanwezig. Onlangs werd hier een kleuterschool geopend die de naam van Emily Brontë draagt.

Patrick Brontë, Anglicaanse geestelijke en vader van Branwelle en zijn zusters Charlotte, Emily en Anne, die later voor hun literaire werken beroemd werden, werd in de buurt van Rathfriland geboren. Zijn dochters bedachten reeds als kinderen de fictieve landen Angria, Gondal en Gaaldine waarover ze verhalen schreven. Naar verluid heeft Emily Brontë tot aan haar dood lyriek over het gedroomde rijk Gondal geschreven. Het is dan ook nauwelijks verwonderlijk dat de voor haar inventiviteit bekende schrijfster de naamgeefster van een kleuterschool werd. Op locatie bestaat al meerdere jaren een gelijknamige basisschool. Dat nu ook de kleuters geen lange weg meer hoeven af te leggen naar huis, betekent een grote ontlasting voor de families in de landelijke omgeving.

De architectuurafdeling van de opdrachtgever - de Southern Education and Library Board – is ook voor de lichtplanning van de Brontë-kleuterschool verantwoordelijk. Naast een kwalitatief hoogwaardige verlichting telden argumenten zoals een gering stroomverbruik, duurzaamheid van de armaturen en LED-technologie mee. Aanvullend op de basisverlichting dienen spots architectonische bijzonderheden in de binnen- en de buitenruimte te markeren. In de kantoren, verkeerszones en sanitaire ruimtes worden Compact LED-downlights ingezet. Door de schuine plafonds in de speel- en eetzaal wordt Compar gebruikt, de vrij draaibare inbouwarmatuur van ERCO met een geringe inbouwdiepte. Om spannende accenten te creëren koos de opdrachtgever voor Quintessence spotlights. Voor een voortreffelijk visual comfort bij het spelen, verven en leren zorgen Quintessence wallwashers. In de buitenruimte viel de keuze van de Brontë-kleuterschool op Tesis en Kubus, de robuuste lichtwerktuigen van ERCO.

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.