Public, ,

Public – Licht voor buiteninstallaties, bruggen en monumenten

Verlichting voor buiteninstallaties, pleinen, bruggen en monumenten

Door licht worden stedelijke ruimten 's nachts bewust beleefd

Parken, openbare pleinen, monumenten en façaden vormen met hun verlichting het nachtelijke gezicht van een stad. Door hun licht kunnen heterogene gebruikersgroepen zich oriënteren, het biedt ze veiligheid, waardeert ruimtelijke details door accenten op en genereert sfeer. Lichtwerktuigen van ERCO voor de buitenruimte vervullen de taak om de nachtelijke ruimte in de stedelijke context met uiterst efficiënt LED-licht te definiëren, terwijl ze dankzij hun uitstekende antiverblinding zelf op de achtergrond verdwijnen.

Wereldwijde projecten van ERCO binnen handbereik Public

  • ERCO projecten in Light Scout
  • Verlichte projecten van ERCO

ERCO verlicht wereldwijd ruim 3500 gebouwen voor verkeer en sport, alsmede pleinen en monumenten. Met de professionele lichtwerktuigen van ERCO ontstaan duurzame lichtoplossingen voor een optimale omgeving om in te leven en te werken.

Tips voor de lichtplanning

Wie met licht het nachtelijke stadsgebied vormgeeft, neemt verantwoordelijkheid. Enerzijds kunnen met de verlichting van landmarks krachtige uitspraken worden gedaan ‒ bijvoorbeeld met de dramatische accentuering van een vredesmonument of de bescheiden breedstraling van een oude luchtafweerbunker. Anderzijds moet door verlichting in de buitenruimte veiligheid en oriëntatie worden geboden zonder het milieu door lichtvervuiling in gevaar te brengen.
Licht in de openbare ruimte moet onder economische en ecologische aspecten uiterst efficiënt zijn. Voorwaarde daarvoor is een precieze lichtprojectie. De voortreffelijke antiverblinding en het LED-licht van de ERCO armaturen dat vrij is van strooilicht, zorgt ervoor dat het licht efficiënt exact op het doelvlak terechtkomt en daardoor hindernissen op de grond zichtbaar maakt, maar de sterrenhemel donker laat.

Public

Façaden duurzaam ensceneren

In de buitenruimte definiëren verlichte vlakken de ruimtelijke grenzen. De lichtplanning voor façaden benut daarbij het feit dat onze visuele waarneming verticale vlakken lichter waarneemt dan horizontale en ze daarmee de grootste relevantie krijgen. Lichtaccenten verdelen grote vlakken en plaatsen architectonische patronen, zoals zuilen of kroonlijsten op de voorgrond. Strijklichtwallwashing is optimaal geschikt om de meest verfijnde details en patronen, bijv. de texturen van een houten, leistenen of natuurstenen façade reliëfachtig te accentueren. Om lichtsmog te vermijden is het van belang om bij de selectie van armaturen beslist te letten op vrijheid van strooilicht en goede antiverblinding.

Public

Met licht oriëntatie scheppen

Licht dat rondom gebouwen, bijvoorbeeld parkeerplaatsen, wegen en entrees wordt geplaatst, moet in eerste instantie zorgen voor veiligheid en oriëntatie. Het maximale gezichtsvermogen wordt in een verblindingsvrije omgeving bereikt, waarin het menselijk oog zich op lage verlichtingsniveaus kan focussen. Dark Sky-technologie zorgt ervoor dat het licht exact op het doelvlak op de grond komt en niet zomaar de lucht instraalt.
Daarvoor is de subtiele vloerverlichting vanaf de zijkant geschikt, bijvoorbeeld door façade- of bolderarmaturen. Een brede lichtverdeling met gelijkmatig LED-licht maakt het mogelijk om met grote armatuurafstanden efficiënt te plannen. Dark Sky-technologie zorgt er bovendien voor dat het licht gericht de grond bereikt en niet met de autonome façadeverlichting concurreert. Bovendien bieden bolderarmaturen als slank ruimtescheppend element een robuust vormgevingsmiddel om pleinen af te grenzen en in te delen.

Public

Licht voor natuur in de stedelijke context

Verlichte planten trekken de aandacht van de kijker en maken op die wijze de sfeer en waarneming van de buitenruimte mogelijk. Op die manier zijn bomen als objecten in de ruimtelijke diepte vanaf verschillende zijden zichtbaar. Als het licht dichtbij de stam is geplaatst, aardt het de boom ‒ de kroon lijkt van binnenuit op te lichten. Hoe verder de armaturen van de stam zijn verwijderd, des te krachtiger wordt de buitenste vorm van de kroon benadrukt. Een natuurlijk effect daarentegen biedt de „Moonlighting“ waarbij met behulp van spots bomen en struiken door montage aan façaden van bovenaf worden verlicht.

Public

Economische en ecologische voordelen van LED-licht voor de buitenruimte

Met de toenemende bewustwording van de noodzaak om zorgvuldig met natuurlijke ressources om te gaan wordt het onderwerp Duurzaamheid steeds belangrijker. De uitmuntende verblindingsvrije lenzensystemen die bovendien vrij zijn van strooilicht, leiden het licht van ERCO armaturen zo precies en efficiënt dat het exact op het doelvlak neerkomt. Dark Sky-technologie voorkomt bij bolderarmaturen en vloerwashers een lichtuittreding boven de horizontale lijn en maakt op die manier een ongestoorde blik in de nachtelijke lucht mogelijk. Verliesarme Spherolit-lenzen en een voor de buitenruimte geoptimaliseerd warmtemanagement genereren bovendien een langdurig hoog rendement. Daarnaast zijn de robuuste LED-armaturen in grote mate onderhoudsvrij.

Public

Robuust en weerbestendig

Buitenruimten worden speciaal voor de vereisten aan verlichting in de stadsomgeving ontwikkeld. Ze zijn beschermd tegen corrosie en water, en met speciale inbouwhuizen overrijdbaar voor voertuigen. De uitlijning van verstelbare inbouwarmaturen, zoals strijklichtwallwashers, kan ook in ingebouwde toestand bij een gesloten huis nog worden geoptimaliseerd.

Geschikte lichtwerktuigen

ERCO armaturen voor de buitenruimten worden speciaal voor de vereisten aan verlichting in de stadsomgeving ontwikkeld. Ze zijn beschermd tegen corrosie en water, en met speciale inbouwhuizen overrijdbaar voor voertuigen. Als vloerinbouw- en façadearmatuur integreren ze op terughoudende wijze in iedere omgeving. Bolderarmaturen kunnen op hun beurt zelf als ruimte-indelend vormgevingselement worden ingezet.
ERCO Dark Sky-technologie biedt een duurzaam antwoord op de actuele uitdaging van lichtvervuiling in steden, doordat ze het licht precies en gelijkmatig onder de horizontale lijn op het doeloppervlak brengt. Met de perfect verblindingsvrije wallwashers en spots kunnen ruimten worden ingedeeld zonder de omgeving door strooilicht nadelig te beïnvloeden. Strijklichtwallwashers werken de structuur van muren gedetailleerd uit. Vloerwashers en bolderarmaturen richten hun licht op de grond om veiligheid op parkeerplaatsen en wegen te garanderen. De extreem lange levensduur van de ERCO LED-lichtwerktuigen maakt ze tot robuuste, onderhoudsvrije buitenruimtearmaturen.

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.